Last van moeheid? Dit is waarom je transvetten moet vermijden

Heb jij veel last van vermoeidheidsklachten, maar weet je niet waar ze vandaan komen? Dan kan het zomaar zijn dat je dagelijkse menu veel energierovers bevat. In dit artikel vertelt Anne Fleck, auteur van De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid, waarom transvetten kunnen zorgen voor vermoeidheidsklachten.

Of je nu geplaagd wordt door energiegebrek, verminderde weerstand of een chronische ziekte, het kan in principe allemaal te maken hebben met een teveel aan glutenbevattend witmeel, melk, zuivelproducten, suiker en zoetstoffen, ranzige vetten of transvetten uit de braadpan of bewerkte producten. Schrap dergelijke energierovers uit je menu, in elk geval voor korte tijd. Zo kun je effectief en zonder kosten inventariseren welke producten je slecht verdraagt. Het kan je een aanzienlijk hoger energieniveau opleveren. We gaan ons nu verdiepen in transvetten.

Lees ook:

Vaak moe? Waarom het schrappen van gluten helpt
Last van vermoeidheid? Dit is waarom je melk en zuivelproducten beter kunt laten staan
Weinig energie? Waarom het schrappen van deze energierovers helpt

Transvetten

Een ernstige bedreiging voor je gezondheid en productiviteit schuilt in de gevreesde transvetzuren uit industriële vervaardiging. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren zijn zo schadelijk omdat het lichaam ze niet kan onderscheiden van vetzuren die de gezondheid bevorderen. Daarom zet het de uit voedsel gedestilleerde transvetten per ongeluk in de celmembranen van de lichaamscellen af. Als de transvetten zich in de cellen eenmaal breed hebben gemaakt verstoren ze de celstofwisseling en de drukke communicatie, het eindeloze geklets van de cellen onder elkaar. Op microniveau lijdt het hele lichaam onder deze transvetbende.

Lees ook: Gezonde vetten helpen je hormonen weer in balans te komen

De meeste mensen denken bij transvetten aan bewerkte producten als chips, gefrituurd eten, koekjes, donuts of oude goedkope margarine. Ik hoor je al mompelen: ‘Dat soort ongezonde troep heb ik niet in huis.’ Helaas beseft lang niet iedereen hoe gemakkelijk je in de braadpan ultra toxische transvetten kweekt. Het is zo gebeurd. Bijvoorbeeld door onkundig gebruik van oliën die niet op hoog vuur mogen. We weten inmiddels dat bij te sterke verhitting schadelijke bijproducten kunnen ontstaan: gevaarlijke secundaire oxidatieproducten. Die zijn funest voor de gezondheid. De samenstelling van de vetzuren bepaalt de stabiliteit van de olie tijdens het verhitten. Anders gezegd: je keuze van bak- en braadvet en verhitting heeft ook invloed op je gezondheid en levensenergie.

Lees ook:
Kokosolie: wat doet het voor je als je het eet? (De vette slankmaker)
Ghee of geklaarde boter; een vet met heel bijzondere eigenschappen

Boekentip: De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Heb jij veel last van vermoeidheidsklachten, maar weet je niet waar ze vandaan komen? Dan kan De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid uitkomst bieden. Anne Fleck geeft tips én inzichten in je vermoeidheid, waardoor je eindelijk iets tegen je vermoeidheidsklachten kunt doen!

Bestel jouw exemplaar voor € 25,- met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *