Japanse geneeskunst: wat reiki je allemaal kan brengen (ook wonderen!)

Reiki laat zien dat wonderen bestaan, zegt reiki master Jacqueline Rietveld. Ze is er regelmatig getuige van en hoort de meest bijzondere ervaringen van leerlingen en cliënten. “Dit is het effect van reiki dat niet met ons beperkte menselijke verstand te begrijpen is.” Jacqueline deelt in dit artikel wat deze eeuwenoude Japanse geneeskunst ons allemaal kan brengen.

De energie die via handoplegging door je lichaam stroomt, stimuleert het zelfhelend vermogen. Blokkades in de meridianen en chakra’s worden geleidelijk aan opgeheven.

De kracht van eenvoud

De kracht van de natuurlijke geneeskunst reiki zit in haar eenvoud. Simpelweg je handen leggen op een vaste reeks plekken op het lichaam is voldoende. Innerlijke rust, focus, afstemming of geloof is géén voorwaarde voor de werking van reiki. Dat maakt deze Japanse methode toegankelijk voor iedereen die dat wil. Ondanks de eenvoud is het effect van reiki groot; het biedt een compleet pad voor een leven lang ontwikkelen. In dit artikel lees je hoe heling, persoonlijke ontwikkeling, spirituele groei en mystiek het effect zijn van handoplegging volgens de traditionele methode.

Zelfhelend vermogen stimuleren

De traditionele vorm van reiki is honderd jaar geleden in Japan ontwikkeld door Mikao Usui. Soberheid en eenvoud zijn karakteristiek voor de traditionele Japanse cultuur en komen dan ook terug in de methode van natuurlijke heling die Usui ontwikkelde.

Het pad van reiki begint met de ervaring dat lichamelijke klachten verminderen en je over het algemeen lekkerder in je vel zit. De energie die via handoplegging door je lichaam stroomt, stimuleert het zelfhelend vermogen. Blokkades in bijvoorbeeld de meridianen en chakra’s worden geleidelijk aan opgeheven. Chronische pijn wordt milder en andere klachten verdwijnen volledig. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert, waardoor je geestelijk fitter en vitaler bent.

De kracht van eenvoud bij traditionele reiki zit ook in de aanraking: het simpelweg neerleggen van je handen op het lichaam. Daardoor kom je in liefdevolle verbinding met je lijf, waardoor je beter leert luisteren naar wat het nodig heeft.

Oude pijn loslaten

Reiki heeft dus een positief effect op je fysieke energiepeil en gezondheid, maar draagt ook bij aan je persoonlijke groei. Reiki werkt namelijk op het niveau van emoties en overtuigingen – onze psyche. Door de liefdevolle energie die door je heen stroomt, komen oude pijn en belemmerende gedachten los. Allemaal hebben we in onze jeugd, of in het meer recente verleden, dingen meegemaakt die ons hebben gekwetst. Vanuit die gekwetstheid kun je nog vaak automatisch in een overlevingsmodus schieten van bijvoorbeeld boosheid of verdriet. Reiki helpt jou om dat – verouderde – overlevingsmechanisme los te laten en weer open en vreugdevol door het leven te gaan.

Worden wie je bent

Persoonlijke ontwikkeling ontstaat zowel door dagelijkse zelfbehandeling met reiki als door het ontvangen van reiki behandelingen. Omdat het soms moeilijk is om door je eigen ingesleten patronen heen te kijken, is het goed om naast zelfbehandeling ook door een ander behandeld te worden. Door de persoonlijke groei die reiki brengt, word je eigenlijk pas echt wie je bent: zonder alle ballast en overtuigingen die je vroeger (noodgedwongen) hebt aangeleerd. Op dit punt merk je hoe reiki je ik-kracht vergroot.

Helen op zielsniveau

Mentale belemmeringen en emotionele ballast verzamelen we niet alleen in dit leven. Via overerving kunnen we bepaalde patronen, die al generaties lang in onze familielijn zitten, meekrijgen in ons DNA. Mensen die bekend zijn met systemisch werk herkennen dit: soms blijkt een bepaalde angst helemaal niet van jezelf te zijn, maar van je moeder, oma of overgrootmoeder. Die diepgewortelde angst kan zelfs onbewust vergelijkbare beangstigende ervaringen aantrekken in jouw leven nu.

Ook op het niveau van je ziel, die zich in meerdere levens manifesteert, kun je ‘oude opslag’ meenemen. Wie in een vorig leven bijvoorbeeld vervolgd is om zijn geloof, heeft nu moeite om openlijk uit te komen voor zijn spirituele bewustzijn.

De kracht van reiki bereikt ook onze zielslagen. Ook oude opslag op dat niveau wordt geheeld. En dan kom je als vanzelf bij het volgende aspect waar reiki effect op heeft: spirituele ontwikkeling. Naarmate jouw spirituele bewustzijn groter wordt, voel jij je steeds meer verbonden. Je begint te begrijpen dat iedereen onderdeel is van dezelfde oerziel of energiebron. Je leeft steeds meer vanuit onvoorwaardelijke liefde, vanuit verbinding (non-dualisme) in plaats van vanuit gescheidenheid of individualiteit.

Spiritueel bewustzijn groeit

De traditionele vorm van reiki is gebaseerd op verbinding: tussen jou en je behandelaar, tussen jou en de groep waarmee je reiki leert, tussen jou en je gidsen of engelen, tussen jou en het Universum. Al vanaf het eerste moment dat je met reiki in aanraking komt, begint dat spirituele bewustzijn al (verder) te groeien. Je hoeft dus geen ervaren reiki master te zijn om dit aspect van reiki te kunnen ervaren.

Wonderen bestaan

Zo eenvoudig als de toepassing van reiki is, zo onverklaarbaar kan het effect  zijn. Het vierde aspect waar reiki groei brengt, is dat van verwondering of mystiek. Reiki laat jou zien dat wonderen wel degelijk bestaan. Dit is het effect van reiki dat niet in woorden te vatten is of met ons beperkte menselijke verstand te begrijpen valt. Elke reiki cursus is daar opnieuw een voorbeeld van. Iedereen in de groep ervaart dat er door de inwijdingen iets bijzonders gebeurt, maar niemand kan precies beschrijven wát. Zelfs ik, als reiki master die de initiaties doorgeeft, weet niet precies wat er gebeurt behalve dat het een wonder is. Cursisten voelen al binnen één weekend hoe de kracht van reiki in hun handen toeneemt en hun oude pijn als vanzelf lichter wordt.

Mystieke ervaringen

Ook van cliënten in mijn praktijk of leerlingen die actief reiki blijven beoefenen, hoor ik vaak verhalen over mystieke ervaringen. Een samenloop van omstandigheden die ze zelf niet hadden kunnen bedenken, maar die precies teweegbracht wat ze nodig hadden. Of het (her)ontdekken van een bepaalde gave, of het ontmoeten van een zielsverwant. Reiki doet wonderen.

Soms zijn mensen bang voor het onbegrijpelijke, maar dat is niet nodig. Reiki is een energie van onvoorwaardelijke liefde en kan daardoor alleen dingen veroorzaken die jou dienen.

De traditionele methode, die is ontwikkeld en doorgegeven door grandmasters Usui, Hayashi, Takata, Furumoto en Reindl, werkt geleidelijk. Gronden via fysieke aanraking is daarbij heel belangrijk. De uitwerking ervan past zich aan jouw persoonlijke tempo en veerkracht aan. Het is een verzorgende, ondersteunende energie die erop gericht is om jou volledig in je kracht te zetten.

Boekentip van de redactie: Intuïtieve ontwikkeling

Intuïtieve ontwikkeling van Linda Keen is een spirituele training in je intuïtieve begaafdheid. Leer praktisch omgaan met energieën. Ook geeft ze een praktische handleiding over visualisatie, fantasie en transformatie, psychische grenzen en leert ze je alles over gronden.

Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder over reiki:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *