Zeg eens eerlijk: kun jij goed ontvangen? Het antwoord verklapt veel over jou en je jeugd. Wanneer je als kind niet werd gesteund, is het als volwassene lastig om open te staan voor liefde en support. Coach Hanne Knight laat zien waarom het zo belangrijk is om te geven én te ontvangen. “Wanneer je dit niet hebt geleerd, blokkeer je alle pogingen van het Universum om je naar de keuzes te leiden die jou geluk brengen.”
Wanneer diepe pijn je tegenhoudt, kun je de signalen van het Universum niet ontvangen. Je staat niet open voor de fantastische mogelijkheden die het jou wil brengen.
Gaat dit over jou?
Weet jij jezelf te redden? Ben je zo’n dappere vrouw of man die niemand nodig heeft, niet rekent op steun van vrienden en familie en alles zelf probeert te regelen? Iemand die altijd klaar staat voor anderen en heel veel geeft. Soms houd je daarbij geen rekening met je eigen grenzen. Je bent er nu eenmaal diep van overtuigd dat het essentieel voor jouw leven is om te helpen.
Waarschijnlijk hoor je weleens van anderen: “Jij mag ook om hulp vragen, hoor!” Of ze zeggen dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Maar hulp vragen is voor jou heel moeilijk. Je wilt niet graag bij anderen in het krijt staan en voelt je veel prettiger in de helpende rol.
De diepe pijn achter het geven
Alleen maar geven is niet gezond… Dat hoef ik jou waarschijnlijk niet te vertellen. Te veel geven put je uit. En hoewel je graag en veel geeft, raak je misschien soms ook geïrriteerd door mensen in je omgeving die het lastig vinden om de verantwoordelijkheid voor hun leven op zich te nemen. Je hebt een allergie voor mensen die snel naar anderen wijzen wanneer er iets fout loopt en niet kritisch naar zichzelf kunnen kijken.
Herken jij je in deze omschrijving? Zo ja, mag ik jou dan een inzicht aanreiken? Hier komt het: je vindt het waarschijnlijk heel moeilijk om te ontvangen. Denk je nu: dat is geen nieuws! Maar misschien is het wél nieuw voor je dat het echt belangrijk is dat je hiermee aan de slag gaat. Op het eerste gezicht lijkt er niets mis met geven aan anderen. Je gaat dapper en stoer je eigen weg, zonder veel hulp van je omgeving. Je kunt alles aan. Er zijn niet veel dingen die jou van je stuk brengen. Maar: er gaat veel diepe pijn achter dit mechanisme schuil.
Overlevingsmechanisme uit je jeugd
Wanneer je opgroeide in een gezin waarin je weinig gesteund werd door je ouders, moest je een overlevingsmechanisme ontwikkelen. Kinderen hebben ouders nodig om hen door het begin van het leven te loodsen. Je hebt nog niet genoeg mogelijkheden en kennis om alles alleen te doen. Maar wanneer je niet kunt rekenen op ouders of andere betrokken mensen die jou steunen in je ontwikkeling en ontplooiing, word je vaak gedwongen om je eigen weg te zoeken. Dit kan je heel krachtig maken. Wie op zo’n jonge leeftijd al zo goed voor zichzelf leert zorgen, kan later bijna alles aan.
Maar een overlevingsmechanisme kent ook een heel pijnlijke kant. Om te overleven in een gezin zonder support, kun je niet anders dan de pijn en het gemis dat je voelt, wegduwen. Het is veel veiliger om te geloven dat jij zo sterk bent dat je niemand nodig hebt. Je zou overspoeld worden door verdriet en teleurstelling wanneer je alle gevoelens werkelijk toeliet: de gevoelens van niet belangrijk genoeg zijn, niet meetellen, niet goed genoeg zijn, geen liefde verdienen…
Kiezen voor een narcistische partner
Wat er later gebeurt: je komt vaak terecht in relaties waarin je een zorgende rol op je neemt. Geven aan anderen is een natuurlijke houding. Soms gaat dit geven zelfs zo ver dat je kiest voor een relatie met een narcistische partner. Zo’n relatie voelt op een of andere manier heel natuurlijk en herkenbaar voor jou, want een narcistische partner is niet in staat om jou te steunen en liefde te geven.
Liefde en steun ontvangen is voor iedereen met deze diepe pijn heel erg moeilijk. Het is iets wat je nooit hebt geleerd. En als je wél liefde en steun ontvangt, word je geconfronteerd met de pijn die je juist probeert te onderdrukken. Want wanneer je voor jezelf erkent dat je wel hulp nodig hebt, dan komt alle diepe pijn en teleurstelling over jouw eigen jeugd naar boven.
Het Universum wil je de weg wijzen
Waarom is het nou zo belangrijk om te leren ontvangen? In het Universum is er altijd een balans nodig: geven kan niet zonder ontvangen. Wanneer je niet geeft uit overvloed, raak je uitgeput en leeg. Het Universum probeert jou naar je mooiste leven te leiden. Maar wanneer jij niet geleerd hebt om te ontvangen, dan blokkeer je alle pogingen van het Universum en jouw Hogere Zelf om je naar de keuzes te begeleiden die jou geluk brengen. Wanneer diepe pijn je tegenhoudt, kun je de signalen van het Universum niet ontvangen. Je kunt niet openstaan voor de fantastische mogelijkheden die het jou probeert te brengen.
Herken je dit bij jezelf? En voel je hoe belangrijk het is om hiermee aan de slag te gaan? Weet dan dat je dit niet alleen hoeft te doen. Het is erg belangrijk om hulp te zoeken en je diepe pijn onder ogen te zien. Ga voor die eerste stap en geniet van al het moois dat je nog op je pad mag ontvangen…
Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.
Bestel jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.com