Ruimte in je relatie: geef jij alleen of neem je ook?

Ruimte in je relatie is een kwestie van geven en nemen. Maar wanneer geef je en wanneer neem je ruimte? En wees eens eerlijk: zijn er grenzen? Of mag de ander écht helemaal zichzelf zijn? Ontdek in dit artikel van Jacqueline Rietveld hoe je balans bereikt, zodat een ‘Ruimte van Liefde’ kan ontstaan.

Door beiden het beste met elkaar voor te hebben, elkaar alles te gunnen én openhartig met elkaar te communiceren, raakt het geven en nemen nooit uit balans.

Tegen de norm in bespreek ik eerst het ruimte nemen in je relatie. Dat doe ik, omdat de meesten van ons geleerd hebben dat het beter is om te geven dan om te nemen. Vrijgevigheid is op zich iets heel moois: het geven aan anderen is een liefdevolle beweging. Maar dat betekent niet dat geven per se beter is dan nemen.

Ruimte nemen voor jezelf is ook héél belangrijk. Als je dat niet doet, heb je uiteindelijk ook niets meer te geven. Ik bedoel natuurlijk niet een egoïstisch nemen of áfnemen. Iemand die egocentrisch neemt, pakt iets weg bij een ander waardoor deze uiteindelijk een tekort ervaart. Het nemen waar ik op doel, is het ruimte geven aan jezelf, terwijl je tegelijkertijd het beste voorhebt met de ander.

Alles van jou mag er zijn

Ruimte in je relatie nemen betekent dat alles van jezelf er mag zijn. Je verlangens, onzekerheden, pijn, plezier: alles wat op dit moment bij jou hoort, mag er zijn. Je hoeft niets te verstoppen voor de ander, omdat je denkt dat hij of zij dat deel van jou niet leuk vindt of er misschien zelfs last van heeft. Zolang jij van de ander houdt en jouw intentie is om hem of haar ook alle ruimte te geven die hij of zij nodig heeft, kun jij – in alle liefde en veiligheid – ruimte voor jezelf nemen.

Meer liefde en meer vreugde

Door openhartig en oprecht met elkaar te blijven praten en naar elkaar te luisteren, ontstaat een wederkerig proces. Je partner zal bewust bij zichzelf nagaan welke ruimte hij of zij nodig heeft en jou vragen die te geven. Zo ontstaat vanzelf een beweging waarin je niet alleen ruimte neemt, maar ook geeft. Waar die beweging is, ontstaat een ‘Ruimte van Liefde’. In die ruimte is alleen maar plaats voor nog meer liefde en vreugde. In die ruimte ontstaat een opwaartse spiraal die jullie relatie verdiept en nog mooier maakt.

Grenzen en voorwaarden

Geef jij alle ruimte aan je geliefde? Of zijn er grenzen? En zo ja, waar ligt die grens? Mag de ander helemaal zijn wie hij of zij is? En doen waar hij of zij naar verlangt? Kun jij van jezelf zeggen dat jullie liefde onvoorwaardelijk is? Of zijn er wel degelijk voorwaarden? Onvoorwaardelijke liefde tussen partners bestaat absoluut. Ook daarvoor geldt weer dat er altijd sprake moet zijn van een wederkerig proces.

Door beiden oprecht het beste met elkaar voor te hebben, elkaar alles te gunnen (ook als dat voor jou lastig is) én door openhartig met elkaar te blijven communiceren, raakt het geven en nemen nooit uit balans. Alleen dan ontstaat de onbegrensde Ruimte van Liefde. Daar is geen plek voor toe-eigening of egocentrische belangen. Daar krijgen beide individuen alle ruimte die zij nodig hebben, juist door zich met elkaar te verbinden.

Ruimte leren geven

Vraag jezelf eens af: wat zou het ergste zijn dat je partner kan doen? Wat zou jullie relatie écht op de proef stellen? Zijn of haar baan opzeggen? Verliefd worden op een ander? Een jaar alleen op reis gaan? Zolang je geliefde dat niet doet om jou of anderen doelbewust te kwetsen, maar puur omdat hij of zij het beste uit zichzelf wil halen, mag je hem of haar die ruimte geven. En dat kan heel moeilijk zijn wanneer het je eigen angsten raakt. Maar zolang je beseft dat het vooral draait om jouw angsten, kun je die ruimte leren geven.

Natuurlijk mag jij je partner vragen om jou de tijd en het geduld te geven om dat te leren. Als jullie intentie is om alle ruimte in de relatie te geven en te nemen die ieder van jullie nodig heeft, zonder elkaar tekort te willen doen, dan kun je erop vertrouwen dat het jullie gaat lukken.

Van elkaar houdenBoekentip: Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen 

Twee wereldberoemde therapeuten laten in dit prachtige boek zien hoe jullie de magie in de relatie kunnen terugkrijgen door middel van een aantal praktische stappen en hoe jullie de communicatie in de relatie kunnen verbeteren. Een fantastisch boek voor iedereen die behoefte heeft aan een intieme relatie waarin plaats is voor passie, liefde en romantiek.

Bestel dit boek voor €21,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.com!

bestel nu

Meer lezen over communicatie in romantische relaties:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *