Omgaan met emoties: verdrink je erin of ren je weg?

Je kunt op twee totaal verschillende manieren met emoties omgaan, zegt de bekende psychotherapeut Imi Lo. Herken jij jezelf in het Kunstenaarstype, dat soms in zijn gevoelens verdrinkt? Of meer in de Clown, die zijn innerlijke wereld het liefst ontvlucht? Ontdek het in dit artikel over emotionele veerkracht.

Diep vanbinnen wil de Clown een diepe verbinding voelen met het leven en de donkere kant van zichzelf omarmen. Het Kunstenaarstype wil meer vreugde en speelsheid voelen en losbreken uit de keten van constante zelfkritiek.

Hoe ga jij om met emoties?

Als het aankomt op het landschap van onze emoties, zijn er twee manieren van handelen die recht tegenover elkaar staan. Metaforisch gesproken: de een staat bekend als het Kunstenaarstype en de ander als de Clown. Enkele factoren hebben invloed op onze emotionele uitingen en hoe we reageren op een emotionele crisis in ons leven: ons aangeboren temperament, onze opvoeding, culturele invloeden… Veerkracht vind je in het midden, waar evenwicht is: je verdrinkt niet in je emoties, maar rent er ook niet voor weg.

De kenmerken van de Clown

Omdat je als Clown geneigd bent negatieve emoties te ontkennen en te onderdrukken, verlies je uiteindelijk de verbinding met je instinct en innerlijke wijsheid.

Wanneer je als Clown door het leven gaat, belichaam je meestal het archetype van het gezegende kind. Je bent vaak uitgelaten, enthousiast, opgewekt en optimistisch. Jouw vitaliteit verlicht elke kamer die je binnenkomt. Je neemt jezelf niet te serieus en leeft in het nu. Met jou leren mensen te genieten van de geneugten van het leven.

Logica is je beste vriend en je bent een gretige student van het leven. Je bent rationeel ingesteld en gelijkmoedig als het aankomt op het oplossen van problemen. Je bezit de gaven van spontaniteit, speelsheid, vreugde en productiviteit.

De schaduwzijden

Als Clown heb je de neiging om te vluchten voor je innerlijke zelf. Wanneer vervelende gevoelens de kop opsteken, ren je weg of verdoof je jezelf. Je kunt jezelf afleiden met alcohol en drugs, activiteiten en werk. Je vindt altijd een manier om je hoofd bezig te houden met spannende plannen en hoop voor de toekomst.

Zo loop je het risico vast te blijven zitten in de modus van het Eeuwige Kind. Omdat je geneigd bent negatieve emoties te ontkennen en te onderdrukken, verlies je uiteindelijk de verbinding met je instinct en innerlijke wijsheid. Als gevolg hiervan vind je het waarschijnlijk lastig om om te gaan met de basisprincipes van het leven. Je voelt je snel overweldigd door verdriet wanneer je in een crisis terechtkomt.

De kenmerken van de Kunstenaar

Als Kunstenaarstype leef je te veel in het verleden. Je voelt je hopeloos over de toekomst en hebt vaak de ene instorting na de andere.

Als jij je meer herkent in het Kunstenaarstype, heb je de gave van emotionele eerlijkheid. Je bent enorm verbonden met je innerlijke wereld, veel meer dan anderen. Je ervaart en accepteert je gevoelens en zwakt ze niet af. Zelfs als ze erg pijnlijk en uitdagend zijn, beredeneer of denk je ze niet weg. In plaats daarvan verdraag je het pijnlijke aspect van het leven met stille kracht.

Je voelt ook goed aan wat anderen voelen en je kunt kunst creëren die bij velen resoneert. Omdat jij je emotionele pijn goed kunt verdragen, kun je ook goed omgaan met andermans pijn. Je loopt er niet voor weg. Dat maakt jou tot een gevoelige, empathische en begripvolle vriend. Als jij op je best bent, ben je zowel kwetsbaar als sterk.

De schaduwzijden

De schaduwzijde van het Kunstenaarstype is dat je geneigd bent in melancholie te verdrinken. Je identificeert je te veel met het archetype van de Wees en ziet niet meer dat jij de controle over je leven hebt. In plaats van te oogsten wat het leven jou te bieden heeft, word je geplaagd door een diepe schaamte en zelfhaat. Je leeft te veel in het verleden, voelt je hopeloos over de toekomst en hebt de ene instorting na de andere. Je put je systeem zo uit dat het leven geen betekenis meer lijkt te hebben.

Hoe overtuigingen uit de kindertijd jou vormen

Natuurlijk is geen enkel mens maar één type. Maar we zijn allemaal geboren met een temperament dat ons in een bepaalde richting stuurt. Vaak ook versterkt door onze opvoeding en wat de omstandigheden ons dwongen te doen.

Als Kunstenaarskind moest je vaak dingen in je eentje oplossen. Zonder een betrouwbare verzorger die jouw emoties spiegelde en je hielp ze te reguleren, raakte je overtuigd van je eeuwige eenzaamheid. Als gevolg hiervan keerde je naar binnen en creëerde je een levendige fantasiewereld om te kunnen overleven.

Als Clownskind kreeg je nooit de ruimte om je boosheid en verdriet te uiten. Toen je klein was, leerde jij dat je emoties ongemakkelijk waren voor anderen en dat je alleen geliefd werd als je een opgewekt, probleemloos kind was. Van jongs af aan leerde je naar afleiding te zoeken om de pijn te verdoven.

Donkere kanten omarmen

Als volwassene voelen we ons soms aangetrokken tot personen van het tegenovergestelde type. Dit komt doordat ons onderbewuste smacht naar heling en acceptatie van onze schaduwzijde. Diep vanbinnen wil de Clown een diepe verbinding voelen met het leven en de donkere kant van zichzelf omarmen.

Het Kunstenaarstype wil meer vreugde, spontaniteit en speelsheid voelen en losbreken uit de keten van constante zelfkritiek. Als beide partijen een passie delen voor persoonlijke groei, dan kunnen ze veel van elkaar leren.

Zo vindt de Kunstenaar emotionele balans

Voor het Kunstenaarstype betekent groei dat je beseft dat jij je gevoelens niet bent. Ze kunnen levendig en intens zijn, maar ze vertellen niet altijd de waarheid en ze definiëren jou nooit. In tegenstelling tot wat de psychowetenschap beweert, kan afleiding voor jou juist erg nuttig zijn. In plaats van erin te blijven hangen, is het juist hartstikke goed als jij jezelf soms afleidt met leuke activiteiten. Of als je extra veel slaapt om eraan te ontsnappen.

Zo kun je groeien als Clown

Voor de Clown betekent groei: leren dat gevoelens als verdriet, rouw, boosheid en angst niet ‘negatief’ zijn, maar waardevolle boodschappen van je ziel zijn. Het is helemaal veilig om ze toe te staan. Je hoeft jezelf niet te verdoven met drugs of alcohol, van de ene activiteit naar de andere te rennen of alleen te vertrouwen op hoop en fantasieën. De huidige, imperfecte realiteit is goed zoals ze is en wacht op jou om haar volledig te omarmen. Je kunt zelfs even tijd maken om te mediteren, naar gevoelige muziek te luisteren of jezelf onder te dompelen in nostalgie. Sta toe dat de rivier van tedere gevoelens je raakt en rust in de diepgewortelde kennis dat je niet over alles in het leven controle hoeft te hebben.

Dit is ware veerkracht

Om spiritueel en emotioneel volwassen te worden, is het nodig om de tegenovergestelde kanten van je geest te verenigen. Want als het leven je dan ineens op een ongewenste manier verrast, kun je in balans blijven en toch voorwaarts bewegen door te leren die plek van evenwicht te vinden. Waar je niet verdrinkt, niet wegrent en jezelf niet verdooft. Dat is de definitie van ware veerkracht.

Boekentip van de redactie: (Te) veel voelen

Imi Lo helpt je met (Te) veel voelen als emotioneel intens, gevoelig en begaafd persoon je weg in het leven te vinden. Je leert om je emotionele gevoeligheid om te zetten in positiviteit. Emotionele gevoeligheid gaat gepaard met prachtige eigenschappen. De gaven van emotioneel gevoelige mensen gaat vaak gepaard met andere vormen van bijzondere begaafdheid.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Imi Lo:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *