Schaduwwerk: projecteer jij jouw binnenwereld op de buitenwereld?

Durf jij het aan om diep in jezelf te kijken naar eigenschappen en projecties die je ver hebt weggestopt maar die heel veel invloed hebben op jouw bewuste leven? Dan dagen we je uit om dit artikel uit Niet langer achtervolgd door het verleden te lezen en jezelf in de schaduwdiepte aan te kijken. Dit artikel bevat namelijk een schat aan kennis over jouw schaduw en onderbewuste.

Het probleem met het onderbewuste is dat het onbewust is, waardoor we ons geregeld zonder het te weten in een misleidend referentiekader bevinden met de ander.

De menselijke psyche is zo ruim en het kader van het ego zo klein dat we onszelf nooit volledig kunnen kennen. Ik durf gerust te beweren dat we, als mens zijnde, het totale spectrum van menselijke mogelijkheden, trekjes, neigingen, zelfbedrog en volstrekt onbekende continenten binnenin ons hebben.

Veel van dit gedissocieerde materiaal vormt wat Jung de schaduw noemde, die gedeeltes van onze persoonlijkheid die ons onbekend zijn, maar die herhaaldelijk worden uitgevoerd in de wereld of die gedeeltes die wanneer ze in ons bewustzijn gebracht worden teleurstellend zijn, tegenovergesteld aan de waarden die wij prediken of die ons zelfconcept voorbij het aangename oprekken.

Andere energetische schaduwfragmenten worden vertegenwoordigd door onze niet-geleefde mogelijkheden, die ons vaak onbekend blijven en niet door ons geleefd worden in de collectieve zee van de geschiedenis.

Wat is dissociatie?

Dissociatie is een van de manieren waarop we het fragiele ego beschermen door reflexmatig een verontrustend affect buiten het spectrum van het bekende te brengen: op deze manier gaat het zich nog autonomer gedragen in ons leven. (Naast dissociatie kunnen we nog vermijding, ontkenning, uitstel, projectie op anderen en afleiding noemen als mechanismen die het ego beschermen.)

Lees ook: Je afsluiten voor je gevoel: waarom echt voelen minder energie vraagt

Waar wordt jouw gedrag door gestuurd?

Hoeveel van ons gedrag heeft in oorsprong te maken met het dienen van onze onzekerheden, beelden die we via onze ouders hebben gekregen, narcisme of andere ongemakkelijke zaken?

Allemaal hebben we allerlei persoonlijkheidsstoornissen wanneer deze afgesplitste zelven strijden, samenklitten en samenzweren om hun fractale programma’s ten uitvoer te brengen.

De meeste dagen van ons leven zijn we er niet op uit om onszelf of anderen pijn te doen maar soms, als we de stomme, schadelijke beslissingen die we hebben genomen onder de loep nemen en de niet voorziene consequenties die zich als een verwaarloosde oogst opstapelen, worden we ‘gegrepen door een vreemde onrust’ en ontdekken we ‘dat sommige van die mogelijke wezens vrij zijn gekomen.’

Projecteer jij jouw binnenwereld op de buitenwereld?

Naast dissociatie hebben we allemaal dagelijks te maken met projecties. Niemand is zich ervan bewust dat hij projecteert als hij er middenin zit. Toch leven we dagelijks in dienst van talloze projecties. Een projectie doet zich voor wanneer iets dat onbewust in ons geactiveerd is ons systeem verlaat en in de wereld terechtkomt. Als die energie bij een andere persoon, organisatie of situatie belandt beginnen we ons te verhouden tot de ander via de valenties en verwachtingen van onze eigen onbewuste inhoud.

Lees verder: Zo binnen, zo buiten: waarom projectie jouw wereld negatief kan beïnvloeden

Het onbewuste onderbewuste

Het probleem met het onderbewuste is dat het onbewust is, waardoor we ons geregeld zonder het te weten in een misleidend referentiekader bevinden met de ander. Als de projectie begint af te brokkelen door het anders-zijn van de ander, wat onvermijdelijk zal gebeuren, ervaren we cognitieve dissonantie, disoriëntatie en ongenoegen. Vaak wordt ons machtscomplex door ons ongemak getriggerd en vechten we om wat wij van de projectie verwachten te hernieuwen, zelfs door bepaalde dwang ten opzichte van de ander.

Projectie in de liefde

Pas wanneer de projectie uiteenvalt en pas als we de realiteit van de ander ervaren, kunnen we onder ogen gaan zien dat we een wezenlijke rol hebben gespeeld in de verhouding. Natuurlijk is met name het rotsachtige pad van romantische liefde vol met dergelijke geprojecteerde dynamieken en kent iedereen de opwinding van verwachting en de ineenstorting als de desillusie komt.

Op welke ouder lijkt jouw romantische partner?

Er bestaat geen projectie op de geliefde ander die niet te maken heeft met iets van je moeder of vader, en dus zijn we op die extatische romantische momenten altijd belast met de spookachtige aanwezigheid van onze voorgangers, of we het nu wel of niet weten, en hebben we sterk de neiging dat verleden te herhalen, ervoor te vluchten of koesteren we het heimelijke verlangen ons ervan te verlossen. Maar we zijn op geen enkel uur van die relatie vrij van dat verleden, zeker niet in het begin.

Lees verder: Date jij per ongeluk iemand die op je vader of moeder lijkt? Waarom we steeds dezelfde types uitkiezen

Het innerlijke drama

We weten vanuit de dieptepsychologie dat we copingmechanismen hebben die automatisch in werking treden om ons te beschermen, soms door verhalen te ontkennen, soms door identificatie met die verhalen. Soms projecteren we fractale scripts, palimpsesten (opnieuw beschreven perkamentrollen) vol mogelijkheden op anderen en verhouden ons dan tot die anderen alsof dat is wie zij zijn, in plaats van hen te herkennen als fictieve personages in ons eigen innerlijke drama.

Zo zoeken we ongewild mensen uit die fungeren als onze aanklagers of redders of slachtoffers en blijven dit herhalen. Soms onderdrukken we verhalen en komen ze alleen bovendrijven als ze doorsijpelen in onze dromen, ons lichaam, onze kinderen, onze verdovende verslavingen. Soms dissociëren we ervan of veroordelen we anderen die ons geheime leven ten uitvoer brengen en onze schaduw belichamen, iets wat het ego altijd weerzinwekkend vindt.

Onbekend terreinen in jouw psyche

De menselijke psyche is dusdanig weids dat we hem nooit volledig zullen kennen of zelfs niet grotendeels. Dus wij die er zo trots op zijn dat we bewust zijn, leiden ons leven in dienst van verhalen, sommige bewust maar van opzij geduid en beschouwd, sommige onbewust maar hardnekkig en bijna altijd laten ze ons vastzitten aan een verleden waarover we geen controle hadden.

Hebben we, gezien de alomtegenwoordigheid van deze stille, vormende verhalen, een alternatief anders dan het tegen een hoge prijs verwerven van bewustzijn tegenover de machten die ons leven dicteren?

Fragment uit: Niet langer achtervolgd door het verleden

Niet langer achtervolgd door het verleden

Niet langer achtervolgd door het verleden

Ga verder met het onderzoek in je schaduw dankzij Niet langer achtervolgd door het verleden. Het verleden is namelijk niet dood, het is niet eens voorbij. Kom er met James Hollis achter hoe jij door spoken uit het verleden beïnvloed wordt en hoe je ermee in het reine komt.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Lees verder over schaduwwerk en schaduwkanten:

Deel dit artikel online

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *