Spiritueel bypassing: wat is het en hoe herken je het bij jezelf?

Velen doen aan spiritueel bypassing zonder het door te hebben. Jij ook? Je gebruikt een spiritueel idee om ongewenst of zelfs schadelijk gedrag van jezelf (of een ander) goed te praten… Psycholoog Wendy Gillissen laat zien hoe dit afweermechanisme werkt. “Met een spirituele bypass houd je jezelf voor de gek. En zo blijft een ongezonde situatie in stand.”

Een spiritueel concept wordt ingezet als afweermechanisme: om een gevoel, deel van jezelf of situatie niet onder ogen te hoeven zien.

Afweermechanisme tegen pijn

Je hebt misschien weleens van het fenomeen ‘spirituele bypass’ gehoord. In het spirituele circuit kom je dit regelmatig tegen. En ook bij narcisten en mensen die in de ban zijn van narcistisch misbruik. Wat is een spirituele bypass nou precies? Je kunt het definiëren als een spiritueel principe dat oneigenlijk gebruikt wordt. Een spiritueel concept wordt ingezet als afweermechanisme: om een gevoel, deel van jezelf of situatie niet onder ogen te hoeven zien. Je gebruikt een spiritueel idee om gedrag van jezelf of een ander te vergoelijken, wat niet ethisch (en dus zeker niet spiritueel) is.

Je houdt jezelf voor de gek

Narcisten zetten de spirituele bypass in om iemand te gaslighten: je gaat aan je eigen ervaring van de realiteit twijfelen. En mensen die in de ban zijn van een narcist, gebruiken de spirituele bypass vaak zelf – zónder het door te hebben – om hun situatie en het gedrag van de narcist goed te praten. Je houdt jezelf dus voor de gek. En zo blijft de ongezonde situatie in stand.

4 Bekende voorbeelden van spiritueel bypassing

1. ‘Wanneer je je verzet tegen het ongewenste, krijg je alleen maar méér van hetzelfde.’

Deze Wet van Aantrekking werkt als een spirituele bypass wanneer je ’m gebruikt in situaties waarin dingen gebeuren die niet goed voor je zijn en waar je wel degelijk iets aan kunt doen. Stel, je wordt geestelijk of fysiek mishandeld. Dan is het gebruik van dit principe in deze context oneigenlijk en zeer destructief. Wanneer je mishandeld wordt, op wat voor manier dan ook, is het zaak de realiteit onder ogen te zien, de verantwoordelijkheid voor je welzijn te nemen en jezelf uit de destructieve situatie te halen.

Zo vind je steun en hulp wanneer je in een zeer ongezonde relatie zit

2. ‘Het verleden is voorbij. Ik houd me niet meer bezig met wat geweest is. Ik leef in het nu.’

Wanneer je dit idee gebruikt om de effecten van trauma uit het verleden niet in het hier en nu onder ogen te hoeven zien, is het een spirituele bypass. Trauma laat sporen na en die ervaar je nu. Het niet onderkennen van je wonden en de afweermechanismen die je ontwikkeld hebt om jezelf tegen pijn te beschermen, zorgt ervoor dat je niet transformeert. Je groeit niet en creëert alleen maar meer van hetzelfde. Je bent onbewust aan het overleven in plaats van leven.

Lees verder: Hoe onverwerkte trauma’s en stress je ziek kunnen maken en ontstekingen veroorzaken

3. ‘Alles is liefde. Iedereen is in de kern goed.’

Nee. Wanneer we in een fysiek lichaam geïncarneerd zijn, leven we in de wereld van polariteiten. Dus er bestaat naast liefde ook afgunst, haat, destructiviteit, kwaadwillendheid, psychopathie… Ze zijn simpelweg onderdeel van het aardse bestaan. Als je dit feit niet erkent en vasthoudt aan het principe dat alles alleen maar liefde is, gebruik je het als een spirituele bypass. Het kan ervoor zorgen dat jij jezelf of je geliefden niet afdoende beschermt wanneer er kwaadwillende mensen in het spel zijn.

Lees verder: Waarom alleen focussen op licht en liefde je kwetsbaar maakt voor slechte entiteiten

4. ‘We zijn allemaal één.’

Nog zo’n leuke potentiële bypass… Op het niveau van de ziel zijn we via de Bron allemaal met elkaar verbonden. Maar hier op aarde hebben we gezonde grenzen nodig. Stel je voor dat je ’s nachts je voordeur open laat staan. De kans is groot dat je dan ’s ochtends opstaat in een leeggeroofd huis. Dat is niet de bedoeling. Zoals coach Gordon Volckmer ooit zei: “Ik ben god, jij bent god, maar ik zet ’s nachts wel mijn fiets op slot.” Hetzelfde geldt voor je recht op copyright, het recht op je fysieke grenzen, je seksuele grenzen, je emotionele en psychologische integriteit. Niemand mag zonder je toestemming aan jou, je bezittingen of je kinderen zitten, ook al zijn we op zielsniveau uit dezelfde Eenheid gestapt.

Lees ook: Laat jij over je heenlopen of kun je goed je grenzen aangeven? Doe de test!

Helend of destructief?

Zo zie je maar dat spirituele waarheden afhankelijk van de situatie en afhankelijk van de context bevrijdend, helend of juist destructief uitpakken. Elisabeth Haich legt het in haar boek Inwijding mooi uit aan de hand van de paren van tegenstellingen. Sommige principes zijn in de ene situatie goddelijk, maar in een andere context demonisch. Neem bijvoorbeeld het ‘spreken van de waarheid’. In de Tweede Wereldoorlog hadden vrome christenen die onderduikers in huis hadden, hier moeite mee. Als er Gestapo aan de deur kwam met de vraag ‘Heeft u Joden in huis?’, dan moesten ze liegen om het leven van hun onderduikers en zichzelf te redden. Maar liegen is in de streng-christelijke optiek in alle situaties zondig. Dat bracht christenen in een lastig parket. Terwijl de waarheid niet zeggen in sommige situaties noodzakelijk en ethisch gezien juist is.

Om te onthouden!

In feite geldt voor alle activiteiten, (spirituele) concepten en principes: het is afhankelijk van de situatie en de context of ze neutraal, helend of destructief werken. Houd daarom de volgende uitspraak van dichter en filosoof Rumi in je achterzak wanneer het gaat om zeggen wat je denkt. ‘Voordat je spreekt, laat je woorden drie poorten passeren. Bij de eerste poort vraag je jezelf af: is het waar? Bij de tweede: is het nodig? Bij de derde: is het liefdevol?’

Een spirituele bypass is dus een filosofisch concept, een spiritueel principe of zelfs een activiteit als het spreken van de waarheid die in de verkeerde context of oneigenlijk gebruikt onethisch, ongezond of destructief uitpakt.

Je raakt verzwakt en verward

Wanneer je te maken hebt met een spirituele bypass, merk je altijd dat deze niet bevrijdend of bekrachtigend werkt. Het voelt niet écht liefdevol en pakt niet positief uit. Als je er zelf een gebruikt, of een ander er een bij jou gebruikt, raak je in verwarring. Je voelt je minder krachtig en minder helder. Het lijkt misschien problemen op te lossen, maar je pakt de oorzaak niet aan. Op de lange termijn zorgt het dus alleen maar voor verdere verwijdering van je autonomie, vrijheid en kracht. Dat wat jouw ontwikkeling in de weg staat, wordt niet opgelost.

Zo ontdek je het verschil tussen een spirituele bypass en de waarheid

Het toepassen van spirituele waarheden in de juiste context werkt wél helend, bekrachtigend en bevrijdend. Als je twijfelt of een spiritueel concept eigenlijk of oneigenlijk gebruikt wordt, stel jezelf dan de volgende vragen:

• Voel ik door deze uitspraak in deze context meer verwarring of meer helderheid?

• Loop ik erop leeg of voel ik me energieker?

• Voel ik me hierdoor ontkracht of juist bekrachtigd?

• Voel ik me hierdoor naar beneden gehaald of voel ik meer liefde, vreugde en compassie voor mezelf?

• Maakt dit principe me afhankelijk van een ander of een externe autoriteit? Of versterkt het mijn autonomie als mens?

• Houdt deze uitspraak mijn pijnpunten in stand of helpt hij om ze op te lossen?

Meer liefde, meer kracht

Je kunt ook op een andere manier achterhalen of je met een spirituele waarheid of een bypass te maken hebt.

• Ga met je aandacht naar jouw hart. Voelt je hart licht en helder of bezwaard? Zegt het Ja of Nee tegen deze uitspraak?

• Ga nu met je aandacht naar jouw zonnevlecht of 3e chakra. Voel jij je verzwakt, verward en uit je kracht? Of juist stevig en bekrachtigd?

• Verbind je via je kruin met de hoogste waarheid van de Bron. Is het waar of een oneigenlijk gebruikte waarheid en dus een leugen?

Elke uitspraak die jou dichter bij een gevoel van echte liefde, vreugde en vrijheid brengt, is in overeenstemming met je hart, je ziel en de Bron. Dan heb je dus niet te maken met een spirituele bypass, maar met een authentiek gebruikte spirituele waarheid.

Tip van de redactie: Radicale transformatie

Radicale transformatie cursusWil jij deze sterke Ram-energie gebruiken en een radicale transformatie doormaken? Leer hoe je (oude) gedrags- en reactiepatronen kunt herkennen en ontmoet je werkelijke zelf met de online cursus ‘Transformeer en heel je oude pijn’.

Ben je er klaar voor om dit mooie avontuur aan te gaan?

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *