Last van chronische pijn? Waarom tijd doorbrengen in de natuur helend is

Mensen die gekweld worden door chronische pijn weten maar al te goed hoe moeilijk het is om te beschrijven wat ze dagelijks doormaken. Chronische pijn raakt miljoenen mensen, zorgt voor sociaal isolement en groot lichamelijk ongemak. In dit artikel beschrijft Tammah Watts, auteur van Er is altijd wel ergens een vogel die zingt, hoe je de pijn kunt verzachten dankzij de natuur en vogels kijken.

Je kunt je heling van dit cyclische pijnproces deels bevorderen door jezelf allereerst toe te staan dat je je niet goed voelt!

Wat is chronische pijn?

Chronische pijn is voortdurend aanwezig en duurt langer dan zes maanden. Het zorgt ervoor dat je zenuwstelsel herhaaldelijk wordt bestookt met foutmeldingen over een verwonding, alsof die verwonding steeds opnieuw en voor het eerst plaatsvindt, hoewel het oorspronkelijke probleem al genezen is of gewoon vanzelf is verdwenen.

Chronische pijn kan allerlei oorzaken hebben, zoals infecties, rugklachten, artritis, kanker en ongewenste bijwerkingen na een operatie. Maar ook allerlei pijnsyndromen, zoals het chronisch regionaal pijnsyndroom (CRPS), chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen chronische pijn veroorzaken. De kern van de eindeloze pijnsensaties ligt in het zenuwstelsel dat je hersenen en de rest van je lichaam ervoor waarschuwt dat er zojuist een verwonding is ontstaan die onmiddellijke aandacht behoeft.

1,5 miljard mensen

In 2018 werd bekend dat 20,4 procent (50 miljoen) volwassenen in de Verenigde Staten last heeft van chronische pijn en 8 procent (19,6 miljoen) leidt aan ‘hoge gradatie chronische pijn’. Wereldwijd hebben 1,5 miljard mensen last van chronische pijn die rechtstreeks in verband staat met toegenomen klachten van depressie en angst, beperkte mobiliteit en afhankelijkheid van opioïden die slechts voor 58 procent effectief zijn en die de levenskwaliteit verminderen.

De kwelling van chronische pijn

Mensen die gekweld worden door chronische pijn weten maar al te goed hoe moeilijk het is om te beschrijven wat ze dagelijks doormaken. Pijn is iets wat van nature begrepen wordt en het verduren van zo’n doordringende en aanhoudende pijn veroorzaakt emotionele instabiliteit in de vorm van depressie, vermoeidheid, irritatie, paniek, angst en andere psychische beperkingen. Door pijn kan het lastig zijn om gedachten en emoties rationeel te verwerken en deze verstoringen dragen bij aan extra lijden.

Je kunt je heling van dit cyclische pijnproces deels bevorderen door jezelf allereerst toe te staan dat je je niet goed voelt! Het is essentieel dat je voor jezelf erkent dat je pijn hebt en je niet goed voelt, en dat je je zelfs alleen voelt in het moeras van ellende. Deze erkenning alleen al kan je proces naar een beter welzijn op gang brengen.

Chronische pijn verzachten

Elke dag wat tijd besteden aan vogels kijken zal je helpen om minder pijn te ervaren, omdat het vogels kijken op zich al als een prachtige en welkome afleiding werkt. Langzame en voorzichtige bewegingen maken die binnen je mogelijkheden liggen, helpt om chronische pijn te verminderen. Tijd besteden aan het voeren van vogels, buiten zijn of in de buurt van open ramen en deuren, zijn allemaal manieren die je kunnen helpen je gezondheidsproblemen te verzachten. Er zijn steeds meer paden en parken die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel of met andere hulpmiddelen.

Chronische pijn en omstandigheden kunnen erger voelen als je in een sociaal isolement zit. Overweeg mee te doen aan vogelexcursies en vrijwilligerswerk bij natuurgroepen en zorg samen met vrienden en familie voor gezelligheid en troost en geniet, bovenal, van de vreugde die het geeft. Voor wie er niet op uit kan gaan: overweeg organisaties op het gebied van natuur, milieu en natuurbehoud van je huis uit te steunen met je vaardigheden en kennis.

Tijd doorbrengen in de natuur is helend

Tijd doorbrengen in de natuur biedt verder allerlei voordelen, zoals minder last van stress, hoge bloeddruk, minder kans op hartziektes, kanker en diabetes en meer energie en creativiteit, een beter functionerend immuunsysteem en meer verbondenheid. Recente studies laten een vergelijkbaar effect zien van tijd die wordt doorgebracht in de natuur met vogels.

In een onderzoek onder 20.000 mensen door onderzoekers van de universiteit van Exeter werd vastgesteld dat mensen die minstens twee uur per week, zowel aaneengesloten als met tussenpozen, buiten doorbrachten aangaven dat ze een aanzienlijk betere gezondheid en meer psychologisch welzijn ervoeren.

Het grootste deel van de tijd zijn er altijd wel ergens vogels om ons heen. Eigenlijk kun je het best naar buiten gaan om in hun natuurlijke habitat bij ze te zijn en naar ze te kijken en luisteren. Voor wie dat niet kan: ook jij kunt heling ervaren door vanuit je huis, via een raam of deur, naar buiten te kijken.

Fragment uit: Er is altijd wel ergens een vogel die zingt,

Er is altijd wel ergens een vogel die zingt

Er is altijd wel ergens een vogel die zingt

Kijk naar buiten en open je hart met ‘Er is altijd wel ergens een vogel die zingt’ van Tammah Watts. Kijken naar vogels schenkt je kleine momenten van geluk en helpt je om door pittige tijden heen te komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over chronische pijn:

Het bericht Last van chronische pijn? Waarom tijd doorbrengen in de natuur helend is verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *