Psycholoog: narcistische tactieken raken jouw gewonde en eenzame innerlijke kind

Wat maakt de aantrekkingskracht van narcisten zo groot? Waarom stap je snel in hun val? Dankzij dit artikel van psycholoog Wendy Gillissen begrijp je precies hoe hun manipulatieve tactieken werken. “De narcist gebruikt je eigen liefdesstroom om jou te laten geloven dat hij de bron van Liefde is. Maar het is jouw energie!”

Het is nooit toeval dat je in de ban van een narcist raakt. Hij weet zijn doelwitten goed uit te zoeken.

Overal waar hij staat, kan ook zij gelezen worden.

De 2 tactieken van een narcist

Mensen in mijn praktijk die te lijden hebben gehad onder narcistische mishandeling door een ex-partner, vragen zich vaak af: hoe deed hij het toch? Wat was toch die magische aantrekkingskracht? Waarom kan ik hem zo moeilijk loslaten? Want het echt loslaten van de narcist en verdergaan met je eigen leven is van het allergrootste belang.
In mijn ervaring gebruiken narcisten twee soorten tactieken om jou aan te trekken: ‘love bombing’ en ‘arme ik-bombing’. De eerste wordt gebruikt door de bekende extraverte narcist. De tweede tactiek door de minder bekende narcist, de ‘zielige’.

Love bombing: aandacht, cadeaus en bloemen

Hoe bevrijd jij je uit de ban van een narcist? Hoe maak jij je los van de mishandeling en kom je in jouw kracht? Het is handig om eerst uit te leggen wat er op energetisch, spiritueel en psychisch niveau gebeurt bij love bombing en ‘zieligheid bombing’.

Het is nooit toeval dat je in de ban van een narcist raakt. Hij weet zijn doelwitten, zijn voedingsbronnen goed uit te zoeken. Daar zijn narcisten in getraind. Ze zien een behoefte bij jou, een diepe onvervulde behoefte waar jij je zelf vaak niet bewust van bent.

Bij love bombing overspoelt een narcist je met aandacht, cadeautjes, bloemen, lieve kaartjes, lieve appjes… noem maar op. Alsof je plots in de schijnwerper van liefde wordt gezet. Net een sprookje. En dat is het ook. Want voor de narcist is dit géén uiting van authentieke liefde – die kent hij namelijk niet. De narcist is leeg. Maar hij heeft wel heel goed opgelet. Hij weet precies wat voor uitingen van ‘affectie’ het hart van een ander, vooral een empaat, doen openbloeien.

Je gewonde innerlijke kind als doelwit

Een van de belangrijkste dingen die er bij ons gebeuren wanneer we ‘ge-love bombed’ worden: een deel van ons dat snakt naar liefde, veelal het innerlijke kind, wordt geraakt. Het gelooft dat het de liefde krijgt waarnaar het altijd zo heeft verlangd, maar nooit heeft gekregen. De liefde van z’n vader of moeder. Bij elke relatie met narcistische mishandeling zie ik het gebeuren. Er zit altijd een eenzaam, verkommerd innerlijk kind achter. Het doelwit van de narcist.

Bij love bombing projecteren we de liefde en vervoering die we niet hebben gekregen, maar waar we als kind zo naar hebben gesnakt. We koppelen deze liefde aan de narcist, want hij stuurt de kaartjes en de bloemen. Maar de liefde die we voelen, komt niet van hem, komt niet eens door hem. Het is de liefde die we zo graag hadden willen hebben. Het is onze eigen energie. En in plaats van deze liefde op onszelf te richten, koppelen we deze aan de narcist. Want die roept het in ons wakker.

Verbonden met de Bron

De liefde, de liefdevolle aandacht, de bijna goddelijke vervoering die we kunnen ervaren door love bombing, is feitelijk onze eigen energie. Het is de liefde van onze eigen ziel, ons eigen Zelf, de Bron. Het is ook de stroom van Universele Liefde. We hebben alleen nooit geleerd dat we deze waard zijn. We hebben in de relatie met onze afwezige of narcistische ouders geleerd om onze liefde op hén te richten, in de hoop een sprankje, een kruimeltje terug te krijgen. Maar feitelijk zijn wij degenen die barsten van de authentieke liefde. We zijn verbonden met de grootste bron van liefde: de Bron.

Na de liefde komt de leegte…

De narcist voelt instinctief dat we een leegte hebben waar de aandacht en bevestiging van onze ouders had moeten zitten. Hij gebruikt onze eigen liefdesstroom vervolgens om ons te doen geloven dat hij de bron van Liefde is. Maar niets is minder waar.

Dat merk je zodra de narcist jou heeft binnengeharkt. Of wanneer je niet langer als zijn voedingsbron wilt fungeren. Wanneer je hem afwijst. Dan gaat de kraan dicht en krijg jij je eigen projectie van liefde en Universele Liefde niet meer terug. Dan voel je wat de narcist eigenlijk altijd voelt: leegte en schrijnende eenzaamheid… het gebrek aan zelfliefde en aan verbinding met de Bron.

Maar bij de narcist is deze leegte vele malen dieper. Hij is zo diep beschadigd dat hij geen echt zelf heeft. De narcist is daadwerkelijk leeg. Hij is niet verbonden met de liefdesstroom van zijn ziel en de Bron. Als empaat heb je wel degelijk een zelf, kun je wel degelijk de verbinding met je ziel en de Bron maken. Maar jij bent op jonge leeftijd gewoon ontzettend veel tekortgekomen. En hebt niet geleerd dat je deze stroom zelf waard bent.

Ben jij het ‘sterke kind’ dat zorgt voor anderen?

Bij de ‘zielige’ narcist gebeurt iets vergelijkbaars. Ook hij neemt als doelwit vaak de empaat die als kind liefde en aandacht tekort is gekomen. Je probeert liefde onbewust te ‘verdienen’ door te zorgen. Vaak was er sprake van een of zelfs twee ouders die ieder op hun eigen manier ‘zielig’ waren. Die alle aandacht naar zich toetrokken, al dan niet opzettelijk. Het kan ook een broer of zus zijn die alle aandacht heeft opgeëist, bewust of onbewust.

Soms gaat het gewoon zo: een kind heeft bijvoorbeeld een chronische ziekte en het andere kind wordt als de ‘sterke’ gezien. Degene die minder aandacht nodig heeft, want die redt zich wel… Uiteraard leidt dit tot een tekort aan zorg en erkenning.

De zielige narcist redden

Wanneer we uit zo’n gezin komen, hebben we vaak de neiging om een partner aan te trekken ‘waar iets mee is’. We gaan hem met onze liefde ‘genezen’. Als het om een zogenaamde zielige narcist gaat, heb je een groot probleem binnengehaald. Want hij wil niet genezen – hij wil jou alleen als voedingsbron gebruiken. De slachtofferrol, waar de zielige narcist in uitblinkt, zorgt er vervolgens voor dat je je schuldig voelt wanneer jij je los probeert te maken van de stakker.

Maar wat er écht is gebeurd: je bent je eigen verborgen verlangen naar zorg, aandacht en erkenning gaan zoeken bij de zielige narcist! Als je die nou weer op de been krijgt… Als je die nou kunt genezen met jouw liefde… Dan wordt hij wel die leuke, spontane, lieve man. En dan krijg je eindelijk de zorg en erkenning waar je als kind naar snakte en ook recht op had.

Maar nee, dat zit er niet in. Wat je voelt, is je eigen gewonde, verkommerde kind dat snakt naar aandacht, hulp, erkenning en liefde! Door deze liefde en zorg uit te storten over de zielige narcist, voel je haar. Dan lijkt het of dat verlangen vervuld gaat worden, gekoppeld aan de zielige narcist. Maar dat is een bodemloze put. Bovendien is er een stuk in jouzelf dat aandacht, liefde en zorg nodig heeft.

In je licht staan en stralen

Voor beide typen narcistische betovering geldt: je bent je eigen liefde en zelfs de stroom van Universele Liefde gaan projecteren op de narcist. Je hebt die liefde gekoppeld aan, en afhankelijk gemaakt van, de narcist. Maar het is je eigen prachtige liefdesstroom. Zodra jij je eigen verkommerde kindsdelen helpt en heelt, kun je deze stroom gebruiken om jezelf te helen. Vervolgens kun je het stralende, liefdevolle en krachtige wezen zijn dat je eigenlijk bent.
Dan is je gevoel van liefde en eigenwaarde niet meer afhankelijk van de goedkeuring of erkenning van een ander. Dan straal je als een zon. En iedereen die eraan toe is om jouw prachtige licht en liefde vrijblijvend te ontvangen, zal erdoor geraakt worden en hetzelfde gaan doen. Dat betekent in je eigen licht staan en stralen. Baden in de stroom van je eigen liefdesenergie, in het prachtige licht van je eigen ziel. Sterk staan in het licht van de Bron!

gaslight effectHerken je deze narcistische tactiek en zou je graag strategieën en methodes willen krijgen om je er niet langer door van je sokken te laten blazen? In Het gaslighteffect geeft Dr Robin Stern inzichten zodat je begrijpt wat er precies gebeurt, en reikt ze je de tools aan om sterker in je schoenen te staan. Zo hoef je niet langer aan je eigen ervaringen te twijfelen en kun je steeds zelfverzekerder voor je opkomen.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over narcisme:

Deel dit artikel online

Wendy Gillissen

Wendy Gillissen

drs. Wendy Gillissen is regressie-en reincarnatietherapeute, psychologe en auteur van de in de VS bekroonde spirituele avonturenroman ”De Vloek van de Tahiéra”. Het vervolg, ”De Zoektocht naar Tzanáta” is in mei 2020 verschenen. Momenteel voltooid zij deel drie in de reeks, ”Het Verloren Land”. Daarnaast werkt zij aan een boekje over entiteiten en niet-eigen energieën. Wendy schrijft graag over spiritualiteit in het dagelijks leven en over reïncarnatie in het bijzonder. In haar vrije tijd laat ze zich inspireren door de natuur en speelt ze op de Keltische harp.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *