Plantenmagie: haal de natuur in huis en ontdek welke plant bij jou past

Sta eens stil in een bos of in de tuin, breng je geest tot bedaren en probeer je bewust te worden van alles om je heen. Je zult de planten horen, van de ritselende bladeren tot het suizende gras, van het knarsen van de dennenboom tot het breken van een oude tak. Hoe voelt dat? Kalm? Vredig? Deze geluiden en gevoelens en het aura van de wilde natuur zijn binnenshuis zeldzaam, tenzij je zo gezegend bent in een boomhuis te wonen.

Al door een beetje natuur binnen te halen, transformeer je de energie van een ruimte. Elke plant stamt af van een plant die in het wild leefde en bloeide. Door een plant in huis te zetten, haal je ook zijn oorsprong binnen en geef je blijk van respect voor de aarde om je heen.

Planten en vier elementen

Kamerplanten zorgen voor alle vier elementen in jouw woning, waardoor ze ideaal zijn om balans aan te brengen. De plant zelf reinigt de lucht, de grond is aarde, het licht waar de plant behoefte aan heeft is vuur en natuurlijk hebben alle planten water nodig!

Met behulp van planten kun je binnenshuis een bescheiden ecosysteem creëren. Alleen al door de behoeften van planten te vervullen gaat een ruimte er voor alle levende wezens op vooruit. Daarnaast bieden ze hun eigen heilzame planttrillingen. Ze brengen zuurstof voort en houden de energie in een ruimte in beweging. Erica Feldmann: ‘Bovendien merk ik steeds weer dat planten in een ruimte mijn ogen en geest ontspannen en een knus gevoel van geborgenheid versterken.’

Planten en aura’s

Planten verbeteren de vibes in elke ruimte, zolang die maar bij ze past. Wanneer je besluit een kamer met planten in te richten, moet je er dus wel voor zorgen dat ze daar goed licht hebben en zich in de juiste omgeving bevinden.

Heb je daarentegen geen lichtrijke plekken, dan zijn vaste planten of lepelplanten een optie. Die veranderen misschien je idee van een kamer. Heb je een donkere kamer waarin geen enkele plant kan leven? En voel jij jezelf daar eigenlijk wel blij en op je gemak? Kun je op een plek waar geen zonlicht kan komen, misschien iets doen met uv-lampen? Lukt het niet een plant te vinden die in een bepaalde ruimte past, dan is het vaak een goed idee om eerst eens te onderzoeken hoe je die ruimte uitnodigender kunt maken.

Plantenmagie

Je kunt jouw keuze voor de juiste plant ook laten bepalen door diens magische eigenschappen. Zo kweken veel mensen de pachira aquatica of ‘geldboom’ om geluk en overvloed te bevorderen, terwijl salie zuiverend werkt, rozemarijn rituelen en herinneringen bevordert en lavendel angst sust. Je kunt je plantenkeuze ook symbolisch bepalen. Ik wilde de energie van wapiti’s en herten eren, vanwege hun connectie met de geestenwereld en de vitaliteit die ze vertegenwoordigen. Ik zag het alleen niet bepaald zitten om tegen een opgezette hertenkop aan te turen. Daarom koos ik voor een grote hertshoornvaren. Die vertegenwoordigt namelijk diezelfde energie, maar dan wel op een manier die niet de dood symboliseert, maar juist groei bevordert. Hierna noem ik ter inspiratie nog een aantal planten en hun symbolen. Maar gebruik vooral je intuïtie, want dan zul je zien dat de juiste plant jou wel vindt.

Planten & energie

Klimop om je beperkingen te ontstijgen.
Tropische planten zoals rubberbomen om warmte te bevorderen.
Cactussen om grenzen te vertegenwoordigen.
Lepelplanten voor sereniteit.
Gatenplanten om ruimte te creëren.
Bostonvaren voor groei.
Aloë vera voor kalmte.

Cycli

Onthoud dat het noodzakelijk is om als een strenge heelmeester met je planten om te gaan, dus om dode bladeren te verwijderen en soms om het eindoordeel te vellen en een verlepte plant in de groenbak te kieperen! Zelfs degenen met de groenste vingers onder ons hebben wel eens plantaardige vrienden moeten opgeven. Aan de hand van de maancycli kun je in de gaten houden wanneer je moet planten, de groei op zijn beloop moet laten of juist moet bijsnoeien. Bij een wassende maan: zet je intenties, plant zaadjes, plant vetplanten en laat je planten groeien. Bij een afnemende maan: bedenk van welke planten je afscheid wilt nemen, verwijder restafval en snoei (indien nodig!) je planten.

Wanneer planten uit hun potten groeien, kun je ze voorzichtig uit elkaar halen en bijvoorbeeld met vrienden delen. Toen mijn gatenplant een grotere pot nodig had, plantte ik sommige losse wortels in een andere pot. Vervolgens schonk ik die pot, met een briefje met daarop een intentie, aan een vriend die net een bedrijfje was begonnen om de groei en het succes daarvan aan te moedigen.

Bedenk welke energie jij graag in je huis zou willen bekrachtigen. Heb je een kat en wil je tarwegras voor je kleine huisvriend kweken? Valt er voldoende zonlicht in huis en zou je lichtplanten een kans willen geven, om daarmee beweging te vertegenwoordigen? Denk er eens rustig over na welke plant bij jou in huis voor de juiste magie zou zorgen.

Boekentip: HausMagick

Dit is een fragment uit ‘HausMagick’ van Erica Feldmann. Met haar boek breng je de verwondering van de natuur, de spanning van eeuwenoude rituelen en de schoonheid van geheimzinnige dimensies in huis. Je huis wordt een magische plek waar je je goed voelt, waardoor levensenergie voluit kan stromen. Je huis heeft helemaal geen nieuwe bank of een likje verf nodig. Met een beetje HausMagick verricht je al wonderen en geef je jezelf en je huis magische krachten.

Bestel hier jouw exemplaar in onze webshop voor € 22,50 met gratis verzending.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *