Over intuïtie: “Je hoofd ziet alleen de eerste tree, je hart ziet de hele trap en meer”

‘Diep in mijn hart wist ik wat ik moest doen.’ Er zijn zoveel uitdrukkingen die verwijzen naar de wijsheid van het hart. Dit is niet alleen volkswijsheid, de wetenschap heeft inmiddels ook aangetoond dat intuïtie zich in ons hart begeeft. Filmmaker en auteur Baptist de Pape kwam hierachter toen hij op een belangrijk kruispunt in zijn leven bevond.

We hebben onze hoofd de leider gemaakt, en ons hart de dienaar. Met innerlijk conflict als gevolg

Het is 2009 als Baptist de Pape twee weken heeft om zijn antwoord te geven. Hij is zojuist afgestudeerd in rechten, en van alle kandidaten heeft een prestigieus kantoor op de Zuid-as hem gekozen. Dit is alles waar hij tot dan toe naar toe heeft gewerkt: prestige, geld, reizen. Hij komt uit een familie van artsen en advocaten, en het meest logische is dat hij deze lijn gaat voortzetten. Maar alles in Baptist zegt dat hij het niet moet doen. En daar snapt hij niets van. Als dit niet zijn pad is, wat moet hij dan?

Wat wil het leven van mij?

Dan stuit hij op een gesprek tussen Oprah Winfrey en Eckhart Tolle over het vinden van je purpose. Zij draaien de vraag van Baptist om. In plaats van je af te vragen wat jij wilt van het leven, moet je je afvragen wat het leven van jou wil. En het antwoord, zegt Tolle, vind je alleen in momenten van stilte.

Lees ook: Het proces van ontwaken volgens Eckhart Tolle

Daarop besluit Baptist naar het bos te gaan om op deze vraag te mediteren. Voor het neemt hij bewust de natuur waar. De geluiden, de geuren, het gevoel van de bast van de bomen onder zijn vingers. Voor het eerst voelt hij zich bevrijdt van de gedachten en angsten die hem gijzelden. Het gaat steeds harder regenen, maar Baptist voelt zich kalm en blijft zitten. Een felle pijn steekt in zijn hart. Het is zo overweldigend. De tranen lopen over zijn wangen. Dan volgt nog een steek, zo scherp, alsof een bot in mijn hart breekt. En ineens ziet Baptist wat het leven van hem wil: de energie onderzoeken die hem nu overneemt. Hij moet een film maken over de kracht van het hart.

Maak je hart leider en je hoofd dienaar

Fast forward naar 2022: die film is er gekomen en meer. Power of the Heart is in meer dan 80 landen vertoond, en een gelijknamig boek is verschenen. Onlangs kwam Baptists’ nieuwe boek uit: Leren manifesteren zoals Oprah Winfrey en J.K. Rowling.

Wat Baptist ontdekte tijdens zijn onderzoek voor zijn film en door gesprekken met onder meer Eckhart Tolle, Jane Goodall, Maya Angelou en Deepak Chopra, dat ons hart een onuitputtelijke bron van liefde en wijsheid is die het verstand ver te boven gaat. Maar omdat we van jongs af aan in een rationeel, lineair logisch systeem zitten, hebben we niet geleerd om deze energie van het hart te volgen. “We hebben onze hoofd de leider gemaakt, en ons hart de dienaar. Met innerlijk conflict als gevolg”, zegt Baptist.

Dat ervoer Baptist ook toen daar in het bos tijdens zijn meditatie. Na een euforisch moment van liefde, kwam het hoofd er weer tussen zitten: ‘Hallo, jij bent jurist, wat weet jij nou van film maken? Wat zal je familie zeggen? Hoe ga je dit financieel doen?!” Maar omdat Baptist tot dan toe altijd naar zijn hoofd had geluisterd, besloot hij het over een andere boeg te gooien en zijn hart leider te maken. Hij refereert hier naar een uitspraak van Martin Luther King: “You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.”

Wil je weten hoe de reis van Baptist verder ging nadat hij besloot zijn film te maken? Wat de wetenschap over intuïtie zegt? En wat een ‘blauwprint van je ziel’ is? Rachel van de Pol ging in de podcast Discomfort Zone met hem in gesprek over de kracht van het hart, moed en de ware betekenis van manifesteren. Luister de aflevering hier:

Boekentip: Leer manifesteren zoals Oprah Winfrey en J.K. Rowling

Baptist de Pape laat in dit boek zien hoe Oprah Winfrey en J.K. Rowling het voor elkaar hebben gekregen om succes en overvloed te manifesteren. Beiden hadden een slechte startpositie in het leven, maar door te luisteren naar hun hart en ziel én door daadkracht hebben zij het leven gecreëerd dat werkelijk bij hen past.

Bestel jouw exemplaar voor € 20,99 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder over je intuïtie:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *