Last van laaggradige ontstekingen? Doe de zelftest!

Steeds vaker hoor je over laaggradige ontstekingen of ‘chronic inflammation’. Wat zit er nu achter die stille ontstekingen? Huisarts Anne Fleck vertelt in dit artikel wat laaggradige ontstekingen inhouden én hoe je het bij jezelf kunt herkennen.

Stille ontstekingen belasten de lichaamseigen ontgiftingssystemen en verergeren zo het energietekort.

Iedere infectie is een vorm van fysiek tromgeroffel, als een luidruchtig signaal dat er in het lichaam iets niet klopt: ‘Attentie! Hier is iets mis!’ Ontstekingen zijn de natuurlijke respons van het lichaam op bedreigingen en als zodanig een zeer effectief instrument voor je gezondheid. Het zijn levensbelangrijke beschermers tegen onwelkome gasten als virussen, bacteriën, schimmels of vuildeeltjes. De defensietroepen van het immuunsysteem ‘arresteren’ de indringers en maken ze onschadelijk. Dat doen ze met behulp van antistoffen, kleine deeltjes eiwit.

Verschil tussen acute ontsteking en laaggradige ontsteking

Als je je bij het aardappelschillen in je vinger snijdt beschadig je de huid. Je lichaam weert dan meteen via het doelgerichte proces van de acute ontsteking binnendringende ziekteverwekkers af, stelpt het bloeden en gaat liefdevol aan de slag om de wond te genezen en de huid te herstellen. In dat proces schakelt je lichaam langzaam van een ontstekingsbevorderende reactie over op een ontstekingsremmende. Zonder het wonderbaarlijke vermogen van het lichaam zichzelf te ontsteken zouden jij en ik aan het eerste het beste snijwondje uiteindelijk overlijden. Als de acute ontsteking helemaal genezen is trekt het bataljon immuuncellen zich terug en bouwt in rap tempo de ontstekingsbarricaden af. Onder normale omstandigheden houdt een ontsteking vier tot zes dagen aan.

Het probleem is echter dat niet alle ontstekingen lokaal begrensd zijn en vanzelf verdwijnen. De gevreesde en gevaarlijke chronische ontsteking verspreidt zich ongemerkt als een veenbrand door het hele lichaam en maakt het moe en ziek. Ze komt op kousenvoeten aansluipen, zonder het kabaal van de klassieke infectiesymptomen. Stil. Stom. Subtiel. Daarom wordt deze ontsteking ook wel ‘stille ontsteking’ genoemd. Of een ontsteking al dan niet chronisch wordt en onderhuids een chaos aanricht in het lichaam, is afhankelijk van de aanstichters en de mate waarin het immuunsysteem geactiveerd wordt.

Stille ontstekingen roven stiekem jouw energie

Stille ontstekingen belasten de lichaamseigen ontgiftingssystemen en verergeren zo het energietekort. Ze gelden bovendien als aanjagers van welvaartsziekten als auto- immuunaandoeningen, hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose, parodontitis, huidkwalen als rosacea en psoriasis, en nog veel meer. De lijst is eindeloos en treurig. Het is van wezenlijk belang dat de aanstichters van een chronische ontsteking opgespoord en bestreden worden. Want de stille ontsteking vertoeft in het verborgene. Zeul jij ook zo’n energieverslinder met je mee? Vaak manifesteert hij zich ‘alleen maar’ door het alarmsignaal ‘moe’. Dan wordt het tijd de onzichtbare oorzaken van ontstekingen te achterhalen.

Zelftest om stille ontstekingen op te sporen

Noteer een punt voor iedere vraag die je met ‘ja’ beantwoordt:
• Heb je overgewicht of een grote buikomvang?
• Heb je vaak tranende, jeukerige ogen?
• Heb je een verstopte neus, een loopneus of niesbuien?
• Heb je gezwollen of bloedend tandvlees?
• Heb je last van acne, een droge huid, eczeem of iets dergelijks?
• Merk je een onregelmatige hartslag of hartkloppingen op?
• Heb je last van gewrichtspijnen of -zwellingen, stramheid, spierpijn of spierzwakte?
• Word je vaak geplaagd door blaasontstekingen of andere infecties zoals bijholteontstekingen?
• Zitten er jeukende plekken op je lichaam (bijvoorbeeld hoofdhuid, geslachtsdelen, anus)? Of heb je last van afscheiding?
• Rook je?

Kijk nu naar je antwoorden: hoe vaak heb je ja geantwoord?

0: Een stille ontsteking is onwaarschijnlijk.

1: Een stille ontsteking is niet uitgesloten, maar zeker geen heftige.

2: Hoe meer punten, hoe waarschijnlijker en wijdverbreider een ontstekingsactiviteit. Dit geldt vooral voor rokers en/of mensen met een grotere buikomvang. Raak niet gefrustreerd als je veel punten hebt. Het goede nieuws is dat je nu weet waarom je moe bent en wat de uitweg is. Als je aan de slag gaat met het Energie-programma uit De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid niet alleen je futloosheid wegwerken, maar ook chronische ziekten voorkomen. Hopelijk is dat niet alleen een troost, maar ook een flinke stimulans.

Belangrijk

Ontstekingen zijn het antwoord van een overactief immuunsysteem op allerlei factoren en staan vaak in relatie met ‘op hol geslagen mestcellen’. Als je hoog hebt gescoord op deze zelftest, Lees dan verder over mestcelactivatie, een fenomeen dat nog steeds veel te onbekend is, maar dat naar ik hoop niet lang meer zal zijn.

Boekentip van de redactie: De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Vermoed je dat je veel last hebt van laaggradige of stille ontstekingen en zou je graag van je futloosheid af willen? Dr Anne Fleck schreef De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid vol zelftests en tips om je steeds beter te voelen. Ook heeft ze handige checklists om mee naar de huisarts te gaan als je je vermoeidheid bij de bron wilt aanpakken.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25 óf lees het e-book voor € 12,99.

bestel nu

Lees verder over de mogelijke zaken van moeheid:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *