Luisteren naar je intuïtieve hart: zo stop je met piekeren in 6 stappen

Dit artikel is voor alle piekeraars en tobbers. HeatherAsh Amara, auteur van Krijgergodin, deelt een oefening met jullie die haar leven heeft veranderd. Ontdek hoe jij net als zij zorgelozer kunt leven. “Het gaat erom: hoe luister je minder naar je rampspoedbrein en meer naar je intuïtieve hart? Eén manier is: je demonen onder ogen komen en verwerken.”

Het rampspoedbrein is als een nerveuze bijrijder die constant op je schouder tikt en in je oor gilt dat hij in de verte iets gevaarlijks aan ziet komen.

Jouw rampspoedbrein

Waar het rampspoedbrein gek is op drama, geeft het intuïtieve hart de voorkeur aan de kalmte en schoonheid die aan de basis liggen van alles.

Ooh, de enorme hoeveelheid energie die wij als mensen steken in piekeren en ons zorgen maken. Het is als een onuitputtelijke innerlijke storm: net als je denkt dat de wind is gaan liggen en een gevoel van rust over je neerdaalt, gaat je hoofd weer aan en vindt je brein het tijd om wat onrust te stoken. Als dit jou bekend voorkomt, ben je niet de enige.
Velen van ons hebben een zogenaamd ‘rampspoedbrein’ ontwikkeld. Dit deel van onze hersenen gelooft dat het ons kan beschermen door ons op alle dingen te wijzen die in de toekomst mogelijk fout gaan. Of door ons te blijven straffen voor de dingen die in het verleden gebeurd zijn.

Jouw intuïtieve hart

Het rampspoedbrein is als een nerveuze bijrijder die constant op je schouder tikt en in je oor gilt dat hij in de verte iets gevaarlijks aan ziet komen. Of jou dwingt om in de achteruitkijkspiegel te kijken, om je zo steeds weer te confronteren met de fouten die je in het verleden hebt gemaakt.

En dan is er het intuïtieve hart. Het intuïtieve hart zit op de achterbank, rustig alles te observeren. Waar het rampspoedbrein gek is op drama, geeft het intuïtieve hart de voorkeur aan de kalmte en schoonheid die aan de basis liggen van alles. Het intuïtieve hart is lastiger te horen, maar altijd aanwezig zodra je het lawaai van het rampspoedbrein uitzet.

Rampspoedbrein: Help, er ligt een steen op de weg en nu gaan we allemaal dood!
Intuïtief hart: Hé, er ligt een steen op de weg. Doe rustig aan.

Rampspoedbrein: De wereld is onveilig, ik moet mezelf beschermen en niemand vertrouwen!
Intuïtief hart: Wees in het hier en nu en luister naar mij over wie je kunt vertrouwen en hoe.

Rampspoedbrein: Ik zal nooit nadenken over de dood en alles perfect doen, want zo ben ik veilig! De dood is slecht en de vijand!
Intuïtief hart: Je gaat een keertje dood. Laten we tot die tijd voluit leven.

Je intuïtieve hart accepteert ook rustig iets waar je rampspoedbrein voor vreest: de dood.

Je demonen onder ogen komen

Hoe luister je minder naar je rampspoedbrein en meer naar je intuïtieve hart? Een manier is: je demonen onder ogen komen en verwerken. Demonen als onze sterfelijkheid, het einde van de wereld, verlaten worden of onze geliefden verliezen. Als we van dat rampspoedbrein af willen, moeten we stoppen om ervan weg te rennen. De volgende oefening heeft mijn leven veranderd en ik hoop dat dat ook voor jou geldt.

Eerst een waarschuwing: het is geen makkelijke ‘knipper drie keer met je ogen en dan is alles opgelost’-oefening, maar wel een heel effectieve. Het vergt moed en doorzettingsvermogen. Maar als je het goed doet en geduld hebt, ben je in staat om je opnieuw te verbinden met je intuïtieve hart en je creatieve, alwetende, liefhebbende en wijze instincten.

Oefening: zo kun je voluit leven vanuit je intuïtieve hart

Met deze 6 stappen kun jij je bevrijden van je rampspoedbrein en volop vanuit je intuïtieve hart leven:

1. Maak je los van de tijd. Houd een schriftje en een pen bij de hand. Zorg ervoor dat je niet afgeleid kunt worden. Zet je telefoon en je computer uit.

2. Maak verbinding met je intuïtieve hart. De beste manier om dit te doen: denk aan iets waar je dankbaar voor bent. Adem die dankbaarheid naar je hart door tien langzame en rustige ademhalingen.

3. Geef je rampspoedbrein nu toestemming om helemaal los te gaan over jouw persoonlijke worstcasescenario. Waar je ook bang voor bent – je baan, financiën, gezondheid, partner of kinderen – laat die angst opkomen en geef er een naam aan. Loop het hele verhaal door, tot en met het laatste hoofdstuk (waarschijnlijk een variant op de ‘we gaan er allemaal aan’-versie).

In plaats van je rampspoedbrein op de achtergrond te laten draaien en jou langzaam te laten vergiftigen, laat jij nu een lichtje schijnen op het verhaal dat het je probeert te vertellen, met al zijn angsten en misvattingen.

4. Zorg ervoor dat je verbonden blijft met je hart en diep blijft ademhalen. Blijf bij jezelf door niet te geloven wat je brein jou probeert aan te praten. Laat je hart keer op keer tegen je brein zeggen: ik ben bij je, ik ben bij je, ik ben bij je…

5. Als je het donkere pad naar je diepste angsten hebt gevolgd, keer je weer terug naar het heden. Adem naar je hart. Stel je nu voor waar je naartoe wilt gaan, je bestcasescenario, je meest creatieve visie, de diepste verlangens van je hart.

6. Spreek met jezelf af dat jij je brein niet meer laat afdwalen naar dat duistere pad. Elke keer dat je brein toch in die richting beweegt, vertel je hem krachtig maar liefdevol: ‘Nee, hier zijn we al eens geweest. Kom maar terug. Blijf maar hier.’ Luister naar je intuïtieve hart hoe je nu verder kunt gaan. Als er tastbare en behulpzame acties zijn die je brein kalmeren en je lichaam ondersteunen, doe ze dan.

De kracht om de wereld te veranderen

Wanneer je rampspoedbrein weer leert te vertrouwen op de kracht en wijsheid van het intuïtieve hart, ontdek je dat er een verschuiving ontstaat in je aandacht: van piekeren over de apocalyps naar nieuwsgierigheid over hoe je creatief kunt omgaan met wat er ook op je pad komt. En hierin ligt jouw kracht om de wereld te veranderen. Door je grootste angsten onder ogen te komen, open jij je meest invloedrijke innerlijke gaven: je verbeelding, je creatieve voornemens en de moed om te vertrouwen op wat je wijze intuïtieve hart jou vertelt.

Het intuïtieve hart is lastiger te horen, maar altijd aanwezig zodra je het lawaai van het rampspoedbrein uitzet.

Boekentip: Krijgergodin

krijgergodinWil je nog meer leren over jouw innerlijke (vrouwelijke kracht)? Ben je toe aan het krachtiger maken van jezelf? Reken af met maskers, slachtofferrol en beperkende overtuigingen om zo de wereld ten volste te ervaren en ga de weg van de Krijgergodin. In tien lessen ontwikkel je warrior tools om de krachtige vrouw in jezelf te onthullen, de vrouw die zowel krijger als godin is om zo veranderingen in je leven door te voeren.

Bestel jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees ook deze artikelen van HeatherAsh Amara:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *