Leven in het ritme van de maan: zo stem je af op haar krachtige energie en laat je dromen uitkomen

Leer net als de sjamanen en Native Americans leven in het ritme van de maan. Als je afstemt op haar krachtige vrouwelijke energie, helpt dit jou om je dromen waar te maken. “De maan laat zien wat het juiste moment is om te zaaien en te oogsten,” zegt Sandra Voetelink, ex-topsporter en coach.

In de westerse wereld zijn we het ritme van de maan vergeten, maar als je het weer ontdekt, is het zo logisch.

Welke wensen en verlangens heb je?

Als het nieuwe maan is, merk je dat vast. De energie zorgt ervoor dat je naar binnen keert. Alles wat in jezelf nog donker is, wordt belicht. Zodat jij je bewust wordt van je wensen en verlangens en deze tijdens volle maan met kracht naar buiten kunt brengen. Bewustwording van het ritme van de maan geeft jou inzicht in je eigen ritme én dat van de natuur.

Vrouwelijke kracht

Wanneer voel jij dat jouw energie vooral naar buiten gericht is? En wanneer neem je juist rust en keer je naar binnen? Eeuwen geleden waren we ons als mens bewust van het ritme van de maan. We waren erop afgestemd en droegen deze kennis van generatie op generatie over.

Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde die ruim 2400 jaar geleden leefde, vond het belangrijk om in de geneeskunde rekening te houden met de beweging van de sterren en de maan. Ook natuurvolken, heksen, Native Americans en sjamanen leefden – én leven – in het ritme van de maan. Ze is een vrouwelijke kracht, die het water op aarde, eb en vloed en de sapstromen van planten beïnvloedt. Houd dus rekening met de maanstanden als je kruiden plukt, want ze hebben grote invloed op de geneeskracht.

Inademen en uitademen

Alles om ons heen verloopt volgens een dynamische cyclus, die uit uitzetting en samentrekking bestaat. Zo heb je dag en nacht en de verschillende seizoenen. Het ritme van de aarde, één groot levend organisme, heeft een opwaartse beweging als de zon opkomt en een neerwaartse beweging als hij onder gaat. Je kunt het zien als inademen en uitademen. Je wordt actief en je ontspant weer.

Vrouwen en de maan(d)cyclus

De maan heeft invloed op al het water op aarde. Dus óók op ons, want wij bestaan grotendeels uit water. Vrouwen hebben een speciale connectie met de maan, zoals mannen die met de zon hebben. Ze beïnvloedt onder meer de menstruatiecyclus. Een maancyclus duurt 29 dagen, ongeveer net zo lang als de hormooncyclus van een vrouw. En bij volle maan schijnen er meer kinderen geboren te worden – niet alleen bij mensen trouwens, ook bij dieren.

De maan staat voor intuïtie, yin-kracht, naar binnen keren om vervolgens vanuit rust naar buiten te treden. In de westerse wereld zijn we haar ritme vergeten, maar als je het weer ontdekt, is het zo logisch.

Hoe de 4 maanfasen jou beïnvloeden

De verschillende maanfasen ontstaan door de stand van de maan ten opzichte van de aarde. De afstand tot de aarde bepaalt de trekkracht en dus de invloed die zij op ons heeft. Dit zijn de 4 belangrijke fasen:

1. Nieuwe maan

Staat voor naar binnen keren, luisteren naar je intuïtie én voor de menstruatieperiode. Nu worden nieuwe ideeën geboren en plannen gemaakt. Het is tijd voor ontkiemen.

Lees verder:
Creëer je droomleven tijdens de nieuwe maan in 3 stappen
Zo ontvang je een boodschap van de nieuwe maan

2. Wassende maan

Staat voor het uitvoeren van je plannen. De energie neemt weer toe en je voelt je goed. Het is een periode van groei.

Lees verder:
Maanstanden
en menstruatiecyclus: kun je in de pas lopen met maanenergie?

3. Volle maan

Staat voor kracht en energie en ook voor de ovulatie bij de vrouw. Je straalt en je zelfvertrouwen is toegenomen. Alles komt met volle kracht naar buiten – ja, soms ook emoties die je te lang hebt opgekropt. Je laat jezelf zien en volgt trouw je eigen pad.

Lees verder:
3 tips om goed te slapen tijdens volle maan
Volle maan wandeling: dit zijn de gezonde voordelen ervan
Ervaar jij chaos in je hoofd tijdens een volle maan? Zo kom je ervan af

4. Afnemende maan

Staat voor loslaten, helen en je energie terugtrekken. Opnieuw kijk je naar je innerlijke behoeften, dromen en verlangens. Een nieuwe periode van rust breekt aan.

Lees verder:
De afnemende maancyclus: hét moment om gedachten los te laten (en je leven te veranderen)
Donkere maan & genezende krachten: dit leer je van de donkere maanfase
Donkere maan: zo kun je de energetische kracht van de maan inzetten

Zoals je ziet gaat de cyclus van yin naar yang: naar binnen keren en je daarna weer op de buitenwereld richten. Deze twee energieën dansen samen, hebben respect voor elkaar en blijven in balans in een oneindig samenspel. Herken jij waar je zit in de cyclus? Durf je tijdens nieuwe maan naar binnen te keren en al jouw demonen aan te kijken? Breng eerst de yin en yang in jezelf in balans, zodat je vol kracht naar buiten kunt treden.

Tuinieren: samenwerken met de maan-energie

Wanneer je zelf groenten kweekt, ben jij je vast bewust van de seizoenen en de invloeden van de natuur. Je staat stil bij de grondsoort en de standplaats, het weer, wat wel en niet bij elkaar kan staan en het wisselen van gewassen om uitputting van de grond te voorkomen.

Maar de meeste mensen houden géén rekening met de stand van de maan, terwijl zij grote invloed op planten heeft. Net als op dieren en op ons. Als de maan klimt, gaat het sap omhoog en wordt de energie geconcentreerd in delen van de plant die boven de grond zitten. Als de maan daalt, gaat de energie naar delen onder de grond, naar de wortels. Het sap wordt naar beneden getrokken.

Zo buiten, zo binnen

Maankalenders geven aan hoe de maancyclus verloopt en hoe je haar kracht optimaal gebruikt. Wanneer kun je het best zaaien, snoeien en oogsten? Vlak voor volle maan kiemen zaden het best, dus dat is een goede zaaitijd. Het schijnt dat planten meer sap bevatten wanneer ze de dagen vóór volle maan worden geplant. Daarna worden de stengels houteriger.

De biodynamica, ook wel de biologisch-dynamische landbouw genoemd, is volledig afgestemd op het ritme van de maan (en andere planeten). In het woord ‘biodynamica’ zit de biologische wereld en zijn dynamiek. Niets blijft onveranderd, alles is continu in beweging. Planten en bomen maken tijdens de seizoenen een verandering door. Ze bloeien, dragen vruchten en sterven… Sommige planten verdwijnen helemaal, maar komen het volgende seizoen weer tevoorschijn.

Begin eens met het observeren van de natuur, de stand van de maan én jezelf. Wat zie, voel en hoor je? Zo word jij je steeds meer bewust van het ritme van de maan en haar invloed op jou en alles om je heen.

Bronnen:
Biodynamisch tuinieren, Hilary Wright

Wil je meer leren over de maan?

De maancyclus heeft een grotere invloed op ons dan we ons realiseren. Yasmin Boland geeft in Leven met de maan alle informatie die je nodig hebt om onmiddellijk aan de slag te gaan met de energie van de maancyclus. Ze leert je hoe je je kunt verbinden met de maan, welke rituelen bij welke maanfase horen en hoe de maan jou met de kosmos verbindt.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder over de maan:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *