Jezelf zijn: zo vind jij jezelf terug

Het is een korte, maar diepgaande vraag: ‘Wie ben ik?’ Coach Sannie Alblas-Smit ziet veel hoogsensitieve mensen in haar praktijk die worstelen met het antwoord. Ze zijn zichzelf ‘even kwijtgeraakt’. Sannie laat in dit artikel zien hoe jij jezelf weer terug kunt vinden!

Doe vaker dingen waar jij blij van wordt, zodat je weer de verbinding met jezelf voelt.

Jezelf zijn

“Ik wil zo graag mezelf weer kunnen zijn,” zegt ze met een zucht en een traan. “Ik weet niet eens meer wat ik leuk vind. Ik weet niet meer wat ik wil. Ik ben het contact met mezelf een beetje kwijt, geloof ik.”
Het is het verhaal van een vrouw die in mijn praktijk kwam. Haar verhaal hoor ik regelmatig. Velen worstelen met de vraag: wie ben ik?

De dagen vliegen voorbij en je hebt het gevoel dat je ‘maar iets doet’. Je geniet er niet (meer) van. Je denkt veel en twijfelt veel. Hoe is het zover gekomen?

De rollen die je speelt

Als ik mensen vraag ‘Wie ben je?’, variëren de antwoorden: ik ben moeder of partner van… Ik ben een dierenvriend. Ik ben 44 jaar oud. Ik ben secretaresse. Ik ben Marjolein. Ik ben een Kreeft. Maar zeggen die rollen, je naam, je sterrenbeeld of leeftijd écht iets over wie jij bent? Dit zijn de rollen die je in je leven vervult.

Maar wie ben jij? Wat zijn jouw waarden en normen? Wat is voor jou belangrijk in dit leven? Welke karaktereigenschappen maken jou zo leuk? Of soms minder leuk… Het zijn moeilijke vragen waar uiteindelijk alleen jij de antwoorden op hebt. Ze liggen soms verstopt onder een dikke laag stof. Dit kan verschillende redenen hebben.

Vragen over de echte Jij

Je hebt je te lang aangepast aan anderen. Door een gebrek aan zelfvertrouwen vind je het lastig om je stem te laten horen. Van huis uit heb je misschien geleerd dat je altijd eerst voor de ander zorgt, en dan pas aan jezelf mag denken. Van huis uit heb je misschien geleerd dat het plaatje er aan de buitenkant perfect moet uitzien. Dat je daarom jezelf voorbijloopt, maakt niet uit…

Eerlijk is eerlijk, ‘Wie ben ik?’ is een lastige vraag. Om een antwoord erop te vinden kun je beginnen met de volgende vragen:

  • Waar word ik blij van?
  • Wie ben ik in elk geval níet?
  • Als jij helemaal jezelf zou zijn, wat veranderde er dan in je huidige leven? In je relaties? In je werk? Durf je die stap te nemen?

Verbinding voelen

Ik geloof dat wij allemaal diep van binnen weten wie we zijn en wat we willen in dit leven. Maar doordat jij jezelf hebt aangeleerd dat jij er niet mag zijn of jij niet belangrijk bent, druk jij je ‘ik’ weg. Je bent jezelf niet verloren, je bent jezelf alleen even kwijtgeraakt! Stapje voor stapje kun je weer dichter bij jezelf komen. Stel jezelf regelmatig de bovenstaande vragen. En doe vaker dingen waar jij blij van wordt, zodat je weer de verbinding met jezelf voelt. Durf bij de mensen die dicht bij je staan af en toe de echte Jij te laten zien, zodat je vertrouwen kan groeien dat jij er mag zijn.

Sannie Alblas-Smit wil je helpen om jezelf en jouw hoogsensitiviteit te accepteren als een groot cadeau. Meer informatie over haar praktijk vind je op: www.praktijksannie.nl

Boekentip van de redactie: De diamant in jezelf

Wie ben je en wat wil je? Het zijn vragen die we vaak te horen krijgen en waar velen geen antwoord op weten. In De diamant in jezelf neemt Gangaji je mee op het spirituele pad om deze, en vele andere, vragen te beantwoorden. Gangaji brengt in haar boek de waarheid helder aan het licht. Dit geeft je de kracht en de mogelijkheid om de stralende diamant die je bent, te kunnen zijn in het Nu.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,- met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Sannie Alblas-smit:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *