Louise Hay over zelfliefde: 3 manieren om meer van jezelf te houden

Zelfliefde maakt je leven leuker én de wereld een stukje mooier. Vind je het nog een uitdaging om van jezelf te houden of wil je nóg meer zelfliefde voelen? Louise Hay geeft je in dit artikel drie gouden tips om meer van jezelf te houden die je misschien nog niet eerder hebt gehoord…

De wereld wordt mooier als we allemaal écht van onszelf houden.

1.  Stop met zelfkritiek

Waarschijnlijk is stoppen met jezelf bekritiseren de belangrijkste sleutel tot van jezelf houden. Als we steeds tegen onszelf zeggen dat we helemaal goed zijn, wat er ook gebeurt, kunnen we makkelijk veranderingen in ons leven doorvoeren. Als we onszelf daarentegen niet goed genoeg vinden, krijgen we het moeilijk.

We veranderen allemaal – iedereen. Elke dag is een nieuwe dag en we doen alles een beetje anders dan we het de vorige dag deden. Ons vermogen om ons aan te passen en mee te gaan met veranderingen in het levensproces is onze kracht.

Het is heel belangrijk om onze zelfwaardering en ons gevoel van eigenwaarde te vergroten, want als we denken dat we niet goed genoeg zijn, blijven we manieren vinden om ons ellendig te voelen. We creëren ziekte of pijn in ons lichaam, stellen uit wat goed is voor ons, eten ongezond of gebruiken te veel alcohol of drugs.

We zijn allemaal onzeker op bepaalde gebieden, want we zijn mensen. Laten we ophouden met te doen alsof we volmaakt zijn. Als we vinden dat we volmaakt moeten zijn, zetten we onszelf enorm onder druk en kijken we niet naar de gebieden in ons leven die heling kunnen gebruiken. Laten we in plaats hiervan onze creatieve vermogens en onze uniciteit ontdekken. Laten we de kwaliteiten waarderen die ons van andere mensen onderscheiden. Ieder van ons heeft een unieke rol op aarde, maar als we onszelf bekritiseren, wordt niet duidelijk welke rol voor ons is weggelegd.

2. Jaag jezelf geen angst aan

Veel mensen terroriseren zichzelf met angstige gedachten en verergeren hun probleem op die manier. Ze maken van een mug een olifant. Als je steeds denkt dat alles in het honderd loopt, heb je een vreselijk leven. Lig jij ’s nachts in bed lang over je problemen te piekeren zonder een stap verder te komen? Dan lijk je op een kind dat zich inbeeldt dat er een eng monster onder het bed ligt en vreselijk bang wordt. Geen wonder dat je niet kunt slapen. Toen je klein was kwam je vader of moeder je geruststellen. Nu je volwassen bent, moet je dat zelf doen.

Zieke mensen zijn vaak zo bezig. Ze zien het ergste voor zich of regelen alvast hun begrafenis. Ze geven hun macht weg en geloven de statistieken. Misschien doe je dit ook in relaties. Iemand belt je niet en je denkt meteen dat je vreselijk onaantrekkelijk bent en dat je nooit meer een relatie zult hebben. Je voelt je verlaten en afgewezen. Dit kan ook gebeuren op je werk. Iemand zegt iets onaardigs en je denkt dat je ontslagen zult worden. Jijzelf zet deze verlammende gedachte in je hoofd. Besef wel dat deze angstaanjagende gedachte een negatieve affirmatie is.

Als je merkt dat je steeds opnieuw een negatieve gedachte denkt of een negatieve situatie voor je ziet, neem dan een beeld in gedachten van iets wat een positieve betekenis heeft voor jou. Dit kan een prachtig landschap zijn, een zonsondergang, een sport of iets anders waarvan je veel houdt. Telkens wanneer je merkt dat je jezelf angst aanjaagt, gebruik je dit beeld om om te schakelen. Zeg tegen jezelf: ‘Nee, hier wil ik niet meer over nadenken. Ik ga nu denken aan een zonsondergang, een roos, Parijs, een zeiljacht, een waterval’, of wat jouw beeld ook is. Als je dit volhoudt, zul je de gewoonte om je negatieve beelden voor de geest te halen doorbreken. Nogmaals, dit vergt wel oefening.

3. Geef jezelf complimenten

Jezelf bekritiseren breekt je innerlijke kracht. Als je jezelf complimenten geeft, wordt je innerlijke kracht juist groter. Erken je Kracht, Je Goddelijke zelf. Geef jezelf nu een compliment en zeg tegen jezelf dat je fantastisch bent. Als je dit één keer doet en daarna nooit meer, werkt het niet. Ga hiermee door, ook al doe je het maar een minuut per keer. Geloof me, het wordt steeds makkelijker. Steun jezelf met liefde wanneer je de volgende keer met iets nieuws of iets anders begint, of iets doet wat je net hebt geleerd en waar je nog niet bedreven in bent.

Geef jezelf toestemming om het goede te ontvangen, of je nu denkt dat je dat verdient of niet. Ik heb al eerder in dit boek gesteld dat onze onwil om het goede te ontvangen, een gevolg is van de overtuiging dat we dit niet verdienen. Op deze manier krijgen we nooit wat we willen. Hoe kunnen we nu iets goeds over onszelf zeggen als we denken dat we het niet verdienen om goed te zijn? Waaraan moest jij vroeger thuis voldoen, voordat je iets verdiende? Vond jij jezelf goed genoeg, slim genoeg, groot genoeg, mooi genoeg, enzovoort? Is er nu iets in je leven wat je enorm belangrijk vindt?

Er is een reden voor je bestaan en die reden is niet de aanschaf van een nieuwe auto om de zoveel jaar. Wat ben je bereid te doen voor het vinden van vervulling? Ben je bereid om te affirmeren, te visualiseren of een behandeling te ondergaan? Ben je bereid om te vergeven? Ben je bereid om te mediteren? Hoeveel inspanning ben je bereid te leveren om je leven te veranderen en het te krijgen zoals jij het hebben wilt?

Dit is een fragment uit: Gebruik je innerlijke kracht

Gebruik je innerlijke kracht

Gebruik je innerlijke kracht

Wil je nog meer manieren om van jezelf te houden én je innerlijke kracht te vergroten? Louise Hay helpt je in haar prachtige, lieve én ondersteunende boek.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze fijne artikelen van Louise Hay:

Deel dit artikel online

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *