Ontdek het geheim van een helende wandeling…

Wandelen werkt niet altijd ontspannend en verfrissend. Het kan zelfs de drukte en chaos in je hoofd alleen nog maar groter maken! Intuïtief coach Jolanda Hoogkamer geeft in dit artikel enkele adviezen waarmee een wandeling wél helend wordt. “Loop in stilte, dus zonder te praten of te luisteren naar muziek of een podcast.”

Al het gepieker verdwijnt naar de achtergrond. Je ontspant en tegelijkertijd laad jij jezelf op.

Dit brengt juist onrust

Wandelen is een fijne manier om tot rust te komen, mits je niet in gedachten verzonken bent. Door bewust te wandelen en al je zintuigen te gebruiken, maak je het effect van wandelen nóg krachtiger: je ontspant, laadt jezelf op en laat stress los.

Misschien herken je het wel: je bent aan het wandelen en ondertussen in gedachten ergens heel erg mee bezig. Dan is je wandeling allerminst rustgevend. Sterker nog, je kunt juist méér gaan piekeren en nog onrustiger worden. Dit komt doordat je aandacht geeft aan je gedachten, wat ze juist versterkt. Want alles wat je aandacht geeft, groeit! Je bent dan een wandelend hoofd, zeg ik weleens gekscherend.

Wat ook niet helpt: er niet helemaal bij zijn, doordat je bijvoorbeeld in gesprek bent met iemand, een podcast luistert of op een andere manier afgeleid wordt. Het zorgt ervoor dat je niet met je aandacht in het moment bent. Je bent niet in verbinding met je lichaam en met je energie. Hierdoor mis je de helende kracht van de wandeling en van de natuur.

Tips: zo wordt je wandeling helend

Met een paar kleine aanpassingen maak je van je wandeling een helend moment. Je gaat als vanzelf uit je hoofd; al het gepieker verdwijnt naar de achtergrond. Je ontspant en tegelijkertijd laad jij jezelf weer op. De eenvoudigste manier om dit te bereiken, is het doen van een geleide wandelmeditatie. Verderop in dit artikel vind je er twee (ze zijn gratis!). In deze meditaties word je letterlijk en figuurlijk stap voor stap begeleid.

Maar ook zonder wandelmeditatie kun je jouw wandeling helend maken. Zorg ervoor dat je met je aandacht in het moment bent. Wandel in stilte, dus zonder te praten of te luisteren naar muziek of een podcast. Zet elke stap heel bewust en voel hoe je voeten steeds weer contact maken met de grond. Gebruik je zintuigen om de omgeving waar te nemen: hoe voelt de wind tegen je huid? Wat hoor je voor geluiden van de natuur? Misschien wel dieren? Wat ruik je? Het kan ook fijn zijn om even stil te staan, je ogen te sluiten en zo je zintuigen bewust te activeren.

Wandelmeditatie 1: Maak contact met je hart

Tijdens deze geleide wandelmeditatie maak je bewust contact met je hart, de natuur en met alles wat leeft. De meditatie heeft een helend effect op je lichaam en geest en duurt een halfuur. De muziek speelt daarna nog 30 minuten door. Fijn als je een lange wandeling wilt maken.

Wandelmeditatie 2: Om te ontspannen en op te laden

Dit is een wandelmeditatie om diep te ontspannen en jezelf weer op te laden. Je maakt bewust contact met jezelf, waardoor je tot rust komt. De meditatie begint met lopen. Daarna mag je een plek zoeken om je ogen te sluiten en je aandacht op jezelf te richten.

YouTube-kanaal met geleide meditaties

Ben je hooggevoelig en vind je het fijn om meer meditaties en filmpjes te bekijken? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van intuïtief coach Jolanda Hoogkamer: www.youtube.com/c/jolandahoogkamer

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *