Non-dualiteit: de flow tussen het aardse en het hemelse

Healer Ellen Worm moedigt je aan om het hemelse én het aardse te verenigen. Alles hoort erbij, dus óók pijn en angsten. “Ze wijzen ons op zaken die belicht willen worden. Door ze liefdevol onder ogen te zien, kunnen we groeien naar het eenheidsbewustzijn.”

Je ‘donkere kanten’ zijn alle emoties die je vroeger niet kon uiten en beleven.

Interview Ellen Worm en Patrick Kicken

Ik voelde me door Patrick Kicken uitgenodigd om tijdens het interview mijn kwetsbare kracht te laten zien. In het gesprek vertel ik openlijk over het pad wat ik bewandel. Ik laat een ander geluid horen dan de meeste non-dualiteit leraren. Velen vergeten de persoonlijkheid, ze noemen het ‘ego’, alsof het iets slechts is of iets buiten jezelf. Maar je persoonlijkheid is even belangrijk als je ziel. Het is namelijk één: je ziel kan niet bestaan zonder je persoonlijkheid.

Het gaat bij mij om de flow, om het samengaan van het aardse en het hemelse. Ik ben daarom altijd op zoek naar de balans tussen mijn persoonlijkheid en het grotere geheel. Dat maakt me het gelukkigst. Ik kan dan in mijn authentieke kracht en grootsheid leven. In dit artikel wil ik mijn verhaal tijdens het interview wat verduidelijken. 

Je lichaam verlaten en weer terugkomen

Tijdens een lichaamsgericht therapieweekend kwamen we op een avond samen. Het was een setting waarin iedereen zijn radicale emoties kon herbeleven. Maar het was zo’n heftige ervaring voor mij, dat ik mijn controle volledig verloor. Iemand zag me trillen en zette me midden in de groep, waar de dame stond die deze setting had bedacht. Toen ik naast haar stond, voelde ik dat mijn bewustzijn zich vernauwde. Daarna ben ik mijn bewustzijn verloren.

Ik bleek met mijn bewustzijn naar mijn diepste wond te zijn gegaan. Later hoorde ik dat de dame me had geholpen om terug te komen in mijn lichaam. Toen ik terug was, werd ik erg levendig. Vreugde en licht stroomden door mijn wezen, wat goed voelbaar was voor de groep. Het kostte me jaren om inzicht te krijgen in wat er precies was gebeurd.

In een bubbel leven

In die tijd bezocht ik satsang-bijeenkomsten en luisterde ik thuis naar goeroes die vertelden dat het leven een maya (illusie) was. Dat leek in eerste instantie een uitkomst, een ontsnappen uit mijn lijden. Maar na enige tijd veroorzaakte het dat ik totaal van mezelf loskwam en geen contact meer kon maken met de persoon die terugkeek in de spiegel. Ik moest weer terugkomen in mijn lichaam en herboren worden. Deze integratie heeft jaren in beslag genomen en gaat nog altijd verder. Het heeft me veel wijsheid en kracht gegeven die ik nu deel met de wereld.

Door mijn heftige ervaringen kwam ik er achter dat veel non-dualiteit leraren hilarisch genoeg leven in dualiteit, en daarmee leven ze in hun eigen bubbel. Als de werkelijkheid een eenheid is, hoort alles bij die eenheid, dus óók onze persoonlijkheid en ons lichaam.

Angsten als wegwijzers

In zijn groei naar eenheid zoekt ons bewustzijn juist ervaringen en zaken op die níet geïntegreerd zijn en die verlangen naar ons licht. Het leven op aarde confronteert ons juist met deze zaken. Hier komen we de dingen tegen die we nog niet toegelaten hebben in ons bewustzijn: angsten en pijn waarvoor we willen vluchten. Ze wijzen ons op zaken die belicht willen worden: door er Ja tegen te zeggen en ze liefdevol onder ogen te zien, kunnen we groeien naar het eenheidsbewustzijn. We zullen de eenheid nooit bereiken als we ervoor wegvluchten met de drogreden dat we zo de dualiteit ontstijgen.

De weg van onvoorwaardelijke liefde

Echte non-dualiteit is het samengaan van het aardse en het hemelse. Mijn liefde staat voor het licht, tot in het puntje van mijn tenen. Alles bestaat gewoon. Alles wat je voelt en waarneemt hoort erbij; er is geen splitsing. Focus op het leven zelf, niet op ideologieën.

Vallen en opstaan hoort bij deze wereld en bij volwassen worden. Het leven is niet statistisch, het beweegt. Ervaringen kun je niet grijpen. Je bent het en je bent het niet. Als je vreugde voelt, ben je één met vreugde. Je zegt niet: vreugde stroomt alleen maar door me heen. Het stroomt door je heen en je kunt er in meegaan, omdat je er iets van wil leren. Het is een transformatie-proces: iets lost op, een oud kind-deel heelt. Het is niet altijd makkelijk, maar het is de weg van onvoorwaardelijke liefde. Heb liefde voor alles wat je tegenkomt.

Lichte en donkere kanten

Het lijkt erop dat ik de heftige ervaringen van afgesplitst zijn, moest meemaken om op een diep niveau te beseffen dat mijn leven hier op aarde is. En om me eraan te herinneren wie ik écht ben. Ellen, een mens van vlees en bloed, één met mijn hogere zelf. Wijsheid ontstaat door alles wat je hebt meegemaakt in je leven.

Zonder persoonlijkheid (zonder een fysieke vorm) is er alleen maar expansie. Ons lichaam dient als ingang en onze persoonlijkheid geeft expressie. Het magische ontstaat wanneer jij jezelf toestaat om de volle expressie van jezelf te ervaren. Het licht, maar ook je zogenaamde ‘donkere kanten’. Beide paden mag je bewandelen. Je donkere kanten zijn alle emoties die je vroeger niet kon uiten en beleven. Je emoties mag je alsnog claimen. Daarnaast mag je vieze handen maken – dat is onontkomelijk aan mens zijn. En je mag volledige expansie ervaren: hoe het voelt om vrij te zijn, te kunnen kiezen en te uiten wie je bent. Het komt allemaal samen in jou. Als je dat accepteert en van daaruit vertrekt, creëer je magie. Het mens zijn wordt dan magisch.

Grenzen stellen

Je persoonlijkheid heeft grenzen nodig. Vooral als je hooggevoelig bent, ligt symbiose op de loer. Je versmelt met je familie en/of met de persoon met wie je een relatie hebt. Dit veroorzaakt dat je bij jezelf weggaat. Door in gedachte de oude energieën en koorden te doorklieven, verbreek je de symbiose en kom je weer in je eigen kracht. Stel je daarbij voor dat je een koord doorknipt, net zoals bij een navelstreng gebeurt.

Dat wil zeggen dat jij en ik geen één zijn. We zijn twee, maar wel één geheel. We zijn alles: de leegte en de vorm. De geest is bewustzijn/leeg, je ziel is je individualiteit, je lichaam en je persoonlijkheid zijn je vorm. Belangrijk om te weten, vooral voor hooggevoelige mensen: we zijn niet één met alles en iedereen, maar we zijn verbonden met alles en iedereen.

Het belang van aarden

Tijdens het interview zei ik dat ik vroeger op grote afstand kon voelen wat een ander voelde. Als iemand bijvoorbeeld flauwviel of pijn had. Het was een tijd waarin ik niet goed in mijn lichaam geaard was. Ik leefde meer buiten mijn fysieke lichaam dan erin. Als je ziele-energie/licht goed in je lichaam is, heb je hier geen last van. Je kunt je wel voorstellen waarom aarden zo belangrijk is. Hoe sterker ons licht, hoe minder last we hebben van energieën buiten ons.

Als we vanuit onze ziel willen leven, moeten we openstaan voor het ‘niet weten’. Leef zoveel mogelijk vanuit vertrouwen in plaats vanuit controle of mind. Je kunt hier zijn met alles wat je voelt; er is niets wat je niet kunt voelen. Je kunt aanwezig blijven en openstaan voor alle emoties die jouw lichaam wil doorvoelen.

Lieve groet,
Ellen Worm

Ellen Worm is spiritual life coach, healer en teacher op het gebied van (hoog)gevoeligheid & innerlijke kracht, heelwording, zelfliefde en relaties. Ze organiseert maandelijks een Online Lichtcirkel en is actief op Instagram: @lightworker.eu
Informatie: www.lightworker.eu

Boekentip van de redactie: De wijsheid van het niet weten

In ‘De wijsheid van het niet-weten’ verkent Estelle Frankel alle aspecten van het niet-weten. Soms is het niet-weten (het onbekende) een bron van angst en onzekerheid. Maar het kan ook het startpunt zijn van spirituele groei, avontuur en transformatie. Hoe we ons verhouden tot het onbekende is een belangrijk onderdeel van alle persoonlijke groei en heling.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Ellen Worm:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *