Liesbeth Kamerling: waarom praten we niet meer open over onze dip?

In haar nieuwste boek ‘Uit je dip gaan breekt Liesbeth Kamerling een lans voor het bespreekbaar maken van neerslachtige gevoelens. “Er zijn zoveel verschillende manieren waarop je in een dip kan belanden, maar ook hoe je er weer uit kan komen. Ik dacht: shit, iedereen moet dit weten.” Liesbeth praat met journalist Rachel van de Pol over de urgentie van praten over je dip.

Dat praten blijkt nog best lastig. Liesbeth vermoedt dat dit komt, omdat we in de veronderstelling zijn dat ‘de ander’ zich wel goed voelt.

Wat er echt speelt

‘Hoe kan het dat er zoveel eenzaamheid is, terwijl we met zoveel mensen in een klein landje leven?’. Liesbeth Kamerling vertelt in mijn podcast Discomfortzone, dat ze dit zich altijd heeft afgevraagd. Het is een van de redenen waarom de actrice en schrijfster onlangs het boek ‘Uit je dip gaan heeft uitgebracht. Nog een hele belangrijke reden was de zelfverkozen dood van haar broer, Antonie Kamerling. ‘Aan de buitenkant was er niet veel te zien van zijn depressie. Iedereen dacht: jij hebt toch alles voor elkaar? Twee mooie kinderen, een mooie vrouw, werk.’ Het deed haar realiseren dat een mooie buitenkant weinig zegt over wat er écht in iemands hoofd speelt.

Disbalans is snel veroorzaakt

Toen ze voor haar opleiding tot coach bij de School of Life zich ging verdiepen in menselijke geest en het lichaam, kwam ze erachter hoe makkelijk deze uit balans kunnen raken door simpele zaken. ‘Een omega-3 of B12 tekort kunnen je al een flinke dip bezorgen.’ Ze dacht: shit, iedereen moet dit weten.

‘De ander voelt zich wel goed’

Buiten de oorzaken en oplossingen voor een dip, is het volgens Liesbeth minstens zo belangrijk om hier open over te praten. Dan wordt het zoeken naar oplossingen al een stuk eenvoudiger. Maar dat praten blijkt nog best lastig. Liesbeth vermoedt dat dit komt, omdat we in de veronderstelling zijn dat ‘de ander’ zich wel goed voelt. Sociale media heeft dat gevoel volgens haar versterkt. ‘We zien beelden van anderen waarop het lijkt of het altijd goed met ze gaat. Daardoor voel jij je nog eenzamer wanneer je in een dip zit.’

Ik herken dit. Ook al weet ik rationeel dat de beelden die ik op Instagram zie een gefilterde happy versie van iemands leven is, toch kan ik op momenten dat ik me kwetsbaar voel, me erdoor laten raken. Hierdoor scheppen we bij elkaar de verwachting dat we gelukkig moeten zijn. Daar voldoen we niet aan, want (een beetje) ongeluk hoort nu eenmaal bij de golven van het leven. Vervolgens voelen we ons weer meer geïsoleerd van de zogenaamde gelukkige mensen.

Stel andere vragen

Hoe kun je dit doorbreken? Volgens Liesbeth helpt iets kleins al als elkaar andere soort vragen te stellen. ‘Waarom vragen we niet wat vaker: Hoe voel je je? Dat is toch veel prettiger dan ‘Wat doe je’ of ‘Hoe gaat-ie?’ als een soort verkapte ‘Hoi!’

Door zo’n open vraag te stellen, geef je een signaal naar de ander dat er ruimte is voor alles, ook ongeluk. Zelf probeer ik altijd eerlijk te zijn over mijn gemoedstoestand als iemand aan me vraagt hoe het gaat. Maar ik krijg inderdaad een soms wat verschrikte reactie als het antwoord afwijkt van ‘goed’ of ‘druk’. Zo’n reactie zegt weinig over die persoon of over mij. Het zegt vooral veel over hoe we gewend zijn met elkaar om te gaan. En hoeveel ruimte we verdriet, ongemak en eenzaamheid geven in ons dagelijkse leven. Daar nemen we vaak letterlijk geen tijd voor.

En dat is een gemiste kans. Want het simpelweg benoemen van je dip scheelt al een hoop ballast. We zeggen niet voor niets: gedeelde smart is halve smart. Juist vanuit onze angsten en verdriet vinden we verbinding met elkaar. Je bent niet alleen, we gaan hier allemaal doorheen.

Het hoort bij het leven

Het lijkt mij heerlijk als neerslachtige gevoelens niet meer zo’n big deal zouden zijn. Dat we het beschouwen zoals het benoemen van het weer. ‘Vandaag komt er een depressiegebied in het hoofd gepaard met stevige huilbuien. Vanaf de middag volgen opklaringen. Op de meeste plaatsen is het droog met flink wat ruimte voor de zon.’ Dan is dat lagedrukgebied er gewoon, en dan voelt de zon die volgt nog fijner.

Podcast Discomfort Zone

Luister de Discomfort Zone aflevering met Liesbeth Kamerling op Spotify, Apple of via de onderstaande mediaplayer. Hierin praat Liesbeth onder meer over haar ayahuasca-ervaringen, waarom hoogsensitiviteit nog steeds een aanstellerig imago heeft en wat de natuur kan betekenen om uit je dip te komen.

Boekentip: Uit je dip gaan

Dit is een fragment uit Uit je dip gaan van Liesbeth Kamerling. In dit boek geeft ze kleine veranderingen die veel kunnen doen als het leven niet zo lekker loopt. Doordat zij dit al haar hele leven doet, heeft ze veel gelezen, ervaren en ingezien. In dit boek fungeert ze als wegwijzer voor iedereen die even vastloopt. Het boek bestaat uit 3 delen: de geest, het lichaam en de ziel.

Bestel jouw exemplaar voor € 20,99 met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Liesbeth Kamerling:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *