Nog steeds niet fit na corona? Chinese geneeskunde biedt nazorg voor je immuunsysteem

Hersteld van corona maar nog steeds last van de nasleep? Chronisch moe, slecht slapen of ‘vage’ klachten als neerslachtigheid en gevoelens van angst… Jacqueline Rietveld legt aan de hand van de Chinese geneeskunde uit wat er precies gaande is én hoe je weer opknapt. “Al deze kwalen kunnen een teken zijn dat de diepere lagen van je weerstand nog steeds in oorlog zijn met het virus.”

Nazorg voor je immuunsysteem na corona is belangrijk, zeker als je ervaart dat je nog niet helemaal de oude bent.

Nog steeds niet de oude

De een kan maanden later nog de nasleep van corona merken, terwijl een ander na een weekje ‘griepverschijnselen’ nergens meer last van heeft. Sommige lichamen zijn in staat om het virus te bestrijden voordat het de diepere lagen van de weerstand binnendringt. Andere lukt dat niet, waardoor corona op termijn ook invloed heeft op diepere energielagen. Het kan zijn dat je hier in eerste instantie niets van merkt, totdat na verloop van tijd allerlei vage klachten ontstaan. Ook kun je steeds maar moe zijn. Nazorg voor je immuunsysteem na corona is belangrijk, zeker als je ervaart dat je nog niet helemaal de oude bent.

De drie schillen van je weerstand

Net als elk ander virus doet corona een aanslag op het immuunsysteem. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat onze weerstand grofweg uit drie lagen: de buitenste, middelste en binnenste schil. De ‘klassieke’ verschijnselen van corona zijn hoesten, snotteren, hoofd- en keelpijn en koorts. Dit zijn reacties vanuit de buitenste schil; zeg maar van de wachters op de kasteelmuur.

Als de wachters niet sterk genoeg zijn om de indringer buiten te houden, dringt het virus door tot op het ‘binnenplein’. Ook daar staan ridders opgesteld die stevig de strijd aangaan met de ziektekiemen. Dat merk je bijvoorbeeld aan je spijsvertering of je conditie. Mocht de strijd dan nog niet gestreden zijn, dan dringt het virus het kasteel binnen: de kern van je weerstand. Je kunt dan bijvoorbeeld ’s nachts aanvallen van koorts en pijn krijgen en overdag slap en kouwelijk zijn en geen eetlust hebben.

Voortdurend moe en slecht slapen

Als corona de diepere lagen van je weerstand is binnengedrongen, kun je ook na de aanvankelijke herstelperiode van circa een week klachten houden. Soms merk je dat meteen – bijvoorbeeld als je reuk en smaak niet terugkomen – soms heb je het pas later door. Misschien valt je na weken of maanden op dat je sneller moe bent dan voorheen, dat je slecht blijft slapen of dat je soms wat neerslachtig bent zonder directe aanleiding. Dit alles kan een teken zijn dat de diepere lagen van je weerstand nog steeds in oorlog zijn met het virus. Soms winnen ze een slag, soms verliezen ze. En dat kost energie.

Corona en het Vuur-element

Volgens de Chinese geneeskunde vraagt een coronabesmetting vooral veel energie van de organen die horen bij de elementen Metaal, Vuur en Aarde. Metaal is het element dat regeert over de longen en luchtwegen. Covid-19 heeft als eerste vat op die organen, omdat het binnentreedt via de adem of de slijmvliezen. Om het virus te bestrijden, wordt, zoals bij elke infectie, een beroep gedaan op de energie van het Vuur-element en in het bijzonder het hart. Volgens de Chinese geneeskunde reguleert het hart de temperatuur van het bloed. Na besmetting gaat het hart hitte produceren (koorts) om zo de indringer te bestrijden.

Depressie

Als deze strijd lang duurt, kan de aanhoudende hitte de lichaamssappen uitdrogen. Het vochtgehalte van ons lichaam wordt volgens de Chinese geneeskunde op peil gehouden door de milt, het orgaan dat onder het element Aarde valt. Hoe verder het virus doordringt tot de diepere lagen van je weerstand, hoe langer de hitte aanhoudt en hoe meer de energie van de milt verzwakt. Het Aarde-element is het belangrijkste element voor de aanvoer van nieuwe energie naar alle andere organen. Dat verklaart waarom bij ernstige gevallen van corona uiteindelijk ook andere organen kunnen uitvallen.

Chinese elementen bestaan niet alleen uit de fysieke component van organen, maar óók uit een psychisch aspect. Zo hoort verdriet bij het Metaal-element en piekeren bij het Aarde-element. Depressie tijdens of na corona houdt dan ook direct verband met de organen die door de ziekte zijn aangedaan.

Verschijnselen die vragen om nazorg

Uitputting van de energie van het Metaal-, Vuur- en Aarde-element kan zich uiten in enkele ziektebeelden, die op het eerste gezicht niet per se met een luchtweginfectie te maken lijken te hebben:

  • Afwisselend warm en koud gevoel, zware ledematen en (lichte) spijsverteringsklachten;
  • Sluimerende verhoging, vaak in combinatie met geur- en smaakverlies;
  • Periodes van kortademigheid en depressieve gevoelens, afgewisseld met klachtenvrije periodes;
  • Koorts in de avond en nacht, slaapproblemen en hoesten;
  • Angstklachten, hartkloppingen en lusteloosheid of
    chronische vermoeidheid, slechte eetlust en gewichtsverlies.

Wanneer je na besmetting met corona gedurende een langere periode regelmatig last hebt van een of meer van deze verschijnselen, vraagt je lichaam om meer energie voor je afweersysteem. Het is tijd om je weerstand te versterken, zodat de strijd voor eens en altijd gewonnen kan worden.

Immuunsysteem versterken

Medicatie en medische behandelingen kunnen in acute gevallen helpen om de klachten de kop in te drukken. Maar je wilt ook je immuunsysteem versterken, zodat virussen en andere ziekteverwekkers minder kans krijgen om jouw lichaam binnen te dringen. Met hulp van de Chinese geneeskunde kan worden bepaald welke elementen en organen meer energie nodig hebben. Je kunt bijvoorbeeld het Aarde-element (maag en milt) versterken door je voeding aan te passen. Als je slijmvormend voedsel vermijdt, kun je bovendien de belasting van je longen en luchtwegen verminderen.

Acupressuur, massage en Reiki

Energetische massage en acupressuur stimuleren de energiemeridianen die naar de verschillende organen lopen. Eventuele ophopingen van vervuiling (fysiek maar ook mentaal-emotioneel) komen zo los, zodat de energie weer vrij door de banen kan stromen. Met Reiki kan de lichaamseigen energie bovendien worden aangevuld met schone energie. Op deze manier neemt je weerstand geleidelijk toe en is je lichaam steeds beter in staat om corona en andere ziektekiemen buiten de deur te houden. Dan kun jij je eindelijk weer je oude zelf voelen. Of misschien nog wel beter dan dat…

Boekentip van de redactie: De tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Jacqueline Rietveld:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *