Infrarood sauna thuis, uw eigen spirituele wellness unit

Een infrarood sauna thuis: een absolute aanrader. In dit blog deel ik graag mijn ervaringen met u. Het moment dat ik voor het eerst plaats nam in een infrarood sauna wist ik: dit wil ik ook in mijn huis! Aangezien het verblijf in de infrarood sauna mijn lichaam en geest op perfecte wijze in balans bracht, kan ik dit in alle eerlijkheid omschrijven als de ultieme spirituele ervaring.

2008. Samen met mijn vriendin Anouk bezocht ik een privé spa in Alkmaar. We zijn allebei niet echt van het massale en grootschalige, dus een kleinschalige sauna waar we met zijn tweeën gebruik konden maken van alle faciliteiten was voor ons het perfecte vriendinnendagje.

Daarbij was ik best een beetje nerveus voor de sauna. Een kudde piemelnaakte pottenkijkers was dus wel het laatste waar ik op zat te wachten. Het was jaren geleden dat ik voor het laatst een sauna van binnen had gezien en de ervaring destijds was helaas niet om over naar huis te schrijven.

Finse sauna

Op mijn zeventiende nam de jongen met wie ik op dat moment een relatie had, mij mee op vakantie naar Oostenrijk. Hij had een weekje wintersport geboekt in een fantastisch hotel in Gerlos waar ik voor het eerst van mijn leven kennis maakte met de Finse sauna en de zonnebank, destijds luxe ten top.

Toch was het bij die ene keer gebleven. Mede dankzij het verplichte ijskoude dompelbad na de zweetpartij, was ik nou niet direct fan. En van al die bloteriken om me heen werd ik ook niet echt blij.

Niet dat ik preuts ben, maar om een paar uur achtereen tegen allerlei rondzwabberende hangborsten, kwakbillen en onflatteuze klokkenspellen te moeten aankijken vind ik persoonlijk gewoon een beetje too much.

Daarbij had ik na de saunagang kennelijk wat halfbakken gedompeld, want waar mijn rug en benen de volle laag hadden gekregen uit de leeg gekieperde emmer, was mijn hoofd zo goed als buiten schot gebleven.

Het gevolg was  een flinke portie duizeligheid en misselijkheid waardoor ik genoodzaakt was het overheerlijke diner over te slaan. Een alerte baliemedewerkster die zag dat ik me niet lekker voelde en me adviseerde om in onze hotelkamer alsnog even mijn hoofd onder de koude douche te houden maakte uiteindelijk een einde aan deze ‘kater’.

Infrarood sauna

Anouk en ik dus, samen in onze bikini in de privé spa. Perfect.

Nog perfecter werd het toen ik voor het eerst plaats nam in de infrarood cabine. De temperatuur was zeer aangenaam: 60 graden, zéér behaaglijk. En nog mooier: naderhand diende er lauwwarm afgedouched te worden en mochten we zelfs een warm bad nemen. Dit was wel even iets anders dan een plens ijskoud water over je heen!

Uiteraard hebben we die dag ook gebruik gemaakt van het Turkse stoombad en de Finse sauna (want voor betaald!) en hebben we ons uitgebreid laten verwennen met een facial, een hotstone massage en een modderpakking, maar van alle faciliteiten had de infrarood sauna toch wel het meest indruk op mij gemaakt. Hoewel veel mensen denken dat de werking van de Finse sauna en de infrarood sauna overeenkomen, is dit zeker niet het geval.

Toen ik die avond moe maar voldaan in mijn bed lag en me steeds meer bewust werd van het feit hoe goed de infraroodwarmte me had gedaan met het oog op de broodnodige ontspanning wist ik het zeker. Ik wilde mijn eigen infrarood sauna thuis!

Het leek me werkelijk heerlijk om op elk gewenst moment de infrarood cabine in te kunnen duiken. Zonder pottenkijkers, zonder andere mensen om me heen, en vooral ook zonder dat ik hier überhaupt de deur voor uit zou hoeven.

Maar ja. Hoe doe je dat met een beperkt budget in een klein vier kamer appartement?

Hoewel ik verwachtte dat het missie onbetaalbaar zou zijn en ik er minstens een hele kamer voor zou moeten opofferen, bleek het tegendeel waar. Door in mijn slaapkamer slechts anderhalve vierkante meter vrij te maken, was het ruimteprobleem al opgelost. En de prijs viel ook nog reuze mee.

Prijs

Omdat ik al een paar keer heb meegemaakt dat mensen geïnspireerd raakten door dit verhaal met als gevolg dat zij zelf ook een infrarood cabine aanschaften, deel deze informatie graag met u in een blog.

Veel mensen staan er niet bij stil, maar een eigen spirituele wellness unit in deze vorm is voor bijna iedereen met een gemiddeld inkomen een haalbare kaart. Zeker wanneer u daarnaast in huis (minstens) één vierkante meter kunt vrijmaken is deze bron van ontspanning meer binnen handbereik dan u denkt.

Een éénpersoons infrarood cabine is namelijk al verkrijgbaar vanaf één vierkante meter en u kunt het zo duur maken als u zelf wilt. De cabines zijn nieuw te koop vanaf ongeveer € 600,00 maar u kunt er ook voor kiezen om er luxe infrarood sauna accessoires bij te bestellen of aromatherapie aan toe te voegen. Persoonlijk vind ik een ergonomische rugsteun erg fijn.

Zelf kocht ik destijds voor slechts €699,00 mijn eigen sauna. Het werd een tweepersoons exemplaar van 1.30 m breed en 1.12 m diep inclusief kleurentherapie. Ik heb inmiddels tien jaar een infrarood sauna thuis en heb er nog geen moment spijt van gehad.

Soms zit ik erin te lezen, soms te mediteren, soms luister ik er new age muziek met natuurgeluiden  en soms kijk ik gewoon televisie. Recht tegenover de sauna staat namelijk de smart TV: ideaal!

Verbruik

Wanneer men hoort dat ik zelf een sauna heb, wordt me steevast gevraagd of deze veel stroom verbruikt. Het antwoord is: nee.

De meeste infrarood sauna’s hebben 5 lampen met een totaal vermogen van 3500 Watt (3,5 kW). Een groep levert 3680 Watt (16A x 230 volt). Eén sessie duurt om en nabij 30 tot 60 minuten.

Een kW kost ca. € 0,23 dus per sauna sessie van 60 minuten komt dit neer op ongeveer € 0,80, vergelijkbaar met een uurtje strijken.

Wanneer u twee keer per week een  sessie doet van een uur kost u dit per jaar € 83,20. De infraroodstralers zelf zijn ook al duurzaam. Bij dagelijks gebruik gaan deze minstens 50 jaar mee!

Gezond?

Hoewel de heilzaamheid van de infrarood sauna niet wetenschappelijk is aan te tonen, is inmiddels wel bewezen dat het gebruik ervan in elk geval NIET schadelijk is voor de gezondheid.

Gebruikt u medicijnen, heeft u diabetes, hartproblemen, spataderen of bent u zwanger, lees dan vooral even dit artikel en vraag voor alle zekerheid uw huisarts om advies.

HIER vindt u een uitvoerige beschrijving van de effecten van de infrarood sauna op de gezondheid.

HIER vindt u een zeer interessant artikel over de effecten van de infrarood sauna op de gezondheid en de wetenschappelijke onderzoeken die hiernaar zijn gedaan.

Wat het voor mij persoonlijk doet?

Een sessie in de cabine brengt lichaam en geest op zeer aangename en comfortabele wijze met elkaar in balans, precies waar het bij spiritualiteit allemaal om draait.

Desondanks doet een sessie me altijd enorm goed. Of het nu tussen mijn oren zit of niet, baat het niet, schaadt het niet. In ieder geval voel ik me er zéker niet slechter door, integendeel!

Denkt u ook dat de aanschaf van een eigen cabine een nuttige investering kan zijn met het oog op uw geestelijke, lichamelijke en spirituele welzijn en lijkt het u wel wat om zelf een infrarood sauna bij u thuis te hebben?

HIER vindt u fijne en betaalbare infrarood sauna’s

Spiritueel blog >HOME

Bekijk het origineel