Liefde van nu: past een traditionele relatie nog bij jou?

Liefde van nu lijkt wel complexer dan de liefde van vroeger. “‘Trouwen en bij elkaar blijven tot de dood ons scheidt’, was toen waar romantische liefde toe moest leiden. Inmiddels leven we in een nieuwe tijd, waarin ons bewustzijn zich ook flink vernieuwt,” zegt therapeut Jacqueline Rietveld. In dit artikel filosofeert ze over de nieuwe liefde, betrekt ze de chakra’s en stelt ze je vragen zodat jij erachter kunt komen wat liefde voor jou betekent.

Liefhebben vanuit overvloed, vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde maakt dat de keuzes in je relaties niet langer worden ingegeven door angst of egocentrische beweegredenen.

De traditionele monogame relatievorm is voor het merendeel van de mensen nog steeds de gekozen weg. Daarbij vliegen steeds meer mensen ‘uit de bocht’. Past zo’n traditionele relatie nog bij jou? Wat betekenen de nieuwe tijd en ons verruimde bewustzijn voor de liefde van nu?

Nieuw bewustzijn

Als er voldoende welvaart en veiligheid is in een mensenleven, gaan we automatisch verder denken. Reflecteren op onszelf en fantaseren over nieuwe mogelijkheden. Zeker in moderne Westerse samenlevingen is er voldoende ruimte om je persoonlijk te ontwikkelen en zo je bewustzijn te verruimen. In de afgelopen eeuwen heeft ons bewustzijn een beweging van individualisering doorgemaakt. ‘Wie ben ik?’ en ‘wat wil ik?’, waren de vragen waarlangs het persoonlijk bewustzijn zich ontwikkelde. Voorschriften van kerk en overheid waren niet langer meer allesbepalend.

Vrijheid in verbinding

Inmiddels gaan we ook de keerzijden zien van dat individualisme. Het kan doorslaan naar egoïsme en leiden tot afgunst en eenzaamheid. Anderzijds hebben we geleerd dat authenticiteit en vrijheid het beste in onszelf naar boven kunnen halen.

In deze nieuwe tijd ontwikkelt het bewustzijn van veel mensen zich dan ook naar nieuwe vormen van harmonie en samenzijn, zonder uniciteit en vrije wil op te geven. ‘Vrijheid in verbinding’ zou je dit kunnen noemen.

Samenzijn is een keuze

Dit nieuwe bewustzijn maakt natuurlijk ook dat we anders naar liefde en relaties gaan kijken. In het begin der tijden waren voortplanting, bescherming en verzorging de belangrijkste redenen om een partner te kiezen en daar het liefst levenslang bij te blijven. Toen er ruimte kwam voor individualisering, maakten vrouwen en mannen zich vrij van elkaar. Samenzijn werd een vrije keuze. Partners kozen een bestaande vorm zoals het huwelijk of een LAT-relatie waar zij zich gelukkig bij voelden.

Zielsbewustzijn

Het bewustzijn van deze nieuwe tijd – vrijheid in verbinding – bepaalt de liefde van nu. We beseffen dat ieder mens anders is en accepteren dat van elkaar. Tegelijkertijd zien we de ander als een deel van onszelf. In essentie (of: de ziel) zijn we allemaal deel van hetzelfde geheel (de oerziel, de bron, het goddelijke of hoe jij het ook wil noemen). Hoe meer we ons bewust zijn van onze ziel, des te meer we ons leven vorm gaan geven aan de hand van drie basishoudingen. Deze houdingen resoneren met de leidende principes van het Universum: overvloed, vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde.

Lees ook: Deze 3 (simpele!) levenshoudingen uit het Taoïsme maken je leven makkelijker

Liefde van nu

Liefhebben vanuit overvloed, vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde maakt dat de keuzes in je relaties niet langer worden ingegeven door angst of egocentrische beweegredenen. Je weet dat er altijd genoeg liefde is voor iedereen en dat liefde vele verschijningsvormen kent die allemaal even waardevol zijn. Vanuit onvoorwaardelijke liefde voor jezelf kan je ook onvoorwaardelijke liefde voelen voor anderen. De grenzen en de vrijheid van de ander zijn dus net zo belangrijk als die van jezelf. Liefde van nu is gelijkwaardig en wederkerig. Jullie hebben elkaar niet nodig om gelukkig te zijn, maar willen jullie geluk vrijgevig met elkaar delen.

De drie-eenheid van liefde

Energetisch gezien betekent liefhebben vanuit het nieuwe bewustzijn dat de energiepunten of chakra’s in je buik, je hart en je hoofd volledig en vrij meedoen in je relaties. Dit is de zogenaamde drie-eenheid van de liefde van nu. Je buik is vrij van seksuele verkramping en je kan volop genieten van het fysieke liefdesspel. Geven en ontvangen zijn volledig in balans. Jullie geven je over aan de natuurlijke stroom van seksuele energie.

Geen geheimen

Vrij stromende hart-energie betekent dat je de ander gemakkelijk toelaat in jouw hart en zo een diepe verbinding aangaat. Als je geliefde in jouw hart mag zijn, mag diegene dus ook alles van jou weten, zien en voelen. Voor geheimen is geen plaats in de liefde van nu; jullie maken er werk van om openhartig met elkaar te communiceren.

Koppie erbij

Ook de hoger gelegen chakra’s (energiepunten) van het hoofd draaien vrijuit mee. Zowel je spiritueel bewustzijn als je vermogen om dat bewustzijn toe te passen in je gedrag zijn gericht op gelijkwaardige verbinding en vertrouwen. Bezitsdrang (jaloezie) en de angst dat er niet genoeg liefde is voor jou passen niet bij het bewustzijn van de nieuwe tijd. Koppie erbij dus, maar dan vanuit een ruimer bewustzijn dan alleen het rationele denken.

Lees ook: Bindingsangst en verlatingsangst gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Samen groeien

Je hoofd, hart en buik op een open, vloeiende lijn brengen en houden gaat niet vanzelf. En je geliefde heeft waarschijnlijk op momenten ook wel eens ergens blokkades. Als jullie energie samen stroomt, beïnvloed je elkaar. Dat is nu juist zo mooi aan relaties! Met elkaar werken jullie dag in dag uit aan een vrije energiestroom in jullie samenzijn. Dat houdt in dat jullie elke dag bewust op jezelf en op elkaar in tunen om te ontdekken wat in jullie extra aandacht nodig heeft om verbonden te blijven in vrijheid. Soms lukt het om zelf je eigen blokkade op te lossen, soms helpen jullie elkaar daarbij en soms zoek (én vind!) je hulp van buitenaf. Zo blijven jullie samen groeien en halen jullie het beste in elkaar naar boven.

Kaders loslaten

Werken aan je liefde van nu betekent dus vooral zorgen dat de drie-eenheid van buik, hart en hoofd vrij stroomt. Traditioneel was werken aan je relatie waarschijnlijk vooral het vinden van manieren om de liefde in een bestaande vorm te gieten en daar te houden. Maar als samen groeien is wat jullie willen, waarom zou je je dan laten beperken door vooraf vastgelegde kaders? Kaders die misschien niet eens van jullie zijn, maar die vooral zijn ingegeven door voorbeelden van anderen. Laat maar los. Jullie liefde vindt vanzelf een passende vorm.

Vorm volgt liefde

Vanuit het bewustzijn van onvoorwaardelijke liefde, vertrouwen en overvloed is het vinden van een vorm voor onze liefdesrelaties minder belangrijk. Uiteindelijk vind je wel een manier om het samenzijn met je partner(s) in te passen in het dagelijks leven. Maar die vorm volgt de weg waar de liefde jullie naar leidt. Liefde van nu hoeft zich niet aan te passen om in een vooraf bepaalde vorm te kunnen worden gegoten. Vorm volgt inhoud; alles wat voor jullie past is oké.

Liefdesdans

En áls er dan een vorm ontstaat, is die sowieso dynamischer dan de traditionele relatievormen. Met jullie groei veranderen jullie behoeften doorlopend. Zie jullie leven samen als een prachtige liefdesdans. Voorbeelden van mogelijke dynamische vormen ga ik hier niet geven. Want dan worden je gedachten alweer in een mal gegoten. Maar de vorm is vrij; jij bent vrij! Je hoeft alleen maar de liefde te volgen en gaandeweg telkens te ontdekken welke vorm zich aandient. Dat mag een vorm zijn die voor jullie passend en waarachtig voelt, die past bij jullie eigen waarheid. Goed of fout bestaan niet in de liefde van nu. Er is alleen maar vrijheid in verbondenheid.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki Master. Haar kennis van oosterse en westerse geneeskunde combineert ze met intuïtief invoelen en aanraken. Haar doel is mensen te leren hoe zij zo vitaal en vreugdevol mogelijk kunnen leven. Daartoe geeft zij individuele coaching, bewustwordingsworkshops en Reiki cursussen. Meer informatie vind je op haar website www.avaloncoaching.nl

Eros

Eros

Wil je je verder verdiepen in onvoorwaardelijke liefde en hoe je liefde kunt voelen zonder het ego er bij te betrekken? Ontdek in ‘Eros’ met spiritueel leraar Don Miguel Ruiz hoe we de leugens die ons over de liefde zijn geleerd kunnen overstijgen om te ontdekken hoe prachtig zij zonder voorwaarden is.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Jacqueline Rietveld over liefde:

Deel dit artikel online

Jacqueline Rietveld

Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *