Koud douchen: dit zijn de overweldigende voordelen voor je gezondheid

‘Wat kou ons laat zien, is dat we een aangeboren vermogen hebben om met stress om te gaan. Ja, dat vermogen zijn we kwijtgeraakt, maar we kunnen het binnen tien dagen weer terugkrijgen. Deze methode is heel eenvoudig, zeer toegankelijk en de werking ervan wordt door de wetenschap bevestigd.’ In dit artikel lees je een vlammend betoog van Wim Hof uit zijn boek De Wim Hof methode over de koude douche, de overweldigende voordelen van koud douchen en zijn methode om dit rustig en effectief op te bouwen.

Het leven is zoveel meer dan je op het eerste gezicht zou denken, als je er maar voor kiest om ernaar op zoek te gaan. – Wim Hof

De zoeker wordt de vinder, de vinder van zoveel meer dan we voor mogelijk hielden. De meeste kinderen worden opgevoed om een vertrouwde, voorspelbare weg te volgen: je gaat naar school, maakt carrière, en als je geluk hebt, verdien je een sabbatical, of krijg je misschien wel opslag. Deze levensloop definieert ons, maar is niet wie we zijn. Ons bestaan behelst veel en veel meer dan dat. Diep vanbinnen zijn we veel meer dan dat. Op zielsniveau. En als we ons verbinden met die ziel, komen we erachter dat onze geest en ons lichaam tot veel meer in staat zijn. We zijn wezens van het licht die dankzij ons geboorterecht onze eigen geest en ziel bezitten.

Dit is het moment om te ontwaken en ons bewust te worden van de ware kracht die we allemaal in ons hebben. Door ons bewust te verbinden met het reptielenbrein, waarvan men vroeger dacht dat je er geen verbinding mee kon maken, hebben we een nieuw grensgebied bereikt: het bewustzijn dat wordt gekenmerkt door de geest die over het lichaam heerst. Dankzij dit bewustzijn kun je vertrouwen op je oordeel als dit is gebaseerd op je intuïtie en instinct. Ik ben tot deze inzichten gekomen door het ijskoude water in te gaan, door mijn geest en lichaam opnieuw te conditioneren.

Een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn tegenwoordig doodsoorzaak nummer één in onze samenleving, maar dat is

helemaal niet nodig. – Wim Hof

We hebben allemaal ongeveer honderdduizend kilometer aan aders, slagaders en haarvaten. Of het nu warm of koud is, onze kerntemperatuur moet 37 °C blijven. We hebben hiervoor een vasculair systeem dat zich verwijdt en samentrekt om ons tegen de kou en de hitte te beschermen, om onze normale lichaamstemperatuur in stand te houden. Dit is een zeer delicaat systeem.

Maar wat zijn wij gaan doen? We zijn kleding gaan dragen. Bezorgde ouders smeken hun kinderen altijd om zich goed aan te kleden met dikke jassen, mutsen en sjaals, zodat ze geen kou vatten. In werkelijkheid levert dit juist een zwakker vasculair systeem op dat ons en onze kinderen zwak en vatbaar voor ziekte heeft gemaakt.

In feite zorgen kleren ervoor dat ons vasculaire systeem niet goed wordt gestimuleerd, en zoals je weet voorziet dit ingewikkelde systeem ons hele lichaam van bloed. De kleine spiertjes worden door comfort niet geactiveerd. Je hart betaalt uiteindelijk de prijs hiervoor. Wanneer deze kleine vaatspiertjes niet actief zijn, niet optimaal werken, wordt ons hart gedwongen om harder, dieper en krachtiger te pompen om de bloedstroom op gang te houden. Hierdoor wordt het hart chronisch overbelast. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom hart- en vaatziekten in onze samenleving doodsoorzaak nummer één zijn. Ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging zijn twee andere belangrijke oorzaken.

Een koude douche per dag houdt de dokter weg

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Eindig altijd met koud water. Maximaal een minuutje of twee. En als je wilt, kun je je blootstelling aan kou na die tien dagen uitbreiden. – Wim Hof

Er is een gratis, simpele oplossing voor dit probleem: de koude douche. Ons medische systeem is steeds meer gebaseerd op farmaceutische oplossingen in plaats van op genezing, en er zullen maar weinig mensen zijn die een koude douche aanbevelen, maar je hebt deze methode gewoon tot je beschikking. Het is eenvoudig, het werkt, en het kost niets.

Ons vasculaire systeem moet worden gestimuleerd om de gewenste spiertonus te bereiken. Het hoeft niet te worden getraind, het hoeft alleen maar wakker geschud te worden. Als je een koude douche neemt, worden al die kleine spiertjes van je vasculaire systeem – het zijn er miljoenen – geactiveerd en getraind. En als het eenmaal wakker is en optimaal functioneert, na pakweg tien dagen, volgen een heleboel magische processen elkaar in het lichaam op:

 • Je krijgt er meer energie van door een betere doorbloeding, de hele dag door.
 • Je hartslag zal dalen naar 15 tot 30 slagen per minuut, 24 uur lang. Dat vertaalt zich in veel minder stress.
 • Je bouwt ‘vasculaire fitheid’ op. Daarmee kun je stress op een effectieve manier tegengaan en onder controle houden.
 • Je zult merken dat je niet meer ziek wordt, doordat je lichaam niet meer zo kwetsbaar is.
 • Je voelt je sterk.
 • Alle zuurstof en voedingsstoffen worden naar je cellen gebracht.
 • Je krijgt een betere levenskwaliteit.
 • De biologische belasting van de cellen wordt verlicht: dit heeft een diepgaande innerlijke vrede tot gevolg.

Geest is sterker dan het lichaam

Je vertelt je lichaam wat het moet doen, en je lichaam reageert door ja te zeggen. – Wim Hof

Dankzij koude douches leer je uiteindelijk dat de geest sterker is dan het lichaam. Het is verbazingwekkend wat je je lichaam kunt laten doen als je de kracht van je geest gebruikt, en het enige wat je daarvoor hoeft te doen is tien dagen lang op deze manier douchen om je vasculaire systeem weer optimaal te laten functioneren en er controle over te krijgen. Als dit systeem weer volledig tot leven komt en de spiertjes sterker worden, vormt het een verbinding met je hersenen, met je wil.

Diepe meditatieve toestand

Ik vond de antwoorden in de natuur. Dit is een aangeboren vermogen dat we allemaal bezitten. – Wim Hof

Na een koude douche heb je niet alleen het gevoel dat je meer energie hebt, maar ervaar je ook meer innerlijke rust. Omdat de hersenen en het hart op neurologisch niveau met elkaar verbonden zijn, is je lagere hartslag van invloed op je stemming, waardoor je minder angstig bent. Je hersenen beginnen in alle rust en vrede ‘af te koelen’, waardoor het bloed er langzaam maar zeker steeds dieper in kan stromen.

Als onze vasculaire tonus weer optimaal is, kan ons bloed – onze levenskracht – de hersenen heel veel duidelijk maken over vrede en over het leven, want zonder bloed zijn we niets. Als dat bloed het limbische systeem bereikt, kun je een diepe meditatieve toestand bereiken die doorgaans alleen door doorgewinterde mindfulness-beoefenaars bereikt kan worden.

In mijn ervaring is het zo dat als je één minuut per dag een koude douche neemt, je ook met bepaalde sferen contact kunt maken. Dat is een voorbeeld van hoe de kracht van de geest zich opent, van wat er gebeurt als je de bloedstroom naar de diepere delen van de hersenen leert beheersen.

De hersengebieden van de moderne mens worden minder goed van bloed voorzien dan die van onze prehistorische voorouders. En hoewel die dieper gelegen delen het wel overleven, functioneren ze niet optimaal. Dat kunnen we niet voelen, en het heeft ook geen invloed op ons bewustzijn. We moeten urenlang stilzitten en mediteren om het bloed naar die dieper gelegen lagen te laten stromen. Of we nemen gewoon een koude douche. Eén koude douche per dag, daar moet je het zoeken. Dan heb je toegang tot deze ervaring.

Wim Hof Methode-protocol: blootstelling aan kou voor beginners

Duizenden mensen hebben er al baat bij gehad. Iedereen kan het, en er is niks dogmatisch aan. Er is alleen maar acceptatie. Alleen maar vrijheid. – Wim Hof

Als je je warme of hete douche afsluit met een koude douche van slechts dertig seconden, zul je al snel resultaten zien. Iedereen kan dertig seconden koud water verdragen, zeker als je enkele minuten onder warm of heet water hebt gestaan om je lichaam op te warmen. Het warme water verwijdt je aderen zodat het bloed beter kan stromen.

Het directe effect van koud water op ons lichaam heel onprettig kan zijn. Het koude water leidt eerst tot een koudeschokreactie, een reflex waarbij je naar adem hapt, wat een volkomen natuurlijke reactie is. Hierdoor kun je heel licht gaan hyperventileren, maar deze onwillekeurige fysiologische reactie neemt na verloop van tijd weer af als het lichaam zich ontspant en zich begint aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Daarom bouw je het koud douchen rustig op:

 • WEEK 1: Vijftien tot dertig seconden koud water aan het einde van een warme douche.
 • WEEK 2: Eén minuut koud water aan het einde van een warme douche.
 • WEEK 3: Anderhalve minuut koud water aan het einde van een warme douche.
 • WEEK 4: Twee minuten koud water aan het einde van een warme douche.

Oefen minstens vijf dagen per week. Volg je gevoel. Forceer niets. Het is ook prima om met vijftien seconden te beginnen en het langzamer op te bouwen. Sommige heilzame effecten van blootstelling aan kou beginnen bij ongeveer 15 °C, dus in de meeste gevallen is leidingwater koud genoeg om een verschil te maken. Naarmate je vasculaire spiertonus zich verder ontwikkelt, zal die steeds meer van de schok opvangen totdat je het nauwelijks meer als een schok ervaart. Tegen het einde van de vierde week zal je vasculaire spiertonus zodanig geoptimaliseerd zijn dat de geest het van de materie zal winnen.

Succes!

Ervaring redactielid Inspirerend leven Lisa over koud douche

Ik hou van spirituele, gezonde dingen uitproberen dus ik kon dit niet aan me voorbij laten gaan. Ik ging de uitdaging aan; elke dag een korte koude douche. Het is even doorzetten de eerste paar keer, maar na drie dagen koud douchen kijk ik ernaar uit. Wat een heerlijk gevoel geeft een koude douche! Ik voel de gelukshormonen door mijn lichaam zoemen én ik ben gelijk helemaal wakker.

Er zijn meer voordelen die ik na een korte tijd heb waargenomen. Al na vijf dagen koud douchen is mijn huid enorm verbeterd en voelt het heerlijk zacht aan. Ik heb het idee dat de doorbloeding beter is. Een blauwe plek die maar niet weg wilde gaan is namelijk tijdens dit avontuur helemaal verdwenen. Ik had niet verwacht dat vijf dagen douchen al zo’n groot effect zou hebben! Ik ben benieuwd wat de effecten zullen zijn na tien dagen koud douchen aangezien Wim aangeeft dat na dit tijdsbestek wonderen gebeuren.

Lisa Ensing

Boekentip: De Wim Hof methode

Wim HofDit is een fragment uit het inspirerende en enthousiaste boek van Wim Hof. In dit boek leer je hoe je binnen een paar dagen beter kunt slapen, je kunt verbinden met je innerlijke kracht, je sportieve prestaties kunt verbeteren, lekkerder in je vel kunt te zitten, kunt afvallen en je angst kan verlichten. Allemaal door de kracht van je eigen geest te gebruiken.

Bestel jouw exemplaar voor € 20,99 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees meer over het zelf helen van je lichaam:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *