Ruimte innemen: leren niet meer onzichtbaar te zijn

Jezelf onzichtbaar maken is een manier om te overleven. “Door je gevoelens en gedachten niet te uiten, is er niets waarvoor jij je kunt schamen,” zegt spiritueel leraar Mary Mueller Shutan, auteur van Gids voor spiritueel ontwaken. Ze legt uit hoe jij ruimte kunt innemen: door te zijn wie je bent (zonder je daarvoor te verontschuldigen!).

Als jij jezelf volledig uit in de wereld, leer je dat deze manier van leven ontzettend bevredigend kan zijn. Het is je zielspad.

Een makkelijk doelwit

Ik dacht na over mijn carrière als spiritueel leraar en auteur en hoe ik daardoor af en toe word geconfronteerd met lastige energie. Recensies, e-mails, werk met klanten en studenten hebben allemaal voor situaties gezorgd waarin er verschrikkelijke dingen tegen me werden gezegd. Ik ben van verschillende dingen beschuldigd, het onderwerp van waanideeën geweest en ik ben een makkelijk doelwit geweest voor individuen die pijn leden.

Toch wil ik de aandacht op iets anders vestigen. Ik ben geen slachtoffer. En ik ben nog altijd een mens, wat betekent dat ik zelf genoeg fouten heb gemaakt. Maar door die situaties ben ik wel meer over mezelf te weten gekomen dan ooit gelukt zou zijn door middel van lofbetuigingen of een of andere manier om een wijze, onmenselijke goeroe te worden.

De wereld als spiegel

De pijn is nooit makkelijk en niet iets wat je wilt meemaken of een ander toewenst. Als je het leven voor je ziet als één grote huiswerkopdracht, ga je ervan uit dat alle lessen die je leert, jou helpen jezelf te ontwikkelen. Door zo te denken negeer je vaak jouw pijn en die van anderen. Sommige dingen breken je nou eenmaal en de reparaties daarvan kosten zoveel meer dan de voordelen van die lessen je waard zijn.

Toch kun je de wereld en de mensen om je heen zien als een spiegel, waarin je pijn wordt gereflecteerd. Jouw reacties en wat je ziet in anderen, laten je jouw schaduwen zien van de dingen die je nog niet hebt rechtgezet of teruggewonnen in jezelf. Ik dacht hier over na, omdat ik zo vaak met individuen werk die hebben geleerd om zich zo klein mogelijk te maken en om onzichtbaar te zijn.

Afweermechanisme: jezelf onzichtbaar maken

Dat is een primitief afweermechanisme: een manier om te overleven. Als je gedachten en ideeën en zelfs je aanwezigheid voor problemen zorgen bij anderen, dan leer je om jezelf onzichtbaar te maken. Om niks te verwachten, niks te willen en om niks te zijn, zodat je anderen niet stoort. Door jezelf onzichtbaar te maken en je gevoelens en gedachten niet te uiten, is er niks waarvoor je je kunt schamen.

De beste afweerreactie die je kunt hebben, is door simpelweg een vervelende situatie te verlaten. Maar vaak lukt dat niet, vooral niet als je klein bent. Daarom leer je om te verstijven, jezelf uit te schakelen, om je eigen energie te laten verdwijnen, zodat je alleen nog maar fysiek aanwezig bent.

Met een gezond systeem kun je dit afweermechanisme zelf inschakelen. Op momenten waarop je gestrest bent, verstijf je en distantieer je jezelf op een energetische manier. Als je wordt opgegeten door een leeuw, is de beste optie: verslappen en in zo’n staat komen dat jouw energie zich verplaatst naar een andere plek.

Een diepe wond

Als je continu te horen krijgt dat je iemand tot last bent, het gevoel krijgt dat je ongewenst bent en ongeliefd en je schaamt voor wie je bent en wat je zegt, dan leer je om onzichtbaar te worden. Om zo je familie en school te overleven. Het is beter om ongezien en ongehoord te zijn dan om fysiek of emotioneel gekwetst te raken. Of om een diepe wond onder ogen te komen die is ontstaan toen jij je schaamde of verkeerd voelde (of toen je mogelijk gestraft zou kunnen worden), alleen maar omdat je jezelf uitte.

Individuen die leren omgaan met deze wond, leren ook dat het niet slecht is om gebruik te maken van dit afweermechanisme. Die reactie was toentertijd nodig. Je moet alleen weten dat zo’n afweermechanisme niet constant aan hoeft te staan. Je kunt er gebruik van maken wanneer dat nodig is.

Spiritueel immuunsysteem

Veel individuen die dit leren, zijn extreem getalenteerd, artistiek, interessant en gevoelig, met een unieke kijk op de wereld. Hun stemmen en aanwezigheid in deze wereld zijn nodig. We hebben individuen nodig die het bewustzijn en de evolutie naar een nieuw, spiritueel niveau kunnen brengen, door middel van zelfbeschouwing, diepe gevoelens en unieke perspectieven.

Zoveel wat gewaardeerd wordt in deze wereld, is middelmatig. Dat klinkt misschien hard, maar denk eens na over het feit dat we allemaal samen en individueel een spiritueel immuunsysteem hebben. Dit immuunsysteem houdt van gelijkheid, van wat bekend is en het weigert vreemde dingen. (Het functioneert een beetje hetzelfde als ons fysieke immuunsysteem.) Dit is een primitief afweermechanisme dat ervoor zorgt dat jouw aangeleerde lagen van de realiteit, de realiteit die we allemaal hebben geaccepteerd, intact blijft.

Dus de mensen die zich op een andere golflengte bevinden, die anders denken en anders leven, worden uiteindelijk te schande gemaakt, afgekeurd en in de steek gelaten – totdat ze voldoen aan de eisen. Totdat ze leren hun mond te houden, zichzelf uit te schakelen en om zich te gedragen binnen de grenzen van het spirituele immuunsysteem waarin we allemaal leven.

De waarheid zien

Een individu kan op zoek gaan naar troost en een manier om te overleven door ‘spiritueel immuun’ te worden. Deze spirituele immuniteit komt voor in families, waarin een specifieke manier van zijn als normaal wordt gezien. Het komt ook voor op scholen en in organisaties, clubs, vriendenkringen, gemeenschappen en in de rest van de wereld. Veel van mijn klanten werken hieraan door zich te realiseren dat ze wél een stem hebben nu ze volwassen zijn en dat ze op hun eigen manier kunnen leven.

Ze leren de waarheid zien. Je moet bepalen of je anderen de kracht wilt geven om jou te kunnen neerhalen. En of de meningen van anderen jou onzichtbaar kunnen maken of je het gevoel kunnen geven dat je niets waard bent. Je geeft zoveel van je energie weg aan anderen, in de hoop jezelf gereflecteerd te zien worden. Je geeft jouw kans om te stralen weg, de kans om te zijn wie je bent, je essentie en ziel. In de hoop dat je er dan wel toe doet en het verdient om geliefd te zijn.

Zijn wie je bent

Later in het proces van deze realisatie, moet je de energie terugnemen die je aan de buitenwereld en de mensen daarin hebt gegeven. Je leert dan om jezelf niet meer te projecteren, om niet meer je innerlijke conflicten in de wereld terug te zien (in anderen en jouw interactie met hen). Als je dit doet, ontstaat er niet ineens een realiteit waarin iedereen van je houdt. Je leert wel om te genezen van de pijn. Je leert je eigenwaarde kennen, gaat eisen voor jezelf stellen en ontwikkelt innerlijke grenzen, zodat je jezelf volledig kunt ontplooien.

Je kunt dan zijn wie je bent, zonder je daarvoor te verontschuldigen. Je kunt van jezelf houden en duidelijk zien dat spirituele immuniteit in het systeem waarin je leeft, ongezond is. Spirituele immuniteit is het verlangen naar uniformiteit. Spirituele immuniteit zorgt niet voor groei, openbaringen, creativiteit of nieuwe manieren van denken en zijn. Het zorgt voor middelmatigheid, controle en een wereld waarin alleen bekende dingen zijn toegestaan en worden geloofd.

Je zielspad volgen

Maar om jezelf te ontwikkelen, moet je een nieuwe manier vinden om te leven en te denken. Je moet bereid zijn jezelf te zijn en je unieke essentie de wereld in te sturen. Dit lukt niet als jij jezelf tegenhoudt. Als je zo bang bent voor de gevolgen binnen in het spirituele immuunsysteem. De mensen die het lukt om zichzelf te zijn, zullen altijd wel door een aantal mensen afgekeurd worden, maar ze zullen ook geliefd en gerespecteerd worden door anderen. De mensen die zichzelf onderdrukken en gelijk proberen te zijn, worden over het algemeen wel geprijsd daarvoor: de gevoelens die al geuit zijn, worden als veilig beschouwd.

Toch zul je zien dat als jij jezelf volledig uit in de wereld, je leert dat deze manier van leven ontzettend bevredigend kan zijn. Het is je zielspad. Het pad waarop je leert dat je ziel voldoening haalt uit het helpen van anderen. Je kunt een realiteit accepteren waarin je duidelijk deze vorm van spirituele immuniteit ziet. En begrijpt dat anderen hun pijn projecteren door haat te uiten, door hun innerlijke strijden te projecteren op de wereld, omdat ze die niet vanbinnen kunnen helen.

Zelfverwerkelijking gaat niet altijd perfect. Zelfverwerkelijking draait om het kennen van de grenzen van jouw kennis, wat je wel en wat je niet weet. Waar je nog aan moet werken en hoe je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Dit is terug te zien in de buitenwereld.

Problemen projecteren op de buitenwereld

In mijn geval heeft mijn positie ervoor gezorgd dat ik op sommige momenten van absurde dingen ben beschuldigd, ben afgewezen en dat ik in vervelende situaties terecht ben gekomen. Zo ben ik te weten gekomen aan welke punten van kritiek ik iets heb en wanneer individuen me iets kunnen laten zien wat ik nog niet in mezelf zie. Zulke individuen hebben mijn ogen geopend voor aspecten van mezelf die ik heb genegeerd, plekken die ik moet helen. Ik weet nu wanneer mensen mij aanvallen en mij en mijn werk afwijzen, omdat ze de dingen die buiten hun spirituele immuniteit vallen, als een dreiging zien.

Je kunt leren dat degenen die je aanvallen vanuit hun spirituele immuniteit (en het verlangen om onwetend te blijven), dat doen met haat en geweld, terwijl ze hun eigen pijn, emoties en problemen projecteren op de buitenwereld (op iemand anders, een situatie, een boek, een film enzovoorts). Zij verschillen van de mensen die bedachtzaam en kritisch kunnen reageren, op een gezonde, volwassen en gevoelige manier. Dat laat zien dat ze nog steeds de menselijkheid in anderen zien.

Als het te veel pijn doet….

Iemand die aanvalt door zijn of haar eigen pijn te negeren, ziet niet de menselijkheid in iemand anders. Hij of zij doet een poging om aspecten van zichzelf die te pijnlijk zijn om te aanvaarden, te blokkeren. Om dat te kunnen zien, moet je voorbij je eigen projecties en pijn kijken, jouw verlangen om geaccepteerd te worden en je eigen emotionele reacties op situaties en mensen.

Je realiseert je dan dat iemand pijn lijdt en tenzij je bereid bent om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen pijn en voorbij je onwetendheid te kijken, projecteer je die pijn op de wereld en anderen. Je hoeft de pijn en onwetendheid van anderen niet te accepteren. Dan zie je namelijk pas je eigen pijn in de wereld. Dit zie ik soms heel duidelijk bij mijn klanten, maar iedereen krijgt de kans om te reflecteren op zijn eigen leven. Om jezelf in iemand anders geprojecteerd te zien en om je te realiseren dat de pijnlijke aspecten van jezelf terug te zien zijn in de wereld en mensen om je heen.

Geschreven door Mary Mueller Shutan. 

In ‘Gebruik je innerlijke kracht’ verdiept Louise Hay haar filosofie van jezelf liefhebben. Louise neemt je op een liefdevolle manier mee op ontdekkingsreis naar je innerlijke kracht. Miljoenen mensen hebben door ‘Gebruik je innerlijke kracht’ manieren geleerd waarop je jezelf kunt liefhebben. Dit door naar je innerlijke stem te luisteren. Maar ook door je innerlijke kind lief te hebben, je ware gevoelens te uiten, je creativiteit te uiten en nog veel meer.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen over je ruimte innemen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *