Psoas & nervus vagus: laat trauma’s en stress los met deze bevrijdende oefeningen

Je nervus vagus en je psoas hebben direct invloed op je ademhaling. Wanneer oude pijn, trauma´s en spanningen niet goed worden afgevoerd, worden ze opgeslagen in je psoas en nervus vagus wat vervolgens weer een negatieve invloed heeft op je ademhaling.’ Dankzij de biostretches die ademexpert Marleen van den Hout heeft ontwikkeld masseer je je psoas en nervus vagus zodat je weer vrij kunt ademen.

Elke spier die je aanspant, wil ook weer ontspannen worden

Zo beïnvloedt je psoas je ademhaling

Kalm en laag ademen voedt je cellen, die daardoor spanning kunnen loslaten. Dat gebeurt echter niet zomaar. Je weefsels hebben beweging nodig om opgebouwde spanning af te voeren. Zodra je de meest diepliggende spieren aanspant en oprekt, opent je hele lichaam zich.

De belangrijkste spier daarbij is je psoas, ook wel de ‘spier van je ziel’ genoemd. De psoas is een grote samengestelde spier die je onder- en bovenlichaam met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat je op twee benen kunt lopen. De psoas is verbonden met je middenrif en beïnvloedt je adem direct.

Hoe de psoas emoties opvangt en weer loslaat

Een voorbeeld: als je schrikt spant de psoas zich aan en houd je je adem even vast. Zodra je de situatie overziet, ontspan je weer. Liet iemand je voor de grap schrikken, dan lach je de spanning er daarna uit. In grote, serieuzere situaties ontlaad je de psoas geleidelijk, met huilbuien of diepe boosheid.

Lukt dat niet, dan slaat de psoas trauma, oude emoties en actuele spanningen in het spierweefsel op. De spier wordt stijver en blokkeert de doorstroming naar je bekken en je voeten. Hierdoor houd je prikkels vast en blijft je hoofd de boventoon voeren. Je kunt je lijf rekken en strekken wat je wilt, maar als je de diepliggende psoas onvoldoende meeneemt, blijven vaste patronen of fysieke pijn – ook tijdens de oefeningen – opspelen.

Terugkerende nek- en schouderpijn en ademproblemen

Spanningen in de psoas

De diepliggende spieren in je hals, nek en schouders spiegelen wat er in je bekken gebeurt. Terugkerende nek- en schouderpijn gaat samen met spanning in het bekkengebied en de psoas.

Een beklemde nervus vagus

Hierdoor worden je klachten van kwaad tot erger, want als het diepliggende spierkapsel in de nek en schouders strak staat, beklemt dat je nervus vagus. Deze complexe zenuw gaat niet door de wervelkolom, maar direct vanuit je brein naar je borst en buik. Daar controleert en ondersteunt de nervus vagus al je organen, zodat die hun functies optimaal kunnen uitvoeren. Gespannen nek- en schouderspieren beknellen deze cruciale zenuwbaan, waardoor stressklachten en ademproblemen blijven bestaan.

Masseer je psoas en nervus vagus los dankzij biostretches

Alleen een integrale aanpak, die begint bij een soepele psoas en een lenig middenrif, doorbreekt deze patronen. Het lastige is dat je van buitenaf nauwelijks bij je psoas kunt komen. Daarom heb ik oefeningen ontwikkeld waarmee je dit cruciale spierweefsel van binnenuit los kunt masseren: Biostretches.

Biostretches openen je psoas en nervus vagus

Ik heb deze oefeningen Biostretches genoemd, omdat ze helpen de biologische functies van je lichaam optimaal te laten verlopen. Samen met de ademoefeningen en een laag, kalm adempatroon, verlichten ze wel zeventig procent van alle stressklachten of lossen ze zelfs geheel op. Net als de adembewegingen gaan ook deze oefeningen in tegen wat je gewend bent.

Bij nek- en schouderpijn word je een schouderrol geleerd: je trekt je schouders vijf tot tien keer op. Waarom? Ik heb werkelijk geen idee, want het houdt je klachten in stand. Biostretches leren je overdreven de andere kant op bewegen, in de gewenste richting. Zo maak je de spieren die je nodig hebt voor een goede houding sterker en geef je ruimte waar je lichaam dat nodig heeft. Ook nu oefen je overdreven om het gewenste effect in het klein over te
houden. Dat doe je in je bekkengebied, hals en nek en alles wat daartussen zit.

Biostretches moet je ervaren om het effect ervan te begrijpen.

Oefening: Biostretches die je lichaam uitlijnen

Deze twee biostretches zijn kleine specifieke bewegingen die je zittend (op het puntje van je stoel) uitvoert om je
psoas en nervus vagus vrij te maken en je bekken, rug, nek en schouders te ontspannen.

Knieën wapperen

Zit rechtop op het puntje van je stoel, met beide voeten parallel plat op de grond. Ontspan je buik volledig. Laat
beide knieën tegelijkertijd losjes naar buiten vallen en terugveren naar binnen. Hoe meer je je buik ontspant, des te
meer spanning er vloeit uit je heupgewricht. Doe dit een keer of tien.

Garnaal links-rechts

Deze biostretch is gek maar fantastisch. Ga rechtop zitten op het puntje van je stoel, met beide voeten parallel plat op de grond uitgangshouding en houd tijdens de hele oefening je schouders actief omlaag. Breng één zitbot omhoog en buig je schouder aan die kant naar de opgetilde heup. De andere schouder trek je ook omlaag. Je hoofd beweegt mee en je brengt ook je oor naar de opgetilde heup. Je neus wijst vooruit, de ruimte in. Geef druk op de voet van de opgetilde heup en zorg dat je hoofd net over de rand van je opgetilde bekken hangt. Je romp krijgt de vorm van een garnaal.

Je voelt stretches in de buitenbocht onder de schedelrand bij je oor en boven de bekkenrand. Wissel van kant en houd een halve minuut vol, of circa vijf keer aan elke kant.

Bron: Ademen tot in je ziel

Boekentip van de redactie: Ademen tot in je ziel

Wil je je beschermingsmechanismen loslaten? Dan is Ademen tot in je ziel jouw ademgids. Spiritueel én praktisch ingestoken: Marleen van den Hout je handvatten om met behulp van je adem blijvende innerlijke rust te creëren en trauma’s en oude pijn kunt loslaten.

Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Marleen van den Hout:

Deel dit artikel online

Marleen van den Hout

Marleen van den Hout

Marleen van den Hout (Zwolle) brengt ademwerk en innerlijke groei samen. Beide invalshoeken benadert zij origineel. Haar credo ‘het laatste wat we leren is eenvoud’ vind je terug in alles wat zij de lezer aanreikt. Van den Hout is ademspecialist, coach en bewegingsdeskundige. Ze werkt inmiddels twintig jaar aan het optimaliseren van anderen en zichzelf. Marleen woonde na haar studie in Hong Kong en richtte terug in Nederland haar eigen dansschool op. Daar begon ze met het ontwikkelen van de krachtige ademhalingstechnieken. Marleen combineert in haar praktijk onder andere technieken uit psychosynthese, hypnose en Lichter leven. Tevens organiseert ze retraites naar haar huis in Noorwegen en geeft, dichter bij huis, in haar woonplaats Zwolle haar inmiddels beroemde ademworkshops.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *