Salie, zout en kaarsen: hoe een energetische schoonmaak je huis kan reinigen

Hoe reinig jij je huis? Met alleen maar een sopje, of ook met zout, salie en een spreuk? Heks Lunadea raadt je aan om regelmatig een energetische schoonmaak te houden, want zo wordt je omgeving écht rein. “Het beschermt je huis goed en houdt het energetisch positief.”

Vergeet niet om spiegels extra te zuiveren. Het zijn poorten!

Het goede behouden, het slechte verbannen

Soms is een schoonmaak met sop niet voldoende om een huis écht schoon te krijgen. Heksen als ik wapenen ons dan met salie, water, zout en kaarsen om de boel ook energetisch grondig te reinigen. Reinigen is een van de meest uitgevoerde rituelen. Je komt het in veel godsdiensten tegen: het baden, wassen, reinigen en heiligen of wijden van een ruimte of persoon. Naast de echte reiniging is er ook een reiniging van energieën.

Bij het jezelf aarden, zoals in new age gebruikelijk is, verban je al het ‘slechte’ uit jezelf naar Moeder Aarde. Bij het reinigen van woningen en andere ruimtes worden boze geesten naar buiten verbannen. Meestal wordt de witte salie aangerukt en worden alle oude geesten uit huis verbannen, zonder dat de bewoners eerst kijken of er misschien ook prettige geesten en positieve energieën zijn die hun verblijf kunnen veraangenamen.

Je kunt beginnen met onderzoeken wat voor energieën er zijn en vervolgens proberen het goede te behouden en het slechte te verbannen. Hetzelfde geldt voor een ‘laat alles achter me’-ritueel. Als je alles achter je wilt laten, is dat het goede om te doen. Maar het is meestal niet de bedoeling dat je na het ritueel bijvoorbeeld de kennis van een pasgeborene hebt. Dus begin met uitzoeken wát je wilt behouden en waar je dankbaar voor bent. En benoem wat je wilt zuiveren en reinigen en waarvan jij je wilt ontdoen.

Smudge alle kamers

Meestal wordt salie gezien als hét kruid om mee te reinigen en te zuiveren. (Het zijn twee woorden die door elkaar worden gebruikt en min of meer hetzelfde betekenen.) Maar er zijn meer kruiden die goed reinigend werken: bijvoet, drakenbloed-hars, sandelhout, brandnetel, braam en heide.

 • Maak van gedroogde kruiden een bosje en steek het aan in een vuurvaste schaal. Als je losse kruiden hebt, strooi je ze op een smeulend kooltje om te zorgen voor rook met de eigenschappen van de kruiden. Ga veilig te werk!
 • Zet ramen en deuren open, want de rook ruikt nogal sterk. En zo ontstaat er een poort, een opening, waardoor de negatieve energie kan vertrekken.
 • Rook alle kamers uit. Looptegen de klok in voor uitbanning en wapper met een ‘smudgevleugel’ de rook rond.
 • Veeg daarna met de vleugel of met een bezem symbolisch de rook door de open ramen en deuren naar buiten. Dit proces kun je ondersteunen met de kracht van de elementen. Visualiseer dat met de rook het element lucht je huis vult en zo al het negatieve laat oplossen of uit je huis verjaagt. Je kunt ook water met eventueel wat zout rond sprenkelen, terwijl je de essentie van water (en aarde/zout) visualiseert die je huis schoonspoelt.

Vergeet niet op te laden

Na reiniging komt opladen! Nadat je huis is gezuiverd, sluit je ramen en deuren. Je laadt de energie gemakkelijk op door de essentie van Vuur te vragen om je huis te vullen met nieuwe, positieve energie en warmte. Het belangrijkste is dat jij zelf jouw eigen vuur vindt en met de ruimte deelt. Steek kaarsen aan en mediteer of visualiseer dat jij je energie laat uitvloeien naar alle hoeken van je huis, zodat het is gevuld met jouw positieve intenties en energie. Ook kun jij je gidsen en eventueel wezens van het huis vragen om het te vullen met positieve energie.

Of maak een feestje! Zet muziek aan en dans door het huis. Neem je drum mee, klap in je handen, spring rond en lach zo hard als je kunt. Joel en doe gek! Dat geeft nog véél meer energie dan mediteren en visualiseren en het is super leuk om samen met je kinderen te doen. Sluit af met een dankwoord.

Nog meer tips voor reiniging

Roken is maar één manier om je huis te reinigen. Er zijn tientallen en misschien wel honderden manieren om het te doen!

 • Doe een scheutje Floridawater of ander magisch water door je sop als je fysiek gaat schoonmaken. Visualiseer tijdens het schoonmaken dat je alle donkere plekken wegpoetst, alle voetstappen van anderen etc. Gebruik bij voorkeur natuurlijke schoonmaakmiddelen en doe er een beetje etherische olie doorheen. Druppel ook wat op de stofzuiger-filter en de stofdoeken.
 • Essentiële oliën of kruiden die je kunt gebruiken: zout (zuivering en gronding), salie (zuivering), citroen (geeft energie en maakt schoon), patchouli (welvaart en licht), den (welvaart en reiniging), braam (bescherming) en brandnetel (zuivering en bescherming).
 • Strooi wat zout in alle hoeken van een ruimte. Zout absorbeert negativiteit. Gooi het magisch gebruikte zout ná de schoonmaak meteen weg!
 • Zorg dat er in elke ruimte een beetje water staat met een scheutje Floridawater erin. Water absorbeert negativiteit. Wanneer je belletjes in het water ziet, is het tijd om het water te verversen.
 • Zet je spullen anders neer om zo de energie in huis te veranderen. En ruim op! Als het huis vol spullen staat, raakt het ook energetisch vol. Bovendien doen stof en vuil iets met je psyche waardoor je sneller vermoeid raakt. Het heeft effect op je energie.
 • Zeg tijdens het schoonmaken een spreuk op. Bijvoorbeeld:
  ‘Water en Lucht, Vuur en Aard
  Zegen en reinig dit huis en haard
  Verwijder alle angst en kwaad
  Laat hier zijn wat niets schaadt.’
 • Pendel energie uit in huis, voordat je gaat zuiveren.
 • Maak een voorraad zuiverende witte kaarsen; wit is de kleur van zuivering. Neem een gewone witte kaars en wrijf deze in met reinigingsolie van bijvoorbeeld sandelhout of frankinsence. Brand elke dag een witte kaars voor zuivering van de energie in huis. Je kunt ’m meerdere dagen gebruiken.
 • Werk tegen de klok in en van boven naar beneden bij het schoonmaken. Concentreer je daarbij op het verwijderen van negativiteit, het losmaken van oud vuil en oude patronen, zodat het huis weer helemaal schoon wordt. Werk met de klok mee van beneden naar boven om positiviteit terug te brengen. Concentreer je daarbij op het terugbrengen van licht, goedheid, positieve dingen, vrolijkheid.
 • Gebruik een bel. Het geluid van een bel is zo doordringend en zuiver, dat in diverse culturen bij een huisreiniging een bel wordt geluid. Het zuivere geluid zal alles wat negatief is lostrillen. Je kunt het vergelijken met een zuivere trilling die ervoor kan zorgen dat glas breekt.
 • Vergeet niet om spiegels extra te zuiveren. Het zijn poorten!
 • Pendel je huis uit om de plekken te vinden die extra aandacht nodig hebben. Spreek vooraf met je pendel af wat positief en negatief is: met de klok meedraaien is positief, tegen de klok in is negatief, bijvoorbeeld. Loop dan langzaam door je huis en laat je pendel aanwijzen op welke plekken de energie is opgehoopt. Zij moeten dus extra gereinigd

Maak er een gewoonte van

Als je niet genoeg schoonmaakt in huis, voel jij je er waarschijnlijk niet prettig bij. De meeste mensen maken 1 à 2 keer per week fysiek schoon. Hoe vaak maak jij daarbij ook energetisch schoon? Wij westerlingen doen dat misschien een- of tweemaal per jaar, maar eigenlijk is dat veel te weinig! Je zou het bij elke gewone schoonmaakbeurt mee moeten pakken, ook je persoonlijke energetische zuivering.

Toen ik eens een gesprek had met een hoodoo-priesteres over zuivering en vertelde dat in de westerse hekserij er eigenlijk alleen rond Imbolc (lentefeest) en Samhain (Keltisch Nieuwjaar) wordt schoongemaakt, keek ze me vol walging aan. “Jullie westerlingen zijn smerig zeg!” riep ze uit. “Je doucht toch ook niet 2 keer per jaar? En je maakt je huis toch ook niet maar 1 of 2 keer per jaar schoon?” vroeg ze. “Geen wonder dat er allemaal spirits aan kunnen haken, jullie zijn een makkelijke prooi met al die vuiligheid.” Ze zette me wel aan het denken…

Om je huis goed te beschermen en energetisch positief te houden, zal je er een gewoonte van moeten maken om het tijdens de gewone schoonmaak ook energetisch te ‘poetsen’. Zorg ook dat er reiniging is die de hele dag doorgaat, zoals het zout, het bakje water en misschien wel een olieverdamper die aan blijft als je weg bent.

De weg van de heks

De weg van de heks

Lunadea neemt je mee op het heksenpad zodat je geïnspireerd kunt leven vanuit je eigen natuurlijke, bezielde kern!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Het bericht Salie, zout en kaarsen: hoe een energetische schoonmaak je huis kan reinigen verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *