Spiritualiteit is niet zweverig!

Spiritualiteit is NIET zweverig. Punt. De reden dat mensen spiritualiteit nog steeds (te) vaak bestempelen als zweefmolerij is vooral: onwetendheid. Spiritualiteit heeft meerdere definities, dat is waar, maar om deze allemaal over één kam te scheren en allemaal weg te zetten als ‘new age gezever’ is wat mij betreft nogal kort door de bocht. Op deze pagina zal ik u uitleggen wat spiritualiteit voor mij betekent.

Spiritualiteit zou ik zelf uitleggen als: je aandacht van de zaken buiten jezelf naar binnen richten en ontdekken wat eigenlijk echt zin geeft aan jouw leven. Wat je werkelijk nodig hebt om mentaal en fysiek beter in balans te komen.

Hoe komt het dan dat dingen als religie, wierook, boeddha’s, edelstenenen, tarotkaarten, meditatie en andere zen-achtige zaken direct worden geassocieerd worden met spiritualiteit? Simpel: omdat deze dingen door veel mensen ook daadwerkelijk worden gezien als ‘hun’ spiritualiteit. Het zijn dingen die zin geven aan hun bestaan en waar zij een goede balans in vinden.

Maar omdat spiritualiteit staat voor ‘zingeving‘ en het intact houden van de balans tussen lichaam en geest, zou het lezen van een fijn boek of het kijken naar een goede documentaire ook prima onder spiritualiteit kunnen vallen. 

Dit zijn namelijk vormen van ontspanning die een zeer positieve bijdrage kunnen leveren aan iemands gevoel van welzijn. En ontspanning is weer belangrijk voor het creëren van een goede balans tussen lichaam en geest.

Zingeving

Om deze redenen zouden we bezigheden als lezen en TV kijken dus ook zeker als zinvol kunnen omschrijven. Mits u zich natuurlijk wel bewust bent van het feit dat u deze momenten van ontspanning nodig heeft om u lekker in uw vel te blijven voelen.

Iemand die hele dagen op de bank ligt te Netflixen met een bak chips binnen handbereik, verder nergens over nadenkt en geen drol uitvoert is natuurlijk niet spiritueel bezig of lekker in balans, die is gewoon lui.

Spiritualiteit is een ruim begrip. Iemand die idolaat is van voetbal of tennis zou ook hier zelfs zijn spiritualiteit uit kunnen halen. Immers, als er íets is dat zin kan geven aan iemands bestaan en de balans tussen lichaam en geest kan verbeteren is het wel sport.

Iets waar u zich mentaal goed bij voelt heeft doorgaans ook een positieve invloed op uw lichaam. Of dit nu mediteren is, sporten, een dagje spa of een avondje dansen. 

Kijk zelf maar eens wat er gebeurt wanneer u gespannen bent. Als u stress heeft van iets wat u ‘moet’ doen, als u teveel werkt, te weinig vrije tijd heeft of een afspraak heeft waar u huizenhoog tegenop ziet. Vaak heeft dit een negatieve invloed op uw algehele gevoel van welzijn. Uw hartslag gaat omhoog, u kunt hoofdpijn krijgen, misselijk worden, slecht slapen of andere fysieke klachten ervaren.

Het doen van dingen waar u rustig van wordt of het aannemen van een bepaalde levenshouding waar u zich goed bij voelt is dus van groot belang om lichaam en geest met elkaar in evenwicht te brengen en te houden. Wat deze dingen zijn, bepaalt u helemaal zelf.

Om uw eigen spiritualiteit te bepalen is het interessant om eens bij uzelf naar binnen te kijken en uzelf de volgende vragen te stellen:

 • Waar heeft u behoefte aan?
 • Wat zou u meer of minder moeten doen om zowel geestelijk als lichamelijk beter in uw vel te zitten?
 • Wat zou de balans tussen uw lichaam en geest ten goede komen?

Mijn spiritualiteit top vijf

Naar aanleiding van ‘mijn eigen spiritualiteit’, heb ik vijf regels voor mezelf opgesteld waar ik mij te allen tijde aan probeer te houden. Gewoon omdat ik me hier super goed bij voel en deze manier van denken en doen een positieve invloed heeft op mijn algehele gevoel van welzijn, zowel geestelijk als lichamelijk.

1. Never wrestle with a pig. You both get dirty and the pig likes it.

Ik kan het nooit iedereen naar de zin maken, dus waarom zou ik hier mijn best voor doen. Anderen doen ook niet hun best om het mij voortdurend naar de zin te maken, dus kan ik maar beter zorgen dat ik het mezelf naar de zin maak. Wat een ander hier ook van vindt.

Wat ik ook doe of zeg, als mensen zich eenmaal een (negatief) beeld van mij hebben gevormd willen ze daar toch niet (meer) van afwijken. Het is immers hun waarheid. Hun waarheid die ze om wat voor reden ook graag willen geloven, omdat dit hen op een bepaalde manier goed uitkomt.

Hieraan proberen te tornen is verspilde moeite en eigenlijk ook de moeite niet waard. Mensen met een negatieve instelling houden van ruzie, dus zullen ze alles wat ik zeg sowieso proberen om te buigen naar iets negatiefs zodat ze hier zelf ook weer negatief op kunnen reageren.

Als iemand mij niet leuk vindt, belemmert dat mij niet in mijn ademhaling. Dus ik laat het. Daarbij, alles wat aandacht krijgt groeit.

Andermans negativiteit is iets wat ik dus altijd negeer en vermijd.

2. If you never say “no,” you will just be one more undifferentiated firm, trying to do a little bit of everything and – almost certainly -you will be superb at none of them.

Ik doe niets (meer) met tegenzin. Er is niets zo erg dan dagenlang ergens als een berg tegenop moeten zien terwijl ik gewoon ‘nee’ had kunnen zeggen. Ik doe nu vooral wat voor mijzelf goed voelt zodat ik later terug kan kijken op alle voorgaande jaren zonder spijt te hebben van dingen die ik niet hebt gedaan. En zeker ook zonder spijt van de dingen die ik wel (met tegenzin!) hebt gedaan…

Ik kan me beter focussen op slechts een paar dingen om hier vervolgens ook alles uit te halen wat erin zit, dan mijn aandacht teveel versnipperen met als gevolg dat ik nooit ergens echt goed in word, of nergens optimaal van genieten kan.

Telkens wanneer ik met tegenzin ‘ja’ zeg tegen iemand anders, zeg ik ‘nee’ tegen mezelf.

3. Enjoy the little things in life; one day you’ll look back and realize they were the big things…

Hoe ouder ik word, des te meer ik me realiseer dat het vooral de kleine momenten zijn die ik onthoud in plaats van grote gebeurtenissen. Een bepaalde uitspraak van iemand, een zekere sfeer, een gevoel, een uitzicht. Momenten waar ik op het moment zelf weinig aandacht aan besteedde, maar die zoveel jaar later nog steeds in mijn geheugen staan gegrift.

Mede daardoor richt ik me nu zoveel mogelijk op het echte leven in plaats van op het virtuele. Ik wil zoveel mogelijk fijne, nieuwe herinneringen maken zodat ik later op een positieve manier kan terugkijken op mooie en gelukkige momenten. Niet op een virtueel leven.

4. Don’t waste your precious life online

Er was  een tijd dat ik haast 24/7 op het internet bezig was. Ik was continu bereikbaar via WhatsApp en zat elke 5 minuten op Facebook en Instagram. Een uur op social media glipte als water door mijn vingers en waarvoor? Wat was ermee bereikt?

Wanneer ik gezellig thee drink met mijn moeder, uit eten ben met mijn partner of iets leuks doe met één van mijn kinderen, zet ik altijd mijn telefoon op stil. Appjes zijn best leuk, maar niet de hele dag door en zeker niet wanneer deze de waardevolle momenten met mijn dierbaren kunnen verstoren.

5. Happines is the new rich, inner piece is the new succes, health is the new wealth

Bij het genieten van de kleine dingen hoort ook: minder werken. Uiteraard is werken nodig om te kunnen bestaan, maar waarom zou ik mezelf óverwerken? Ook met het oog op werk is balans tussen lichaam en geest belangrijk. Tijd is geld, maar vrije tijd is onbetaalbaar.

Meer bezitten dan je nodig hebt of minder nodig hebben dan je bezit is ook een vorm van rijkdom. Waarom zou je meer willen hebben dan dat? Ik kies daarom bewust voor minder materiële zaken en een simpelere levensstijl, met als gevolg meer vrije tijd om volop te genieten van waardevolle dingen die nota bene gratis zijn:

 • sporten
 • wandelen
 • fietsen
 • lezen
 • baden
 • zwemmen
 • koken
 • TV kijken

Kleine dingen die een grote (positieve) invloed hebben op mijn humeur en om deze reden ook op mijn algehele gevoel van welzijn.

Lekker belangrijk

Spiritualiteit is dus voor mij eigenlijk vooral:

 • Niet alleen fysiek, maar zeker ook geestelijk back to basic.
 • Tevreden zijn met kleine dingen
 • Ten volle genieten van alles en iedereen waar ik van houd
 • Het optimaal benutten van mijn (vrije) tijd
 • Aandacht besteden aan datgene wat de moeite waard is

En vooral geen tijd en energie verspillen aan dingen/personen die er totaal niet toe doen. Lekker belangrijk. 

Leestips:

Rust vinden in een drukke wereld

Minimalism, live a meaningful life.

Minimalism, live a meaningful life.

Meer definities van spiritualiteit vindt u > HIER.

Spiritueel blog >HOME

Bekijk het origineel