Je onderbuikgevoel probeert je iets te vertellen: 4 redenen waarom je moet luisteren

Sta je in goed contact met je intuïtie of mis je regelmatig signalen van je onderbuik? Je intuïtie helpt je bij het maken van beslissingen en het beoordelen van situaties. ‘Als je ervoor kiest om deze belangrijke bron aan informatie te negeren, kies je ervoor om een geweldig systeem te negeren dat je hoort te gebruiken,’ schrijft Jonice Webb. In dit artikel leert ze je hoe je dit systeem kunt gebruiken en hoe je de connectie weer kunt herstellen.

Het wordt tijd om naar je onderbuikgevoel te luisteren en jezelf af te vragen wat je daar precies voelt en wat dat betekent.

Die dag was het smoorheet in Costa Rica, bijna veertig graden. Mijn man en ik hadden besloten om een wandeling te maken met onze achtjarige zoon om zo dicht mogelijk bij de Arenal-vulkaan te komen. Meerdere uren liepen we door een prachtig, volgroeid bos.

Terwijl de zon steeds hoger in de lucht kwam te staan en het steeds warmer werd, bereikten we een eindpunt dat was aangegeven met een bord waarop stond: GEVAAR. NIET BETREDEN. We liepen een tijdje rond in het veilige gebied terwijl we genoten van de prachtige vogels en apen in de bomen, voordat we besloten om terug te keren.

Terwijl ik me omdraaide om terug te lopen in de richting waar we vandaan kwamen, zei mijn man: ‘Nee, laten we niet zo gaan. We kunnen er via deze kant komen.’ Verward draaide ik me langzaam om en volgde ik hem. Terwijl we door het bos liepen, had ik een naar onderbuikgevoel en achteraf gezien realiseerde ik me dat het angst was. Dit voelde niet goed aan.

Het had ons meerdere uren gekost om de vulkaan te bereiken en ik wist dat het gevaarlijk kon zijn als we de verkeerde kant opgingen. Al het water dat we bij ons hadden was op en het werd met de minuut warmer.

Mijn intuïtie zei dat ik mijn mond moest opentrekken, maar mijn brein zei: ‘Je weet toch dat je een slecht richtingsgevoel hebt. Je hebt bijna nooit gelijk. Hou maar gewoon je mond en volg hem.’

De connectie tussen je onderbuikgevoel en je brein

Misschien heb je de vele geweldige onderzoeken van de afgelopen jaren wel gezien, waaruit is gebleken dat er een directe verbinding tussen je brein en intuïtie bestaat. Dit nieuwe onderzoek verklaart een heleboel dingen waar we vroeger niet wijs uit konden worden: waarom we vlinders in onze buik voelen als we zenuwachtig zijn en waarom een Prikkelbare Darm Syndroom en maagzweren zo worden beïnvloed door de stress die je ervaart.

Maar nu komt het geweldigste aan het onderzoek. We weten nu dat de verbinding tussen je brein en je intuïtie twee kanten op werkt. Niet alleen heeft jouw emotionele toestand (en je emotionele gezondheid) invloed op je buik; het tegenovergestelde is ook waar. Geloof het of niet, uit recent onderzoek is gebleken dat de gezondheid van je buik ook effect heeft op jouw geestelijke gezondheid en je emoties.

Er is een reden waarom jouw brein verbonden is met je intuïtie: om je brein op een nuttige manier met je lichaam te verbinden. Als je er dus voor kiest om die belangrijke bron aan informatie te negeren, kies je ervoor om een geweldig systeem te negeren dat je hoort te hebben en hoort te gebruiken.

Vier manieren waarop je gebruik kunt maken van jouw onderbuikgevoel:

  1. Dat strakke en ongemakkelijke gevoel onder in je buik vertelt je wanneer je in het leven te veel hooi op je vork hebt genomen: als je iets niet aankunt of je niet klaar bent voor iets belangrijks. Jouw lichaam stuurt je dan een wake-up-call die zegt: ‘Bereid je voor!’, ‘Rustig aan!’ of ‘Zorg beter voor jezelf!’
  2. Jouw onderbuik vertelt je als je een fout maakt. Ken je dat twijfelachtige gevoel in je buik als je op het punt staat iets te doen? Dat is je intuïtie die je vertelt om even een moment te nemen om er nog eens over na te denken. Jouw intuïtie kan je tegenhouden van het maken van een impulsieve fout.
  3. Jouw intuïtie weet wanneer je boos bent. Als je buik strak en gesloten aanvoelt, alsof het een vuist is, dan is dat woede. Je buik zegt dan: ‘Onderneem actie.’
  4. Je onderbuikgevoel kan je helpen bij het nemen van beslissingen. Bij het nemen van beslissingen zou je twee zaken erbij moeten betrekken: je intellect (je gedachten en je kennis) en de gevoelens die je in je onderbuik voelt. Als deze twee zaken worden gedwongen samen te werken, neem je de best mogelijke beslissingen.

Vond je een paar van de ‘onderbuikgevoelens’ die hierboven staan beschreven, lastig te begrijpen? Dan is dat een teken dat je niet genoeg in verbinding staat met je intuïtie. Wat betekent dat je de kans mist om samen te werken met dit handige systeem in je leven.

Het klopt inderdaad dat sommige mensen niet zo goed zijn in het luisteren naar hun intuïtie. Als jij daar een van bent, dan bestaat daar waarschijnlijk wel een verklaring voor. Er is dan een reden waarom de link tussen jouw brein en onderbuik verbroken is. Er zijn een heleboel manieren waarop dit kan gebeuren.

Mogelijke redenen waarom jij de signalen van jouw onderbuik mist:

  • Je vertrouwt jezelf niet. Vind je het lastig in te zien dat jouw lichaam je kan begeleiden in het leven? Of dat de begeleiding die je lichaam je geeft, erg toepasselijk is? Dit is een teken dat je bang bent om te luisteren naar de boodschap die je onderbuik je probeert te vertellen, omdat jij daar niet in gelooft.
  • Je bent te gefocust op de gevoelens en meningen van anderen om naar die van jezelf te luisteren. Dit komt met name voor bij gezinnen die je het gevoel hebben gegeven dat jouw gevoelens niet belangrijk zijn of er niet toe doen (emotionele verwaarlozing in je jeugd). Aangezien je dan gelooft dat je gevoelens er niet toe doen, geloof je ook dat je onderbuikgevoel niet belangrijk is.
  • Je hecht veel meer waarde aan je gedachten dan je gevoelens. Dit is met name de schuld van de maatschappij, waarin je intellectuele prestaties veel meer gevierd worden en waarin emoties als iets worden gezien wat niet noodzakelijk is. Als je gelooft dat jouw gevoelens je zwak maken (een nog duidelijker teken van emotionele verwaarlozing), dan luister je waarschijnlijk niet goed naar je onderbuikgevoel.

Hopelijk doe je dat wel steeds meer terwijl je dit leest. Misschien heb je wel geprobeerd wat van die onderbuikgevoelens die ik heb beschreven, te voelen. Of misschien probeer je die connectie tussen je brein en je onderbuik zelfs voor je te zien of heb je die geprobeerd te visualiseren. Zo ja, dan gefeliciteerd! Je bent aan het proces begonnen om je brein weer in verbinding te brengen met je onderbuik.

Hoe je gebruik kunt maken van de connectie tussen je brein en je onderbuik:

  1. Het is al een goed begin om van de connectie af te weten. Nu dat je weet dat je intuïtie je iets probeert te vertellen diep in je buik, kun je er bewust proberen naar te luisteren. Het wordt tijd om naar je onderbuikgevoel te luisteren en jezelf af te vragen wat je daar precies voelt en wat dat betekent.
  2. Geloof in jezelf. Ken jezelf, hecht waarde aan jezelf en vertrouw jezelf, want zo hecht je ook meer waarde aan je onderbuikgevoel en vertrouw je je intuïtie meer.
  3. Leer meer over de waarde van je gevoelens in het algemeen. Sommige gevoelens ontstaan in je buik en anderen in je brein. Deze gevoelens zijn even waardevol en nuttig. Het is belangrijk om ze te leren kennen en er gebruik van te maken.

Waar het mis ging in Costa Rica

En dan wil ik nu het Costa Rica-verhaal afmaken. Zoals je misschien wel hebt geraden, zijn we inderdaad de verkeerde kant opgegaan. We dwaalden steeds verder van onze bestemming af, niet dichterbij. Uiteindelijk, toen we uitgedroogd en zweterig waren en onder het stof van een landweg zaten, werden we opgepikt door een aardige lokale bewoner, die ons wat water gaf en een lift terug naar het hotel. Voor mij was dat een belangrijke les om te vertrouwen op mijn onderbuikgevoel. Het was bovendien een erg waardevolle les.

Geschreven door Jonice Webb

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken

‘Patronen van ongekende gevoelens doorbreken’ van Jonice Webb is het praktische gevolg op de bestseller Ongekende gevoelens. Herken je een gemis in de emotionele opvoeding die je hebt gekregen? In dit boek leer je jouw patronen te herkennen en te doorbreken.

Bestel hier jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder over je intuïtie:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *