Intuïtie: luister naar je zesde zintuig en leer je eigen tekens herkennen

Aan het woord intuïtie worden allerlei verschillende betekenissen gegeven. Zo wordt het nogal eens gebruikt voor instinctmatig gedrag, onnadenkendheid oftewel impulsiviteit, lukraak gissen of blindelings je gevoelens volgen. Hieruit blijkt dat men vaak niet weet wat intuïtie inhoudt en wat het kan betekenen in je leven wanneer je het bewuster leert aanspreken. Wat is je intuïtie dan wel?

Intuïtie is je innerlijke wijsheid. Dit vermogen tot inzicht en zelfkennis heeft ieder van ons meegekregen. Beide kun je ontwikkelen en zijn cruciaal voor je levensgeluk. Wanneer je je intuïtie verwaarloost, benut je een van de krachtigste mogelijkheden van je bewustzijn niet. De Franse filosoof Henri Bergson noemde intuïtie niet voor niets ‘de koninklijke weg naar de waarheid’.

Intuïtieve signalen kunnen je verrassen maar de meeste zijn zo alledaags dat je het vaak niet opmerkt dat je je hebt laten leiden door je intuïtie. Ook al zijn veel van die signalen niet opzienbarend, ze brengen als je ernaar luistert, wel meer kwaliteit en betekenis in je leven. Intuïtie werkt als een innerlijk kompas. Het geeft je kracht in moeilijke tijden en die inzichten die je nodig hebt om te groeien en gelukkig te zijn.

De uitdaging is om je intuïtiespieren weer in conditie te krijgen. We gebruiken onze intuïtie vaak onbewust. Je intuïtie activeren begint bij het herkennen en bewust worden wanneer je die al gebruikt en op welke manier je signalen krijgt. Alleen al door hierop te letten stimuleer je deze kwaliteit. Verhelder door middel van de volgende oefeningen de herinnering aan je intuïtieve ervaring.

Oefening: hoe je intuïtie binnenkomt

Denk terug aan iets wat je goed ‘gemanaged’ hebt, een situatie op je werk, in je gezin, met je vrienden of iets in verband met je gezondheid. Herinner je specifiek die punten die een goed effect hadden. Kijk naar de beslissingen die je op bepaalde momenten hebt genomen en word je ervan bewust hoe je daarop kwam. Op welke manier kwam het inzicht van je intuïtie bij je binnen?

‘Iedereen moet zijn eigen tekens leren kennen,’ zegt de bekende auteur Paulo Coelho in een interview in Psychologie. Zijn ‘zesde zintuig’ werd al vroeg zijn gids in zijn leven. Paulo Coelho vertelt daarover het volgende. ‘Je kunt het ook mijn intuïtie noemen, maar ik ervoer het als mijn engel. Die engel zorgde voor me en gaf me aanwijzingen over wat ik in ingewikkelde situaties wel of niet moest doen. Zo leerde ik de taal der tekens: het gevoel dat je krijgt wanneer de onzichtbare wereld tegen je praat, om iets duidelijk te maken waar je met je verstand het antwoord niet op weet.

Kinderen kennen deze taal van nature, maar zodra je volwassen wordt, wordt je wijsgemaakt dat het onzichtbare niet bestaat. Als je jezelf vervolgens toch openstelt voor de onzichtbare wereld, merk je dat er op je gelet wordt en dat er hulp is. Ik heb mijn engel nog steeds dicht bij me.’

Vragen richten je aandacht. Wanneer je negatieve vragen stelt zoals ‘Waarom lukt mij dit niet?’, ‘Hoe kom ik van dit probleem af?’ krijg je meestal negatieve antwoorden. Stel jezelf dus positief gerichte vragen die je visie verruimen. Maak je geen zorgen als je eerst allerlei rationele antwoorden krijgt. Blijf vragen en de richting onthult zich vanzelf. Vraag door wanneer je meer verheldering nodig hebt. Een vraag stellen brengt een antwoord dichterbij. De kracht van onderstaande vragen is dat ze je perspectief vergroten.

• Welk inzicht heb ik nodig?
• Wat is belangrijk om me nu meer bewust van te zijn?
• Wat heeft mijn aandacht nodig?
• Hoe kan ik deze situatie verbeteren?

Stel elke dag een vraag aan je intuïtie. Kijk door de dag heen wat er in je opkomt of opvalt met betrekking tot deze vraag. Schrijf je intuïtieve ingevingen op. Het formuleren van je ingevingen vergroot je helderheid en door ze op te schrijven onthoud je ze beter.

We zijn meestal te veel naar buiten gericht met onze aandacht, los van ons eigen inzicht. Zo kan het zijn dat meningen van anderen of ogenschijnlijke logische redenaties of ‘bewijzen’ onze intuïtie blokkeren. Natuurlijk kan het belangrijk zijn om beide serieus te overwegen maar vergeet niet ook het licht van je intuïtie erop te laten schijnen. Je innerlijke kennis kan een grotere bijdrage leveren dan je verwacht. Door af te stemmen op je intuïtie stem je af op je essentie. Je laat je onrust, je angsten, wensen en beperkende overtuigingen even voor wat ze zijn, zodat een groter perspectief tot je door kan dringen.

Geef je intuïtie een kans. Sta bewust stil bij je beslissingen. Als je je ongemakkelijk voelt bij een bepaalde keuze, ook al lijkt die helemaal te kloppen, onderzoek dan waar dat ongemak vandaan komt. Laat bewust even allerlei meningen los, zowel die van jezelf als die van anderen. Kijk dan opnieuw naar het geheel.

Geschreven door Carolina Bont. 

Hoogsensitiviteit als krachtIn Hoogsensitiviteit als kracht legt Carolina uit hoe je optimaal kunt omgaan met je emoties, je gedachten en de signalen van je lichaam. Maar ook hoe je, juist als hoogsensitief persoon, het inzicht en de rijkdom van je intuïtie ten volle kunt benutten.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99 met gratis verzending.

bestel nu

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *