Omgaan met vermoeidheid: waarom het zo belangrijk is om te rusten

Vermoeidheid heeft jou iets te vertellen. De grote vraag is: luister jij naar de wijze boodschap van je lichaam? Miranda Mendes Da Costa, mental health coach, laat in dit artikel zien hoe waardevol het is om te rusten en te ontspannen. “Het lijkt er misschien op dat we tijdens rustdagen niet productief zijn, maar het tegenovergestelde is waar.”

Rust geeft nieuwe ideeën en deze zorgen ervoor dat je weer stappen kunt zetten.

Een belangrijke boodschap

Waarschijnlijk herken je het wel: de dagen dat alles zwaar voelt, je lichaam werkt niet mee. Je bent al moe als je ’s morgens je ogen open doet… Dit is natuurlijk geen fijne manier om de dag te starten. Ik geef jou een aantal handreikingen om met vermoeidheid om te gaan. Belangrijk om te weten is dat jouw lijf je iets te vertellen heeft. Het is heel eenvoudig: doe een stapje terug, doe het iets rustiger aan. We leven in een maatschappij waarin er veel van ons verwacht wordt én waarin we veel van onszelf vragen. We hebben misschien doelen die we willen bereiken. Maar wist je dat het enorm belangrijk is om een rustdag in te bouwen om je doelen te bereiken? Het lijkt er misschien op dat we tijdens dit soort dagen niet productief zijn, maar het tegenovergestelde is waar.

Als je niet luistert naar je lichaam…

Als we over onze grenzen heen gaan, geeft ons lichaam een signaal af, de vermoeidheid. Hiermee worden we als het ware ‘gedwongen’ om een stapje terug te doen. Maar mogelijk ben je niet in de gelegenheid om het rustiger aan te doen, omdat er te veel van je wordt verlangd. Hierdoor kan het zijn dat je lange tijd niet in staat bent om naar je lichaam te luisteren. Je gaat maar door en je lichaam gaat adrenaline aanmaken. Het doet dit omdat het ‘denkt’ in gevaar te zijn. Door de adrenaline, een stresshormoon, voelt het alsof je hernieuwde energie hebt.

Je lichaam heeft jou een signaal gegeven, namelijk de vermoeidheid. Je bent niet in staat geweest om ernaar te luisteren en te handelen. Hierdoor kom je in een staat van paraatheid: er is continu adrenaline in je lijf aanwezig. Als dit langere tijd aanhoudt, ben je vatbaar voor een burn-out.

Yin en yang-energie

Het leven bestaat uit yin en yang. Yang is een dynamische energie, van doen en activiteiten. Yang-energie kan niet bestaan zonder yin-energie. Yin staat voor ontspannen en zachtheid. Yin-energie is enorm nodig als je te veel of te lange tijd in de yang-energie hebt geleefd. Yin gaat over reflectie, over de stilte opzoeken en meditatie. Thuiskomen bij jezelf. Als je ruimte voor jezelf inbouwt, is de kans groot dat je tot nieuwe inzichten komt. Onderzoek wat jou laat ontspannen: luisteren naar rustige muziek, wandelen in de natuur, een sauna bezoeken, een boek lezen… Je weet waarschijnlijk wel wat jou helpt om op te laden.

De vele voordelen van rust

Zoals ik al eerder schreef: rust geeft nieuwe ideeën. En deze nieuwe ideeën zorgen ervoor dat je weer stappen kunt zetten. En er is nog meer: slaap en ontspanning zorgen voor het vernieuwen van je lichaamscellen en het verwerken van de gebeurtenissen van de dag. Ze zijn enorm belangrijk. Geef dus prioriteit aan minimaal 7 uur slaap per nacht. Je cellen vernieuwen zich tijdens de slaap, wat een positief effect op je lichaam en geest heeft. Genoeg redenen om jezelf rust te gunnen. Het is essentieel om de beste versie van jezelf te zijn. Hier heb jij niet alleen profijt van, maar ook je omgeving.

Laat je inspireren door de jaguar

We kunnen enorm veel leren van de natuur, van het dierenrijk. Neem een jaguar. Dit dier kan rennend makkelijk 80 kilometer per uur halen. Het heeft van nature een goede balans in activiteit en rust. De jaguar leeft instinctief en denkt niet aan morgen of volgende week. Hij neemt rust wanneer dit nodig is. Zo laadt hij zichzelf op voor het moment dat hij zijn prooi wil vangen. Na het jagen neemt de jaguar de tijd om zijn maaltijd te nuttigen. Vervolgens rust hij en kan de maaltijd goed verteren. Hij laadt zich daarna op voor de volgende jacht. We kunnen hier als mens veel van leren. Ook wij hebben deze oplaadtijd nodig. Nadat we zijn opgeladen, kunnen we weer met nieuwe en frisse energie activiteiten oppakken.

Leve het verlangzamen!

Het is niet makkelijk om stil te zitten. Soms is het zelfs heel hard werken om stil te staan. We krijgen te maken met een stemmetje in ons hoofd dat ons vertelt dat we productief moeten zijn en door moeten gaan. Want zo zijn we geprogrammeerd. In onze maatschappij draait het om economische groei en zijn we gefocust op materie. Toch is het meer dan de moeite waard om te ‘verlangzamen’. Begin er vandaag nog mee.

Geschreven door Miranda Mendes Da Costa

Boekentip van de redactie: De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl. Zoek je al tijden naar een oplossing voor je aanhoudende vermoeidheid, dan biedt dit boek uitkomst!

Bestel het boek nu voor € 25,00 met gratis verzending bij Boekenwereld.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *