Loslaten & opruimen: zo haal je het meest uit de herfst

“Je blijft lichamelijk en geestelijk veel beter in balans wanneer je bewust meebeweegt met de cycli van Moeder Aarde,” zegt Sanne van Dort. Ontdek in dit artikel hoe je de yin-energie van de herfst kunt omarmen. Tip: lees het terwijl je onder een dekentje op de bank zit, met een kopje thee erbij.

De herfst en winter gaan over het opbouwen van reserves, innerlijk werk doen en opruimen, zodat je daarna weer ruimte hebt om nieuwe zaadjes te planten en te laten groeien.

Van yang naar yin

Als de astronomische herfst begint, bewegen we van yang naar yin: van uitgaande (zomer)energie naar ingaande (herfst)energie. De energie van het najaar kun je vergelijken met de energie van de zonsondergang of de afnemende maan. Het wordt donkerder, kouder en stiller; de natuur trekt zich terug. Wanneer jij je afstemt op de cyclus van de seizoenen, keer je nu naar binnen.

Het metaal-element: loslaten en vasthouden

De vijf elementenleer is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. In de herfst staat het element metaal centraal. Loslaten én vasthouden zijn de thema’s die erbij horen. Loslaten van wat je niet meer nodig hebt of wat je tegenhoudt, zoals de boom zijn bladeren laat vallen. En vasthouden door te herkennen wat voor jou van waarde is.

Verder is het goed om in de herfst stil te staan bij: wat voedt mij als straks, in het voorjaar, een nieuwe cyclus start? Dit ‘verteringsproces’ is noodzakelijk, omdat het de basis legt voor het nieuwe. Het is voeding voor nieuwe plannen, doelen en dromen. Dit proces gaat gepaard met introspectie en overpeinzing.

Daarom is de herfst de ideale periode om een journal bij te houden, waarin je inzichten en gevoelens opschrijft. Net als de natuur stap je uit de doe-modus en bouw je meer rust in je dag in. Activiteiten als lezen en puzzelen zijn nu heerlijk. Kruip eens wat vaker met een kopje thee op de bank, doe aan self-care en ga op tijd naar bed.

Leven in balans

Wij mensen zijn cyclische wezens. Ons lichaam, ons denken en ons gevoel doorlopen net als de natuur de lente, zomer, herfst en winter. Er is niets wat oneindig doorgroeit, dus ook verstilling, rust en afbraak moeten er zijn. Je blijft als mens lichamelijk en geestelijk veel beter in balans wanneer je bewust meebeweegt met de cycli van Moeder Aarde.

De herfst en winter gaan over het opbouwen van reserves, innerlijk werk doen en opruimen, zodat je daarna weer ruimte hebt om nieuwe zaadjes te planten en te laten groeien. Elk seizoen is even belangrijk en even nodig. Wanneer je in het ritme van de jaargetijden leeft, kom je in een natuurlijke flow en ervaar je het hele jaar meer harmonie en balans.

Wil je meer in flow leven en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Blooming Home heeft een Natural Flow membership. Bij het begin van elk nieuw energetisch seizoen ontvang je een verrassingsbox met eerlijke en spirituele producten die je helpen om in de energie van het seizoen in te tunen.

Self-care en rituelenIn dit boek vind je alle inspiratie om te leren leven met de seizoenen. Welke kleuren zijn er verbonden aan de herfst? Waar staat het metaalelement voor in de Chinese Geneeskunde? Juist, de herfst. Wil jij leven in het ritme van de seizoenen en daarbij goed voor jezelf zorgen?

Bestel dan nu jouw exemplaar van Selfcare & Rituelen nu voor €17,50 bij onze webshop Boekenwereld.

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *