Lessen in loslaten: hoe kun je onthechten en vertrouwen op het leven? 

Als je onthecht bent, leef je in het moment en geniet je meer. “Je vertrouwt op het leven en laat je door het universum verrassen,” zegt Diana Douma. Ze laat in dit artikel zien hoe je kunt loskomen van alles waaraan je gehecht bent, zoals mensen, materie, meningen…

Als je goed oplet, laat de wereld jou zien waaraan jij nog te veel gehecht bent. Hecht je bijvoorbeeld te veel waarde aan een oordeel van een ander?

Levenslessen

Jaren geleden vroeg iemand aan mij of ik een blog wilde schrijven over onthechten, maar ik kon het niet. Omdat ik zelf de lessen nog niet geleerd had en dus nog niet precies wist hoe het moest. Natuurlijk krijg ik ook wijsheid van boven mee, maar die gaat altijd gepaard met mijn eigen lessen. Inmiddels heb ik veel geleerd over onthechten, waardoor ik het beter kan beschrijven en anderen het beter kunnen begrijpen.

Goddelijke timing

Elke keer ga je een level hoger: je leert iets nieuws en je bewustzijn ontwikkelt zich. De sluier wordt dunner en je gaat dingen steeds helderder zien. Dat gebeurt bij ieder mens in het tempo dat hij of zij aankan. Je kunt bepaalde processen niet forceren en je moet ook processen integreren, wat tijd nodig heeft. We willen graag dingen controleren en sturen precies zoals wij het willen. Nou, ik kan je vertellen: het hele proces van wakker worden en je talenten ‘online’ laten komen, kun je niet forceren.

Er bestaat namelijk zoiets als ‘goddelijke timing’. Hoe graag je ook iets anders zou willen zien, je kunt bepaalde processen niet versnellen of sturen. En in die wachttijd zitten óók voldoende lessen. Eentje daarvan is geduld hebben… Geduld is iets wat vele mensen niet hebben, maar het is wel een les die we hebben meegekregen in ons lessenpakket hier op aarde. Geduld leert jou om te onthechten, en daar willen we graag naartoe.

Hoger bewustzijn ontwikkelen

Onthechten is iets wat we allemaal mogen leren om verder te komen in ons proces. Het helpt ons om een hoger bewustzijn te creëren. Onthechten van mensen, situaties, uitkomsten, liefde, materialisme, banen, leefwijze, karakters, patronen, ego en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar je begrijpt vast wel waar ik heen wil met deze gedachten – en ook daar mogen we van onthechten…

Gedachten zijn sterke spinsels die gekke verhalen kunnen creëren, die je hele leven op z’n kop zetten. We zijn allemaal goed in het bedenken en romantiseren van verhalen. Ook ik ben iemand die het leven soms iets te veel romantiseert en uiteindelijk krijg ik een heel andere uitkomst dan ik me had voorgesteld. Maar hoop doet natuurlijk ook leven. En als je er gelukkig van wordt, zou ik vooral doorgaan met waar je mee bezig bent. Zolang jij maar niet hecht aan de uitkomst!

Los van alles

Hoe kom je los van alles waar je zo gehecht aan bent? Dit gaat in stapjes. Het heeft tijd nodig om deze les onder de knie te krijgen. Elke keer dat je denkt dat je het hebt geleerd, komt er iets voorbij wat jou triggert en voor je het weet, zit je er weer in. Zo leuk die lessen van het universum…

Ik weet hoe zwaar bepaalde lessen kunnen zijn en hoe moedeloos het voelt als je ze maar niet onder de knie krijgt. In sommige gevallen moeten we beter ons best doen. Alhoewel, ‘best doen’ klinkt als een zware taak. We hoeven niet te hard voor onszelf te zijn; het leven mag ook leuk en luchtig zijn. Als we een les niet leren, komt deze gerust een andere dag weer terug. Fietsen heb je toch ook niet in één dag geleerd?

Lichter en luchtiger leven

Soms is het lastig om luchtig te zijn en te blijven, want ergens in ons systeem zit de programmering van ‘het goed willen doen’. Maar wat nou als ik jou vertel dat jij het altijd al goed doet? Je bent hier op aarde gekomen om te leren, en niet om de beste leerling van de klas te zijn. Tenzij dat jouw streven is. Je kunt het luchtig houden door meer te spelen in het leven en alles als één groot spel te zien. Dat kan niet altijd, maar wanneer het wél kan, helpt het jou om lichter door het leven te gaan. Want luchtigheid brengt licht met zich mee.

Hoe luchtiger jij door het leven gaat, en hoe meer jij met de flow meegaat, hoe meer jij kunt onthechten. Je geniet meer en leeft in het moment. Je hecht niet aan uitkomsten en vertrouwt op het leven en de processen die zich aandienen. Het leven is ook zoveel leuker als je meer aan het ‘toeval’ overlaat en het neemt veel stress weg. Jij laat je door het universum verrassen en laat de controle volledig los. Weet je hoe fijn het is om je vrij te voelen?

De wereld als spiegel

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat het universum zich binnen in jou afspeelt. En dat alles wat zich buiten jou afspeelt, in jouw wereld, een spiegel is van dat wat er in jouw systeem omgaat. Als je goed oplet, laat de wereld jou dus zien waar jij nog te veel aan gehecht bent. Hecht je (te) veel waarde aan een oordeel of mening van een ander? Hecht je (te) veel waarde aan hoeveel likes jij krijgt of hoe mensen op jou reageren? Reageer je (te) veel op afwijzing?

Hoe jij omgaat met afwijzing, zegt veel over de delen in jou die jij zélf afwijst. De buitenwereld laat zien waar jij nog naar mag kijken en waar jij heling kunt gebruiken. Zodra jij niet meer hecht aan bijvoorbeeld opvattingen van anderen, verandert de werkelijkheid om jou heen. Kijk waar jij met jezelf aan de slag mag en wat er vervolgens in jouw wereld mee verandert. Het leven is een spel, dus begin het maar te spelen. Het spel van onthechten.

Heb je hulp nodig in deze tijden? Wil je terugkomen bij jezelf en weer vertrouwen in jezelf en het leven krijgen? Diana Douma heeft een massage- en healingpraktijk waar ze mensen helpt om in balans te komen. Informatie: www.buddhamassage.nl

Soms is het niet-weten (het onbekende) een bron van angst en onzekerheid. Maar het kan ook het startpunt zijn van spirituele groei, avontuur en transformatie. Door middel van heldere en toegankelijke psychologische en spirituele inzichten en praktische oefeningen zet je stappen in de richting van je comfortabel voelen bij het onbekende en kun je je steeds meer overgeven aan de wijsheid van het niet-weten.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending in onze webshop Boekenwereld.com of bestel het e-book voor € 12,99.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Diana Douma:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *