Luisteren naar je lichaam: hoe jouw buik alles vertelt over je gevoelsleven

Dit artikel laat je misschien anders naar je buik kijken dan je gewend bent. “Hij is in energetisch opzicht de klankkast van je gevoelsleven: je buik bepaalt voor een belangrijk deel hoe gelukkig jij bent met je leven,” zegt Jacqueline Rietveld. Ze moedigt jou aan om je buik te koesteren en vooral goed naar hem te luisteren.

Vaak heeft je buik al iets opgepikt voordat je hersenen dat doen en jij je er bewust van wordt.

Een waardevol lichaamsdeel

De buik is een veelbesproken deel van het lichaam. Helaas vaak in negatieve zin: we vinden hem te dik, hij doet pijn, hij zit in de weg… Veel mensen hebben wat te klagen over hun buik. Zelf heb ik dat ook lang gedaan. Mijn gevoelige spijsvertering en de opgeblazen buik die daarbij hoorde, maakten dat ik mijn buik als een storend element was gaan zien. En niet als een waardevol onderdeel van mezelf.

Maar dat is het wel! Je buik is een heel belangrijk onderdeel van wie jij bent. Hij huisvest allerlei essentiële organen voor spijsvertering, voortplanting en afvalverwerking. Maar je buik is in energetisch opzicht ook de klankkast van je gevoelsleven: je buik bepaalt voor een belangrijk deel hoe gelukkig jij bent met je leven.

Registreren en verwerken van prikkels

Je kunt de buik in drie lagen verdelen: de bovenbuik, de middenbuik en de onderbuik. Elk deel speelt een rol in het registreren van prikkels van buitenaf en het vormen van gevoelens daarover. De meest subtiele en vluchtige gevoelens resoneren vooral in het bovenste deel van je klankkast, de meer fundamentele gevoelens en oergevoelens vooral in het onderste deel van je buik.

Bovenbuik: jouw reactie op de buitenwereld

Je bovenbuik begint direct onder je middenrif en eindigt ter hoogte van de onderste ribben. Je lever, galblaas, maag en alvleesklier bevinden zich hier. Dit is de plek waar ‘vluchtige’ gevoelens worden waargenomen. Ze komen heel snel en kunnen in principe ook weer gauw weg zijn.

De gevoelens hoeven niet per se over jouzelf te gaan; het is vooral je eerste reactie op dingen van buitenaf. Irritatie over iemands gedrag bijvoorbeeld of walging over iets wat je hoort of ziet op tv, maar wat niet direct over jou hoeft te gaan. Maar ook zenuwen voor iets wat je moet gaan doen, kunnen heel goed voelbaar zijn in dit gebied.

Je zou kunnen zeggen dat de bovenbuik de hogere klanken van je gevoel laat horen. Het zijn de gevoelens die in jou opkomen, terwijl je in interactie bent met de buitenwereld. Hoewel het in eerste instantie vluchtige gevoelens zijn, kunnen ze uiteraard wel aanhaken bij een dieper gevoel dat al in jou zat. Zo blijven ze langer hangen dan je zelf zou willen.

Middenbuik: wat laat jij van jezelf zien?

Je middenbuik begint onder de onderste ribben en loopt tot ongeveer twee vingers onder de navel. Je zou dit ook het navelgebied kunnen noemen. Hier bevindt zich een groot deel van de darmen. Energetisch gezien is en blijft de navel het punt waarmee jij in de baarmoeder met het lichaam van je moeder verbonden was. Hier kreeg je de bouwstoffen van het leven toegediend. Ook al is de navelstreng allang verdwenen, dit punt blijft een ingang voor scheppende kracht zoals jij die van je moeder hebt ontvangen.

Vertaald naar het gevoel is de middenbuik dan ook een belangrijk gebied voor creativiteit en seksualiteit. Het zijn de middentonen van de klankkast, die bepalen hoe jij jezelf aan de wereld laat zien. Je vrij voelen, je durven uiten, gezien willen worden: het zijn allemaal gevoelens die in de middenbuik worden waargenomen.

Als jij je door iets of iemand in je vrijheid beperkt voelt of wanneer je denkt dat er voor jouw verlangens geen plek is, dan is de middenbuik de eerste die dat registreert. Iets om aan te denken als je vaak last hebt van pijn of darmkrampen in dat gebied.

Onderbuik: wie je daadwerkelijk bent

In je onderbuik gaat het niet om de gevoelens over wat je van jezelf laat zien aan de wereld, maar om de gevoelens over wie jij daadwerkelijk bent. Over je bestaan, over je zijn. Hier ligt je oorsprong, je kern. De onderbuik loopt van vlak onder je navel tot aan de onderkant van je bekken. In dit gebied bevinden zich de geslachtsorganen, je blaas en het onderste deel van de darmen.

Hier resoneren de diepste klanken in je buik: je oergevoelens. In je onderbuik ervaar je gevoelens van veiligheid of, tegengesteld, (doods)angst. Je voelt je thuis op de plaats waar je bent of juist unheimisch. Je onderbuik weet of je onbevangen kan zijn of juist op je hoede. Dit is je onderbuikgevoel, je instinct.

Bij negatieve ervaringen kan de echo van de diepe, trage klanken van de onderbuik nog heel lang doorklinken, terwijl de daadwerkelijke ‘onveilige’ situatie misschien allang voorbij is. Ook de organen in dit gebied kunnen daar last van krijgen, wat zich kan uiten in fysieke klachten zoals bijvoorbeeld blaasontsteking.

Knoop in je maag

Misschien is het voor het eerst dat je op deze manier naar je buik kijkt: als klankkast van je gevoel. Maar het is zeker niet nieuw dat we gevoelens registreren en verwerken in onze buik. Vaak heeft je buik al iets opgepikt voordat je hersenen dat doen en jij je er bewust van wordt.

Begrippen als ‘onderbuikgevoel’, ‘knoop in je maag’ en ‘vlinders in je buik’ bestaan niet voor niets. Dat is ook waarom lichaamswerk zo belangrijk is bij het verwerken van bijvoorbeeld traumatische ervaringen of stress. Omdat we niet alleen met onze hersens prikkels verwerken, maar met ons hele lijf.

Koester je buik

Dit artikel doet je hopelijk ook beseffen hoe belangrijk het is om dit lichaamsdeel te erkennen en te koesteren. Goed zorgen voor je buik betekent goed zorgen voor je gevoelsleven. Help je buik om gevoelens die niet (langer) bij jou horen, los te laten en fijne gevoelens over het zelf toe te laten. In plaats van schuldgevoelens, schaamte en afkeuring heeft je buik liefde nodig. Als je buik er mag zijn, mag jij er zijn.

Als je buik gevoed wordt met dingen die goed te verteren zijn, dan kunnen alle gevoelens die in jou zijn, ook op een gezonde manier worden verteerd. Die voeding bestaat letterlijk uit eten en drinken, maar ook uit informatie die je wel of niet tot je laat komen en situaties waar jij jezelf wel of niet in plaatst. Maak vandaag eens écht contact met je buik en vraag hem wat hij nodig heeft.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over je lichaam en gezondheid:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *