Keelchakra & schildklier: gewichtstoename of ontzettende vermoeidheid door een blokkade

In heel wat Oosterse filosofieën komen we het chakrastelsel met zijn zeven hoofdchakra’s tegen. Je kan ze het best omschrijven als punten in je lichaam waar je levensenergie samenkomt. Een zo’n plek bevindt zich in de keel. Deze wordt dan ook de keelchakra genoemd, al is de traditionele naam ervan eigenlijk Vishuddha. Dit is Sanskriet voor ‘reinheid’.

Het is inderdaad zo dat de keelchakra te maken heeft met je mentale hygiëne. Mocht je de laatste tijd wat moeite hebben met het uiten van je emoties, is het nuttig om te checken of deze chakra misschien uit balans is. Vanzelfsprekend is er ook een link met een vervelend kwaaltje als keelpijn. Wist je echter dat zelfs die extra pondjes rond je middel met een verstoorde keelchakra verbonden kunnen zijn?

Bij een geblokkeerde keelchakra kan er sprake zijn van evidente klachten zoals keelpijn, stemproblemen en nekproblemen. De keelchakra bevindt zich echter waar ook de schildklier ligt. Ze is dus nauw verbonden met de stofwisseling en de hormonen. Concreet kan dit leiden tot gewichtstoename of ontzettende vermoeidheid. Dit zijn zaken die we misschien niet meteen associëren met de keel, maar de schildklier heeft invloed op enorm veel processen. Als deze te traag werkt, kan er zelfs sprake zijn van haaruitval of een verstoorde menstruatiecyclus.

Ook emotioneel en relationeel kan er heel wat mislopen. Het kan moeilijk worden om effectief te communiceren. Je wordt ook steeds banger om uitgelachen of om negatief beoordeeld te worden, waardoor je je terugtrekt en steeds minder je eigen waarheid verkondigt. Ook het uitdrukken van wat je nodig hebt, wordt door zo’n blokkade gehinderd. Hierdoor geraak je natuurlijk nog meer in de knoop en ontstaat er een sneeuwbaleffect. Je voelt je uiteindelijk totaal geïsoleerd .Je zit als het ware gevangen in jezelf en kan geen connectie meer aangaan. De bron van je creativiteit droogt op, want je ontvangt ook geen positieve signalen meer uit de wereld rondom je. Laat staan dat je getroffen wordt door plotse inspiratie.

Soms word je echter té creatief. Ook veel liegen is een teken van een gesloten keelchakra. Je bent zo ontkoppeld van je eigenheid, dat je dingen begint te vertellen die als een soort deflector werken. Je leidt bewust de aandacht af van hoe de dingen echt zijn, van je ware zelf.

De keelchakra bevindt zich in de zogenaamde bovenste driehoek, bestaande uit de laatste drie chakra’s, die te maken hebben met het spirituele. Dus ook daar kan het fout lopen. Het gaat bij deze energieknoop letterlijk om de stem, maar ook om de zogenaamde innerlijke stem die ons verbindt met onze lotsbestemming. Of, als je het minder zweverig wilt, met wat onze waarachtige passie en drive is. Welke richting willen we uit, wat is onze weg?

Je kan, als je deze kwaaltjes ervaart, natuurlijk altijd je toevlucht nemen tot een chakra healing. Daarbij gaat iemand, al dan niet van op afstand, je chakra’s visualiseren en daarna openen door effectief de spirituele rommel eruit te halen. Bij mijzelf zat er bijvoorbeeld ooit schijnbaar een stuk drijfhout dwars door mijn chakra heen. Het zal je niet verbazen dat ik in die periode net een sterke afwijzing had meegemaakt en hierdoor bang werd voor het uiten van mijn echte ik.

Afwijzing is immers een van de mogelijke oorzaken van een gesloten keelchakra. Je kan je diep gekrenkt voelen in je eigen wezen. Bijvoorbeeld door je baas die kritiek had op je werk of , erger nog, door een ouder voor wie het nooit goed genoeg was. Ook ontstaan er soms klachten wanneer je in alle eerlijkheid aanvoelt dat je zelf iemand iets onaangenaams moet vertellen. Je keelchakra schiet in een kramp en je sluit je af van wat je stilletjes vreest te moeten vertellen, om de ander te sparen. Op zich is dat een nobele reflex, maar het is belangrijk dat je volgens je eigen verhaal leeft en je wensen deelt.

Buiten een healing, kan je echter ook zelf aan de slag met de keelchakra. Je hoeft heus geen ingewijde heks of ervaren genezer te zijn om stappen te zetten in de richting van meer balans in je chakra’s. Ook hoef je geen specifieke regels te volgen als je er voor zou kiezen om een soort ritueel te doen. Symboliek is belangrijk en kan heel persoonlijk zijn, dus er is geen ‘verkeerde’ manier om jezelf te helen.

Ik kan je wel meegeven dat de kleur die bij de keelchakra hoort, blauw is. Elke chakra heeft een specifieke kleur. Dus je omringen met blauwe objecten of het dragen van blauwe kleren kan al een positief effect hebben. Ook is er een edelsteen die het meest effectief is voor het openen van de keelchakra. Deze is niet voor niks ook blauw: de aquamarijn. Het op de chakra leggen van deze steen tijdens een meditatie, hem bij je houden en er soms mee spelen tussen je vingers, het dragen van een kettinkje met een aquamarijn,…

Het zijn allemaal manieren om de positieve invloed van zo’n steen te voelen. Mocht je toch geen instinctieve ‘klik’ hebben met deze steen, kijk dan eens verder naar de lapis lazuli of de turkoois. Ook deze stenen zijn gekend om hun helend effect op de keelchakra. Hoe het werkt, weten we niet precies. Maar edelstenen en chakra’s communiceren zeer effectief met elkaar. Waarschijnlijk heeft het te maken met het uitzenden van bepaalde vibraties, op basis waarvan trouwens ook de kleur blauw is gekozen als dé kleur van de Vishuddha.

Meditatie kan nooit kwaad, aangezien het op zoveel gebieden heilzaam is. Ook om de keelchakra te helpen openen, kan je op meditatie rekenen. Het helpt als je tijdens de meditatie probeert te visualiseren, liefst in het blauw, hoe er een reinigende energie door je keel loopt. Je kan hier ook variëren, bijvoorbeeld door jezelf te zien in een blauwe bubbel, of door je keel effectief blauw te ‘zien’ worden. Eigenlijk mag je creatief zijn wat je visualisatie betreft.

Het gaat er vooral om dat je het gevoel hebt dat er meer energie naar dit specifieke energiecentrum of zelfs gehele lichaam stroomt en dat de negatieve energie wegebt. Als je hier zin in hebt, kan je ook een affirmatie (luidop) zeggen of zelfs chanten. Zelf herhaal ik deze dan regelmatig doorheen de dag. Zo’n affirmatie kan alles zijn wat je associeert met Vishuddha. Je kan iets kiezen waarin je kracht wilt vinden, zoals “Ik wil mijn eigen waarheid kunnen spreken”, maar het kan net zo goed een liedjestekst of zin uit een gedicht zijn.

Het blauwe verhaal mag je trouwens ook doortrekken naar wat je eet. Schep je bord vol blauwe bessen voor een belangrijk gesprek en je zult je gesteund voelen. Het is geen wondermiddel, maar alle beetjes helpen.

Dat laatste geldt eigenlijk voor het chakrasysteem in het algemeen. Het is geen reguliere geneeskunde en je zal niet plots sterven van een geblokkeerde chakra, maar als je je niet goed in je vel voelt is het alternatieve pad een waardevolle optie. Dus baat het niet, dan schaadt het niet. Uit eigen ervaring weet ik echter dat bij onverklaarbare klachten die een soort ondoordringbaar kluwen beginnen  te vormen, ik best even de staat van mijn energieknooppunten controleer. Want vrij stromende energie, daar kikker je echt wel van op.

Het is wel belangrijk dat je het tijd geeft. Dit soort problemen zijn niet meteen opgelost. Ook kan het zo zijn dat je er alleen niet uitraakt, bijvoorbeeld als je ooit erg diep gekwetst bent. Deze tips zijn in dat geval vooral een ondersteunende aanvulling, hoewel zeker de moeite om eens te proberen. Jij bent het immers waard dat je voor jezelf zorgt, hoe diep je momenteel ook zit.

Geschreven door: Kim Fillée 

Boekentips:

Intuïtieve ontwikkeling

Intuïtieve ontwikkeling van Linda Keen is een spirituele training in je intuïtieve begaafdheid. Leer praktisch omgaan met energieën en werk aan je bewustwording van aura’s en chakra’s. Ook geeft ze een praktische handleiding over visualisatie, fantasie en transformatie, psychische grenzen, het ontmoeten van je innerlijke leraar en jouw persoonlijke gidsen en helpers, intuïtief auralezen en genezen.

Ga zelf aan de slag met je chakra’s en bestel het boek in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50,- met gratis verzending.

bestel nu

Chakrakracht voor vrouwen

Je kunt je keelchakra ook in balans brengen met behulp van het boek Chakrakracht voor vrouwen van Lisa Erickson. In dit prachtige boek leer je hoe je zeven hoofdchakra’s je vrouwelijke energie en lichaams- en levensfasen kunnen ondersteunen. Leer grenzen stellen, stress managen en je persoonlijke doelen bereiken met behulp van twaalf krachtige tools, speciaal voor vrouwen.

Bestel jouw Chakrakracht voor € 25,- met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *