Leer Tarot lezen: dit zijn de vier elementen in de Tarot

Tarotkaarten trekken brengt inzicht in jezelf. Hoe pak je dit aan? Wat betekenen de symbolen staven, bekers, zwaarden en pentakels? Als je dieper wil graven in de betekenislagen van de tarot en een legging goed wil duiden, moet je de kracht van de elementen kennen die bij de symbolen horen. De vier elementen: vuur, water, lucht en aarde zijn opvallend aanwezig in de afbeeldingen.

Wil je weten welk element jij bent? Doe hier de test. Of bekijk hier jouw gratis tarot dagkaart.

Vier elementen in de tarot

Het tarotspel is opgedeeld in 22 grote en 56 kleine arcana. De kleine arcana zijn vier reeksen verbonden aan een symbool en element. De vier elementen symboliseren de scheppingskracht die verborgen is in de kleine arcana. Ze inspireren je om na te denken over de manier waarop je je leven vormgeeft en om actief aan de slag te gaan met de energie van de elementen. Laat je beroeren door de kracht van de elementen en ontdek jezelf en de wereld op een energetische manier.

Vuur

Vuur is een scheppende en transformerende kracht, die kan creëren en vernietigen. Je herkent de kracht in smeulend hout, een flakkerende kaarsvlam of felle bosbranden. Vuur is een element dat op talloze manieren onze beschaving drastisch heeft veranderd. Zonder de herscheppende energie van vuur zou leven niet mogelijk zijn. Het element is verbonden met levenslust. Vuur zet aan om in actie te komen en je volledig potentieel zichtbaar te maken. Ze is een aandrijvende kracht, de wezenlijke essentie die aan de basis ligt van je gedachten, emoties en acties. Hoe kan ik een verschil betekenen in de wereld? Hoe kan ik het aards paradijs zichtbaar maken voor mezelf en anderen? Het is je opdracht om via het element vuur de universele energie zichtbaar te maken. Dit doe je door je af te stemmen op de levenskracht in de wereld en in jezelf. Daarna ga je met die energie concreet aan de slag.

De activerende kracht van vuur herken je in de kleine arcana met staven als symbool. Ze tonen de manier waarop je actief en vanuit je eigen levensvisie je leven vorm kan geven. De kaarten sporen aan om te ondernemen en je talenten op een intuïtieve manier te gebruiken in projecten. Omarm de uitdaging van het vuur, bundel je krachten en creëer groeikansen.

Water

Water is een verbindend element. Samenlevingen zijn door de eeuwen heen opgebouwd dicht bij waterbronnen, rivieren en zeeën. Water maakt het land vruchtbaar, brengt voedsel op het bord en bezit een reinigende kracht. Het is een innerlijk element dat transformeert, vloeit en het leven in beweging brengt.  Die beweeglijkheid herken je in de cyclus van eb en vloed en daarom is het element sterk verbonden met de maan.

Water is verbonden met het emotioneel bewustzijn, het onbewuste,  intuïtie en spirituele ontwikkeling. Je diepste verlangens vormen je innerlijke krachtbron die het mogelijk maakt om in actie te komen en jezelf zichtbaar te maken in de wereld. Durf een innerlijke reis te maken om de kracht van emoties te ontdekken. Word je hierbij geconfronteerd met emotionele ballast, vertrouw dan op de reinigende en bevrijdende kracht van water.

In de tarot herken je het element in de symboliek van de beker en in alle voorstellingen van water zoals watervallen, kabbelend water en waterbronnen. De beker vangt de emotionele energie van het element op en beschermt ze, zodat energie tijd heeft om te transformeren. In een kaartlegging wijst een kaart met het element water op energetische zuivering, begeleiding of herstel.

Lucht

Lucht fascineert omdat het onzichtbaar is. De lucht onthult zichzelf alleen in zijn actie. Je wordt omringd door lucht bij alles wat je doet en ervaart. Je ademt lucht in en uit. Je hoort de wind in het ritselen van de bladeren. Het element lucht weerspiegelt de energiestroom in jezelf die onzichtbaar is, maar zich openbaart in daadkracht (het vuurelement) en creaties (het aarde-element).

Door ervaringen kan je kennis over het leven verzamelen. Het is jouw taak die informatie te bundelen om inzicht te verwerven in het leven en de eigen werkelijkheid vorm te geven. Steeds opnieuw kun je je leven vanuit een andere invalshoek bekijken, waardoor je leven blijft fascineren. Het element zet je aan om je leven constant te vernieuwen, dit kan op innerlijke weerstand botsen. Alles wat niet logisch verklaarbaar is, kan als een mentaal obstakel ervaren worden. Het is je opdracht om in je leven balans te creëren tussen je emotioneel bewustzijn en het rationeel denken.

In de tarot wordt het element voorgesteld door zwaarden. Als je in een kaartlegging zwaarden tegenkomt wijst dit op de manier waarop je jezelf zichtbaar maakt in de wereld en de uitdagingen die je hierbij ervaart. Zwaarden wijzen op een mentale activiteit zoals ervaren van twijfels, overprikkeling, mentale druk, stress, innerlijke strijd of meningsverschillen.

Aarde

Aarde is het element dat het meest zichtbaar is in je leven. Elke dag ervaar je de dragende kracht van de aarde onder je voeten. Je leeft en werkt op aarde en daarom voelt het element veilig en vertrouwd aan. Aarde is een vruchtbaar element dat je voedt en levenskracht geeft. Die kracht stimuleert je om je kennis, talenten en persoonlijkheid te ontwikkelen en zichtbaar te maken.

Hoe ga jij praktisch om met je kennis en creativiteit? Gebruik jij je talenten om de zichtbare wereld naar je hand te zetten en uit te breiden? Het is je opdracht om via het element aarde jezelf uit te drukken in je omgeving. Omarm je eigen groeipotentieel. Dit doe je door jezelf zichtbaar te maken, je leven vorm te geven, aan te passen en te ontwikkelen.

Tarotkaarten met pentakels of munten spiegelen jezelf in de zichtbare wereld.  Wat is het concrete en tastbare resultaat van al je inspanningen? Deze tarotkaarten wijzen op de materiële aspecten van het leven zoals werk, handel, eigendommen, contracten, geld en het fysieke lichaam. Aardse kracht stuwt je altijd vooruit, zodat je steeds zichtbaarder wordt in de wereld.

Webinar

Op woensdag 17 augustus vindt er een gratis webinar plaats, waarin je waardevolle tips ontvangt om de kleine arcana vlotter en slimmer te duiden.

Kijk voor meer informatie op: Divona.be  


Test: welke element ben jij?

Deze vier elementen vertegenwoordigen vier verschillende manieren waarop je je kunt oriënteren. Het element waartoe je behoort, vertelt op welke manier je van nature naar de wereld kijkt, heel vanzelfsprekend en vanaf het moment dat je ’s ochtends je ogen opendoet. Door die manier van kijken ervaar je ongemerkt een vorm van zekerheid en houvast. Heel in het kort is dit hoe de vier elementen kijken. 

Boekentip: Tarot

Tarot voor iedereen van Annick van Damme is een praktisch en inspirerend Ankertje dat je op een gemakkelijke en toegankelijke manier op weg helpt met de tarot. Je leert de tarotkaarten gebruiken als een krachtig instrument van transformatie en ontdekt een bron van helende wijsheid en verborgen kennis.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 13,50 bij onze webshop Boekenwereld.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *