Met deze 6 stappen volg jij het verlangen van jouw ziel

In jou leeft het verlangen om contact te maken met je hogere zelf, of ziel, en om deze energie uit te laten stromen. Je wilt je ziel laten spreken in de ontmoetingen die je hebt met andere mensen overal waar je bent. En het is precies dit verlangen dat je gaat helpen om dat ook werkelijk te doen. Werkelijk álles begint met dit verlangen.

Jezelf herinneren

Je ziel hier op aarde laten leven, is de werkelijke betekenis van incarnatie. Veel spirituele stromingen richten zich op het verhogen van je trilling: ascensie. Letterlijk vertaald betekent dat opklimmen: we keren terug naar de bron. Dat opklimmen doen we om ons te herinneren wie we zijn: een ziel die een reis maakt in een menselijk lichaam hier op aarde. Zo kun je hier worden wie je bent. Ascensie gaat samen met descensie: afdalen. De kern is dat jij je ziel belichaamt op aarde. Het gaat er niet om het aardse leven (en ‘gedoe’) te ontstijgen, maar dat je hier aanwezig bent vanuit jouw ziel. Hoe doe je dat? Hoe breng je jouw zielsenergie in het leven van alledag?

De sleutel is dat je jezelf herinnert in alles wat je doet. Dat je je herinnert dat je een ziel bent die een aardse reis komt maken en die hier haar eigenste zielskwaliteit in de ontmoeting wil brengen.

Aarden

Aarden wil zeggen dat je je zielsenergie diep verankert in je lichaam. Zo kan jouw ziel tot diep in de materie haar trilling vasthouden. Dat vraagt oefening. Maar al te vaak geven we onszelf weg, zetten we onszelf opzij. Dat doen we als we onszelf groter of kleiner maken voor de ander. We voelen niet wat onze eigen diepste waarheid is over iets, en spreken ons niet uit. Het is bijna een automatisme. Meditatie (juist ook als levenshouding in het moment) helpt om dit automatisme te doorbreken. Je reageert minder reactief maar kunt beter waarnemen in het moment wat er gaande is en hoe jij daarop wilt antwoorden.

Geaard zijn voelt helder en rustig aan. Er zit zelf-acceptatie in: je bent precies hier en dat is goed. Je hoeft jezelf niet te pushen en beter te zijn dan je bent. Dit maakt dat je zelf het middelpunt wordt van waaruit je zielsenergie zich door jou heen kan ontvouwen. Je wordt als het ware een engel in een menselijke gedaante.l

Je zielslicht door je hart én je buik in je lichaam dragen

Het is vaak makkelijker om de hoge trilling van onze zielsenergie in de bovenste helft van ons lichaam te dragen. Velen van ons hebben ons hart al geopend en zijn sterk intuïtief. We hebben inzichten en kunnen ons makkelijk verbinden met anderen. Het is veel moeilijker om je zielsenergie werkelijk handen en voeten te geven. Daarvoor moet je deze energie nog verder laten afdalen in je lichaam: door je buik en bekken. We moeten langs de drie onderste chakra’s: de zonnevlecht, heiligbeen-, en stuitchakra. Daar zitten ook je hartstocht en verlangen, en je angst, woede en twijfel. Je buik draagt de pijn van oude gevoelens en jeugdherinneringen. Als je zielsenergie, je licht, naar je buik gaat, wordt ook dat aangeraakt. Het vraagt dat je door al die gevoelslagen heen gaat.

En dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom we daarvan weg gaan en ons terugtrekken naar boven. Het afdalen van ons licht, vraagt van ons dat we deze oude pijn helen en dat is best een eenzaam proces.

Verlangen om jezelf en de ander te ontmoeten

Als we mens worden, komen we bijna altijd uit een sfeer met een hogere trilling dan de energie op aarde. Je leeft in eenheid en voelt nauwelijks waar de ander ophoudt en jij begint. Je voelt het verlangen om jezelf en de ander te voelen, te ervaren en aan te raken. Als dat verlangen aanzwelt, het verlangen naar huid en handen om aan te raken, armen om vast te houden, ontstaat de afscheidende kracht die je hier brengt. Uit de eenheid wordt een ‘ik’ geboren. De meest verlangende zielen worden geboren op aarde, met de afscheidende kracht als een kiem in hun lichaam. Eenmaal in de wereld van de dualiteit werkt die omgekeerd en trekt hij je als een magneet naar anderen toe.

De aardegang is niet zonder risico. In de geboorte in de dualiteit, de wereld van licht en duister, ondergaat je ziel ook veel pijn. Ze ontmoet veel duisternis, angst, en eenzaamheid. Je ziel moet door wonden heen de weg naar eenheid terug vinden. Dat is best een klus. En toch is het verlangen groter. Want ondanks alle pijn, moeite, en zwaarte, is het leven nooit zo rijk en intens als wanneer je belichaamd bent als mens en je alles wat je als energie kent in de vorm kunt ervaren.

Je ziel helpen afdalen

Incarneren is een levenslang proces. Met iedere ontwikkelingsstap incarneren we dieper in ons lichaam; worden we meer ons Zelf. Het is niet een kwestie van inzichten maar van ervaren. En dat is het werk, de klus. Iedere dag vangt hiermee aan en iedere ontmoeting is een uitnodiging om te laten zien wie je bent.

Stap 1: Je lichaam eren

Incarneren betekent ‘vlees’ worden. Je ziel neemt plaats in je lichaam. Je lichaam is dus essentieel. Velen van ons hebben moeite om ons lichaam te accepteren. We voelen ons beperkt in een lichaam, vinden het niet mooi genoeg of hebben last van de onrust die we in onze buik voelen. Maar ons lichaam is een heel verfijnd instrument. Het reageert op alles wat je denkt, voelt en waarneemt. Als je jouw ziel, jouw eigen waarheid, wilt laten spreken, dan kun je niet zonder je lichaam. Het geeft aan waar jouw diepste behoeften en verlangens liggen. Het laat je direct voelen wanneer je je zelf in de steek laat. Met andere woorden: het brengt je thuis bij jezelf.

Stap 2: Je hart laten beslissen

Je laat je hart de beslissingen nemen, zonder dat je ze kunt beredeneren. Het is gewoon het weten in je hart. Mensen in mijn praktijk zeggen wel eens tegen me dat ze het niet weten of niet kunnen voelen maar als ik doorvraag, weten ze het altijd. Ze kunnen het alleen niet altijd begrijpen. Of het antwoord in hun hart past niet bij hun denkbeeld over henzelf. Of het vraagt nogal wat om het te realiseren. Toch is dat weten in je hart het vertrekpunt. Je kunt je hoofd vervolgens inschakelen om te kijken hoe je het ‘waar’ kunt maken.

Stap 3: ‘Ik ben precies hier’

Ik liep altijd voorop als het ging om te ‘werken’ aan mezelf. Totdat ik erachter kwam dat het beste wat ik kon doen aanwezig blijven was. Niets willen forceren, niet sneller willen groeien, niet mezelf overal maar doorheen duwen. Maar juist voelen en accepteren: het is goed zo. Dit is waar ik ben, en hier ben ik dan. Marieke de Vrij, spiritueel trendsetter, is heel zacht als ze zegt: ‘Je kwetsbaarheid voelen en omhullen. Niet erdoorheen beuken. Voel wat het nodig heeft aan voeding’. Kwetsbaarheid heeft een functie: het is nodig om tot bewustzijnsverandering te komen.

Stap 4: ‘Jezelf omarmen’

Als het licht door je buik gaat, dienen oude pijn en angst zich aan. Dat is misschien wel de grootste trigger om weg te gaan bij jezelf en je zielsenergie hoog in je lichaam te blijven dragen. Het vraagt van je om aanwezig te blijven als de pijn en angst zich aandienen. Voor mij helpt het om uren te lopen. Het lijkt misschien een tegenstelling, maar door te bewegen, het liefst buiten in de natuur, beweeg ik terug naar mezelf. Door er te zijn met alles, in alle openheid en aanvaarding, transformeert de pijn. Ik laat letterlijk mijn eigen licht erop schijnen. Dat maakt dat ik me veiliger en meer ‘thuis’ voel in situaties die ik eerder het liefst wilde ontvluchten.

Stap 5: Emoties als richtingwijzer

Vaak wijzen we emoties af. We vinden ze irrationeel of zijn bang voor de kracht die eronder ligt. Maar emoties zijn niet zonder reden, chaotisch of destructief. Ze zijn er juist op gericht om de balans te herstellen. Als je een emotie kunt toelaten en er met bewustzijn naar kijkt, kun je zien wat het probeert te herstellen. Ze geven namelijk precies aan wat je nodig hebt. Ben je over je grenzen gegaan (boos), heb je behoefte aan troost (verdriet), of wil je bescherming en veiligheid (angst)? Zorg daar dan voor: stel je grenzen, zoek de nabijheid op van een ander, en maak het veilig voor jezelf. Op die manier zorg je dat je in je midden blijft.

Iedere keer dat je trouw bent aan je Zelf, stroomt je ziel door jou. Het vraagt overgave aan die stroom en het loslaten van de controle. Maar het vraagt ook kracht en oefening om dat te doen. In eerdere artikelen (Authentiek leven: trouw zijn aan jezelf en Zo spreek je met de stem van je bestemming) geef ik een aantal handvatten die mij helpen om trouw te blijven aan mijn Zelf.

Wat is jouw verlangen en hoe leef je dat? Waar zit jouw klus? Hoe luister jij naar de fluisterstille stem die tot jou spreekt en hoe laat je die door je heen spreken?

Wil jij graag je ziel door je heen laten stromen en de spanning in je buik loslaten? In Troostrijke tranen laat Marianne Williamson zien hoe je van jouw verdriet jouw veerkracht kunt maken. Zo wordt jouw pijn de poort naar groei.

Je kunt jouw exemplaar voor € 21,- bestellen bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *