Karmische relaties & oude pijn: waarom je meestal niet moet teruggaan naar je ex (er is één uitzondering!)

Je hebt een (karmische) relatie achter de rug, die heftig en pijnlijk was. En toch twijfel je nu: zullen we het opnieuw proberen? Lees het artikel van coach Hanne Knight en ontdek wanneer een hereniging wél een goed idee is – en wanneer absoluut niet! “In een karmische relatie kies je onbewust voor de partner die past bij de kwetsuren die je diep vanbinnen met je meedraagt.”

Het is normaal dat de twijfel toeslaat. Was ik wel echt zo slecht af bij mijn ex-partner? Weegt alle pijn na de breuk wel op tegen de pijn die ik had tijdens mijn relatie?

Waar ‘hij’ staat, kun je ook ‘zij’ lezen.

Het drama van de karmische relatie

Heb je een heftige relatie achter de rug waarin er veel drama was en pijnlijke wonden aan de oppervlakte kwamen? Dan heeft je ziel waarschijnlijk onbewust een karmische relatie voor jou uitgekozen. In een karmische relatie kies je onbewust voor de partner die past bij de kwetsuren die je diep vanbinnen met je meedraagt. Lees meer hierover in het artikel.

Waarom je voor een narcist koos

Wanneer de relatie voorbij is, heb je een groot helingsproces doorlopen – ook wanneer jij niet degene was die de relatie officieel beëindigde. Je bent door je heling en groei zo veranderd dat jij je partner niet meer kunt ontmoeten in zijn wonden.
Wanneer je onbewust voor een narcistische partner koos, heb jij je waarschijnlijk lange tijd weggecijferd. Die partner paste bij jouw pijnpunt: je geloofde onbewust dat je niet goed genoeg was. Dat je het niet verdiende om graag gezien te worden. Dat jouw verlangens niet belangrijk genoeg waren. Tot je gaat inzien en voelen dat jij wel goed genoeg bent, dat jij er wel toe doet en dat jij het wel verdient om graag gezien te worden.

Een pijnlijke breuk

Heel vaak volgt er na een karmische relatie een heel pijnlijke breuk. Je hebt de wonden van je ex-partner zo lang toegedekt en met je meegedragen. En door jouw genezing wordt je ex nu pijnlijk geconfronteerd met z’n eigen pijn en negatieve overtuigingen over zichzelf.

Ook voor jou kan de break-up heel heftig zijn. Misschien voel je je in eerste instantie wel bevrijd en gesterkt dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Maar je moet eveneens afscheid nemen van je vorige leven, dat jou ook veel goede dingen te bieden had. Je rouwt om wat er was en je wordt geconfronteerd met eenzaamheid, financiële gevolgen (want je moet nu in je eentje de rekeningen betalen) en misschien ook moeilijke gesprekken met je kinderen of anderen.

Soms kan het ook een tijdje duren voordat je een nieuwe partner aantrekt met wie je wel een gezonde relatie hebt. Een relatie die wel goed voor je is. En dan is het normaal dat de twijfel toeslaat. Was ik wel echt zo slecht af bij mijn ex-partner? Weegt alle pijn na de breuk wel op tegen de pijn die ik had tijdens mijn relatie?

Twijfel: terug naar mijn ex?

Misschien begin je dan toch te dromen over hoe jullie weer samen kunnen komen. Je bent zeker niet de enige die het even wil proberen. Maar onthoud: je hebt die oude pijn niet meer nodig. Je bent perfect en prachtig zoals je bent. En je verdient het om graag gezien te worden door een liefhebbende partner. Je bent het waard dat je met respect en liefde wordt omringd.

Geluk in de liefde is echt voor jou weggelegd. Blijf hierin geloven. Vier hoe graag je jezelf ziet en kies alleen maar voor wat jou echt gelukkig maakt. Stap niet opnieuw in de valkuilen van je oude pijnen en patronen.

Vastzitten in oude patronen

Ben je toch vastbesloten om het opnieuw te proberen? Dan wil ik je zeker niet tegenhouden. Maar misschien voel je al snel hoe je weer vast komt te zitten in je oude patronen. Wanneer je ex-partner niet is veranderd, dan wordt het heel moeilijk om deze keer wel een gezonde relatie met hem te hebben. Misschien had je gewoon een goede reminder nodig: ik verdien iets veel beters.

Let op: er is een grote uitzondering…

Wanneer jij gaat helen, komt je ex-partner vaak automatisch ook in een genezingsproces terecht. Misschien werkt je ex ondertussen hard aan zijn oude wonden. Als dat zo is, wacht jullie mogelijk wel een prachtige toekomst. Maar onthoud dat jouw ex-partner alleen kan helen wanneer hij dat zelf wil en wanneer hij er zelf helemaal klaar voor is. Je kunt niemand dwingen om te helen; iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen proces. We hebben vrije wil als cadeau gekregen om van ons leven te maken wat we willen.

Heling kan ook alleen plaatsvinden wanneer er genoeg afstand tussen jullie is. Wanneer jullie tijdens dit proces té innig verbonden zijn, blijven er vaak nog triggers die oude pijnen oprakelen. Laat je ex-partner los en gun hem alle tijd van de wereld om een nieuw leven voor zichzelf te creëren. Geniet ondertussen met volle teugen van de nieuwe, geheelde, prachtige versie van jezelf!

Boekentip Inspirerend leven: Liefdesbang

Wil je leren hoe je met je angst voor liefde (of het nu bindingsangst of verlatingsangst is) om kunt gaan? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.

Bekijk het boek in onze webshop Boekenwereld.com of bestel hem direct voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder over liefde, relaties en bindingsangst:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *