Elkaar constant bekritiseren, je boosheid niet mogen uiten, manipulatie: grote kans dat je dit meegemaakt hebt tijdens je jeugd. Louise Hay wist als geen ander hoe zwaar het is om op te groeien in een gezin met veel negativiteit. “Als je in zo’n gezin bent opgegroeid zie je vaak zoveel tekortkomingen dat je denkt: ik ben niet goed genoeg en ik word het ook nooit,” vertelt ze. In dit artikel deelt ze de gevolgen waar jij je misschien (nog) niet bewust van bent én geeft ze een fijne oefening om de gevolgen te helen.
Als mensen naar zichzelf kijken, zien ze vaak zoveel tekortkomingen dat ze denken: ik ben niet goed genoeg en ik word het ook nooit. Als we onszelf afkeuren, keuren we andere mensen ook af.
Hoe je jeugd je nu nog beïnvloedt
Er zijn veel soorten negativiteit die je ervaren kunt hebben tijdens je jeugd. Elkaar bekritiseren, je boosheid niet mogen uiten, manipulatie zijn enkele voorbeelden. Nu je volwassen bent, uit dit zich op verschillende manieren:
- Als je opgegroeid bent in een gezin waar elkaar bekritiseren de norm was, ben je als volwassene waarschijnlijk ook heel kritisch.
- Als je in een gezin opgroeide waar je je boosheid niet mocht uiten, ben je waarschijnlijk erg bang voor woede en confrontaties. Je slikt je boosheid in en slaat haar op in je lichaam.
- Als je opgegroeid bent in een gezin waar jullie elkaar manipuleerden door elkaar schuldgevoelens aan te praten, is er waarschijnlijk weinig veranderd nu je volwassen bent. Dan zeg je steeds: ‘Sorry, het spijt me’, en durf je niet rechtstreeks om iets te vragen. Je hebt het gevoel dat je moet gaan manipuleren om te krijgen wat je hebben wilt.
De gevolgen van opgroeien in een gezin met veel negativiteit
Misschien ben je je er al van bewust: al deze negativiteit tijdens het opgroeien heeft veel effect op jou. Het kan ook zijn dat je de gevolgen van opgroeien in zo’n gezin hebt geaccepteerd als onderdeel van jouw persoonlijkheid. Dit is echter niet wie je echt bent!
1. Als je in een van de bovenstaande gezinnen bent opgegroeid en dan naar jezelf kijkt, zie je vaak zoveel tekortkomingen dat je denkt: ik ben niet goed genoeg en ik word het ook nooit. De gevolgen hiervan zijn groot. Als we onszelf afkeuren, keuren we andere mensen ook af.
2. Mensen die anderen steeds afkeuren, oogsten veel kritiek. Wat we uitzenden, komt bij ons terug. Deze mensen willen altijd volmaakt zijn. Wie is er nu volmaakt? Heb jij ooit een volmaakt mens ontmoet? Ik niet. Als we over iemand klagen, klagen we over een aspect van onszelf.
3. Andere mensen weerspiegelen ons en wat we in de ander zien, zien we in onszelf. Vaak willen we bepaalde delen van onszelf niet accepteren. We misbruiken onszelf door middel van alcohol, drugs, sigaretten, te veel eten, enzovoort. Dit zijn manieren om ons te straffen, omdat we niet volmaakt zijn. Maar volmaakt volgens wiens normen? Aan wiens eisen en verwachtingen proberen we nog steeds te voldoen? Wees bereid om hiermee op te houden. Wees gewoon jezelf. Je zult inzien dat je prachtig bent, precies zoals je nu bent.
4. Als kind nemen we deze verkeerde ideeën over en verliezen we verder het contact met onze innerlijke wijsheid.
Dit is belangrijk voor jou
Als we de gewoonte hebben om steeds kritiek te leveren op onszelf, bekritiseren we onszelf steeds weer om dezelfde reden. Wanneer worden we eindelijk wakker en zien we in dat kritiek niet helpt? Laten we een andere strategie kiezen en onszelf goedkeuren, precies zoals we nu zijn.
Als je altijd kritisch bent geweest en een negatieve kijk op het leven hebt, kost het tijd om een andere richting in te slaan, liefdevoller te worden en een houding van acceptatie te ontwikkelen. Naarmate je leert je kritische houding los te laten – die in feite niet meer dan een gewoonte is en niet de waarheid over jou – kun je meer geduld opbrengen voor jezelf.
Het is van levensbelang dat we terugkeren naar de staat van geestelijke zuiverheid waarin we weer helemaal van onszelf houden. We kunnen onze heerlijke onschuld terugvinden en ons op ieder moment verheugen over het leven, wat dezelfde vreugde is die een baby voelt in haar gelukzalige staat van verwondering.
Denk eens terug aan de tijd dat je nog een baby was en van jezelf hield zoals je was. Geen enkele baby keurt zijn lichaam af en denkt: mijn heupen zijn te dik. Baby’s zijn levenslustig en blij dat ze een lichaam hebben. Ze uiten hun gevoelens. Als een baby blij is, merk je dat en als een baby boos is merkt de hele buurt het. Baby’s zijn niet bang om te laten merken hoe ze zich voelen. Ze leven in het moment. Jij was vroeger ook zo. Toen je opgroeide, ging je luisteren naar mensen in je omgeving en leerde je angst, schuld en kritiek kennen.
Je bent geen slecht persoon
Ik ben ervan overtuigd dat we hier zijn om van onszelf te leren houden, wat ‘anderen’ ook zeggen of doen. We kunnen de beperkende gedachten van onze ouders of vrienden overstijgen. Als je vroeger een braaf kind bent geweest, heb je de beperkende levensvisie van je ouders overgenomen.
Zie je nu in dat je niet slecht was? Je was juist een volmaakt kind voor je ouders, want je hebt precies geleerd wat je ouders je voorhielden. Nu je volwassen bent, denk je nog steeds zo. Hoe vaak hoor je jezelf precies dezelfde dingen zeggen die je ouders ook altijd zeiden? Ze waren uitstekende leraren en jij een geweldige leerling. Gefeliciteerd! Nu is het echter tijd om je eigen gedachten te kiezen.
Een leven zonder kritiek
Kun je je voorstellen hoe heerlijk het zou zijn als we konden leven zonder ooit door iemand bekritiseerd te worden? We zouden ons helemaal ontspannen en op ons gemak voelen. Elke morgen zou het begin betekenen van een heerlijke nieuwe dag, want iedereen zou van je houden en je accepteren, en niemand zou je bekritiseren of afkeuren. Dit geluk kun je jezelf geven door ook die aspecten van jezelf die je uniek en speciaal maken meer te accepteren.
Leven met jezelf kan de heerlijkste ervaring zijn die je je maar kunt voorstellen. Je wordt ’s morgens wakker met het blije gevoel dat je weer een dag met jezelf mag doorbrengen.
Als je van jezelf houdt, breng je automatisch het beste in jezelf naar boven. Ik zeg niet dat je dan een beter mens bent, want dat zou betekenen dat je nu niet goed genoeg bent. Wel vind je positievere manieren om je behoeftes te vervullen en kun je beter tot uitdrukking brengen wie je eigenlijk bent.
Oefening: blokkades en zelfliefde
Ga nu voor de spiegel staan en zeg positieve affirmaties tegen jezelf, meerdere malen. Merk op welke blokkades je tegenkomt. Als je een affirmatie tegen jezelf zegt, bijvoorbeeld: Ik houd van mezelf en ik waardeer mezelf, let dan goed op welke negatieve gedachten er bovenkomen, want als je je bewust wordt van deze gedachten, heb je de schat gevonden die de deur naar je vrijheid kan openen. Het ligt voor de hand dat je deze beperkende gedachte hebt overgenomen van mensen uit je verleden.
Veel mensen voelen weerstand als ze in de spiegel kijken en affirmaties doen. Deze weerstand is de eerste stap op weg naar verandering. We willen ons leven wel veranderen, maar als we horen dat we iets dienen te veranderen, zeggen we soms: ‘Wat, ik? Dat wil ik niet doen hoor.’ Anderen kunnen gevoelens van wanhoop ervaren. Als je in de spiegel kijkt en zegt: ‘Ik houd van je’, reageert het kind in jou vaak met: ‘Waar was je al die tijd? Ik heb gewacht tot je me eindelijk zou zien.’ Golven van verdriet kunnen je overspoelen, omdat je je innerlijke kind lang hebt afgewezen.
Bewerkt fragment uit: Gebruik je innerlijke kracht
Gebruik je innerlijke kracht
Wil je nu écht leren om van jezelf te houden en je innerlijke kracht te gebruiken? Louise Hay heeft al miljoenen mensen hiermee geholpen over de hele wereld. Dit boek is het vervolg op haar enorm populaire boek Je kunt je leven helen.
Lees ook deze fijne boodschappen van Louise Hay:
-
Wijsheid van Louise Hay: 3 fijne levenslessen
-
Louise Hay over zelfliefde: 3 manieren om meer van jezelf te houden
-
Wijsheid van Louise Hay: 4 levenslessen over oude pijn en opgroeien
Het bericht Louise Hay: ben jij opgegroeid in een gezin vol negativiteit? Zo beïnvloedt het je nu nog verscheen eerst op Inspirerend Leven.