Vertrouw jij op jezelf en je eigen wijsheid? Of waai je met alle winden mee? Als jij je veel aantrekt van de meningen van anderen, is dit artikel van Sheryl Paul, auteur van De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid, een must-read. Ze laat zien hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten en je eigen koers kunt varen. “Als je wilt transformeren naar een krachtigere versie van jezelf, dan moet je in actie komen.”
Als je lijdt aan het ‘met alle winden meewaaien’-syndroom, voel je je vaak als een hulpeloos blaadje dat maar heen en weer geblazen wordt door de wind.
Herken jij je in deze uitspraken?
Ik vergelijk mijn relatie vaak met die van anderen. Waarom lijkt het of zij verliefder zijn dan ik?
Ik vind het moeilijk om beslissingen te nemen. Soms kan ik niet eens bedenken wat ik wil eten in een restaurant!
Ik maak me vaak zorgen of mijn familie mijn partner wel leuk vindt. Ik trek me hun mening veel te veel aan.
Ik geloof elke boze of angstige gedachte die bij me opkomt. Het is zo vermoeiend…
Wat als ik een terminale ziekte heb?
De bovenstaande uitspraken zijn symptomen van hetzelfde probleem: een gebrek aan zelfkennis en zelfliefde, wat resulteert in een gebrek aan zelfvertrouwen. Met andere woorden: wanneer we compleet vervuld zijn van binnen – wanneer de innerlijke bron van het Zelf gevuld is – ervaren we een krachtig en stevig gevoel over onszelf. Hierdoor geven we van nature weinig om de mening van anderen, vergelijken we onszelf niet, hebben we geen goedkeuring van buitenaf nodig en vertrouwen we uiteindelijk op onze eigen beslissingen, invloed en innerlijke koers.
‘Met alle winden meewaaien’-syndroom
Als mijn cliënten met deze zaken worstelen, zeg ik tegen ze: ‘Je gedraagt je als een blaadje in de wind!’ En dan snappen ze meteen wat ik bedoel. Als je lijdt aan het ‘met alle winden meewaaien’-syndroom, voel je je vaak als een hulpeloos blaadje dat maar heen en weer geblazen wordt door de wind. Je hebt weinig invloed en innerlijke kracht om je eigen richting te bepalen en op je eigen beslissingen te vertrouwen. Als een gedachte als ‘Ik houd niet van hem’ je hoofd binnendringt, zijn je gedachten jou de baas geworden. Je gedachten zijn de wind en je innerlijke zelf hobbelt er maar wat achteraan, als een lammetje dat zijn moeder volgt. Wanneer jouw baas je opbouwende kritiek geeft over het laatste project waaraan je gewerkt hebt, ga je thuis niet alleen zitten piekeren over wat je anders had kunnen doen, maar voel je je zo slecht over jezelf dat jij je eigenwaarde in twijfel trekt.
Vertrouwen op je eigen wijsheid
Als je daarentegen een oude eikenboom bent, dan is je stam stevig en onwankelbaar. Je wiegt misschien wel zachtjes mee met de wind, maar je buigt of breekt niet. Je weet wie je bent, je kent je waarde en je vertrouwt op jezelf. Bovendien vertrouw je op je eigen beslissingen, omdat je weet dat de uitkomsten ervan geen representatie zijn van je eigenwaarde. Je hebt toegang tot dat plekje diep vanbinnen dat vertrouwen heeft in je eigen wijsheid – dat plekje dat verder en dieper gaat dan je gedachten en gevoelens. Je luistert naar de meningen van anderen, maar uiteindelijk vorm jij je eigen mening.
Zo word je een onwankelbare eik
Hoe word je zo’n stevige eikenboom in plaats van een blaadje in de wind? De sleutel is: leren hoe je de focus verlegt van het externaliseren van het idee van het zelf, naar het vullen van de bron van het Zelf met warm en helder water. Dat betekent dat je elke dag de tijd neemt om over jezelf te leren door middel van bewuste handelingen, zodat je leert jezelf lief te hebben en uiteindelijk vertrouwt op wie je bent. Dit proces van het ontwikkelen van zelfvertrouwen gebeurt niet zomaar. Dat komt niet voort uit het lezen van zelfhulpboeken, het kijken van filmpjes op internet of alleen praten. Het ontstaat door oefening en actie.
Kom in actie!
Vaak vraagt een cliënt me dan: ‘Moet ik dat elke dag doen?’ Waarop ik antwoord: “Moet je elke dag je tanden poetsen? Alleen als jij je gebit sterk wilt houden. Moet je elke dag bewegen? Alleen als jij je lichaam gezond wilt houden. Moet je elke dag stilstaan bij je innerlijke welzijn? Alleen als jij je goed, sterk en stabiel wilt voelen over wie je bent. Als je je steeds omvergeblazen wilt voelen door de meningen van anderen en gebukt wilt gaan onder vergelijkingen met anderen, blijf dan vooral doen wat je nu doet. Maar als je wilt transformeren naar een krachtigere versie van jezelf en wilt ontdekken hoe je toegang krijgt tot de plek die niet steeds weggeblazen wordt door elke gedachte en elke emotie, dan moet je in actie komen.”
Innerlijk werk voedt je ziel
Innerlijk werk is precies dat: werk. Het probleem is dat de meeste mensen een negatieve associatie hebben bij het woord werk. Als we aan werk denken, denken we vaak aan verveling en sleur, aan iets waar we doorheen moeten om te komen waar we daadwerkelijk willen zijn. We denken aan de eindeloze uren die we in het klaslokaal of aan ons bureau hebben doorgebracht, tot we eindelijk naar huis mochten. Maar echt werk – werk dat jouw ziel voedt – is eigenlijk meer spelen. Echt werk mag dan uitdagender zijn, zoals het bijeen harken van een berg bladeren, maar het geeft je wel een gevoel van vervulling, inspiratie en voldoening.
Verborgen diamanten in jezelf herontdekken
Een deel van de weerstand die mensen voelen bij het idee zich te moeten committeren aan dagelijkse activiteiten ontstaat doordat ze denken dat het eentonig is. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Voor mij en duizenden andere mensen voelt werken aan jezelf meer als een avontuur en een proces van ontdekkingen, een reis door het labyrint van het Zelf dat verborgen paden en mysterieuze grotten bevat.
Begeleid door het licht van nieuwsgierigheid, belichten we de vonken van inzicht die ons helpen de stukjes van onze innerlijke puzzel te verzamelen, terwijl we betekenis beginnen te geven aan onze levens en de verborgen diamanten van zelfvertrouwen herontdekken die ons opwachten in de donkere krochten van ons Zelf.
Als je wilt ontdekken hoe je toegang krijgt tot de plek die niet steeds weggeblazen wordt door elke gedachte en elke emotie, dan moet je in actie komen.
Geschreven door Sheryl Paul
De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid
‘Angst is op hol geslagen gevoeligheid.’ Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.
Bestel jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij onze webshop Boekenwereld.com.