Spiritueel ontwaken: waarom je lichaam een onmisbare rol hierin speelt

Spiritueel ontwaken – hoe doe je dat? Er zijn twee bekende wegen om te volgen, zegt Mary Mueller Shutan, spiritueel leraar en auteur van Gids voor spiritueel ontwaken. De ene leidt naar liefdevolle verbinding met jezelf en de wereld – de andere niet… “Wie vooral op de mind focust en het lichaam buitensluit, ervaart de transformatie van het zelf niet.”

Het einddoel is ontwaken door het lichaam. Elke cel, elk orgaan, elk weefsel en elke verbinding in het lichaam kan gouden licht uitstralen.

Route nr. 1: ego strippen

Wanneer je verschillende gedachten en filosofieën over spiritueel ontwaken onderzoekt, is het handig om te weten dat er twee verschillende routes zijn. Ze hebben een andere finish.

De eerste route stelt dat het eindpunt van spiritueel ontwaken ‘leegte’ is: een staat waarin het ego compleet oplost. Deze weg is vooral populair bij non-duale enthousiastelingen en anderen die misschien verward zijn over het doel van het loslaten van identiteit en dat waar je aan gehecht bent. In dit proces wordt het strippen van identiteit, gedachten, overtuigingen en het lichaam als het einddoel gezien. Verlichting, of ‘naar een andere dimensie gaan’, betekent hier het loskomen van het lichaam en het leven. Bij dit pad ligt de nadruk op het loslaten van de zintuiglijke wereld, om zo een staat van leegte te bereiken.

Route nr. 2: je verbinden met je lichaam

Voor de tweede route is het eerste pad simpelweg een tussenstop, waarna je weer verder gaat. Ook als je de tweede weg bewandelt, laat je identiteit, gedachten en overtuigingen los. Maar niet door het lichaam los te laten – juist door te verankeren ín het lichaam. Wie vooral op de mind focust, en het lichaam buitensluit, ervaart de shift van het dagelijks leven en de houding richting anderen of de transformatie van het zelf niet. Zoals je wel ervaart bij de tweede route.

De verankering in de zintuiglijke wereld wordt maar tijdelijk losgelaten. Zodat je als individu begrijpt dat jij niet je gedachten en emoties bent en beseft dat er veel meer is dan de fysieke realiteit.

Vastzitten in leegte

Bij de eerste route wordt leegheid bereikt. Als dit het doel is, dan gelooft degene die dit bereikt dat niets ertoe doet. Dat je weinig verbinding met anderen, jezelf of met het leven hebt. Het is vrij makkelijk om vast te komen zitten in leegte en niet te erkennen dat er meer achter zit.

De cirkel van superioriteit-inferioriteit wordt niet doorbroken bij de eerste route. Hij zorgt ervoor dat we anderen als inferieur of superieur aan onszelf zien. Zo krijg je individuen die redelijk bewust zijn, maar nog steeds veel leed kunnen veroorzaken bij zichzelf en anderen. Ze zien anderen niet als een reflectie van zichzelf. En ze ontwikkelen zich vanaf het startpunt van leegte niet verder.

De zoektocht naar verlichting loslaten

Als je wél verder gaat dan dit startpunt van ontwaken, dan gebeuren er twee dingen. Je gaat voorbij aan het overgebleven opgeblazen ego, dat ervoor zorgt dat je vastzit in de vicieuze cirkel van superioriteit-inferioriteit. Dit betekent dat je het idee dat het zelf verlicht of superieur is ten opzichte van anderen, moet loslaten. Ook houdt het in dat je de zoektocht naar verlichting moet loslaten. Ga je verder dan dit startpunt, dan realiseer jij je dat dit een illusie is. Er is een route die je kunt volgen, maar op een bepaald punt komt er een afslag en wat gebeurt er dan? Je keert terug in het leven én in je lichaam.

In Plato’s Allegorie van de grot ontwaakten de mensen door te zien dat ze geketend waren. Ze erkenden dat ze niet de schaduwen waren die ze op de muren zagen en keerden zich naar het zonlicht. Uiteindelijk kan de mogelijkheid ontstaan om terug te keren naar de grot om anderen te helpen.

Ontwaken en stralen

Bij de tweede route is het einddoel: ontwaken dóór het lichaam. Elke cel, elk orgaan, elk weefsel en elke verbinding in het lichaam kan gouden licht uitstralen.

Als we ontwaken door het lichaam, dan verbinden we onszelf zowel met de zintuiglijke wereld als met de mensheid. We erkennen dat we natuur zijn, dat we elkaar zijn. Dat we allemaal mens zijn en allemaal fijne en minder prettige ervaringen hebben. Empathie ontwikkelt zich.

Als je ontwaakt door het lichaam, dan stoppen de conflicten die van binnen en van buiten spelen. Dit kan worden gezien als het eindpunt van het tweede pad, het einde van strijd. Dit betekent niet dat de wereld vreedzaam zal zijn. Maar simpelweg dat je de mensen – en de wereld – accepteert zoals ze zijn. Hoe doe je dit? Door naar binnen te kijken en elk onderdeel van jezelf te accepteren zoals het is.

Een gezond ego

Op het tweede pad doet zich een paradox voor. Ontwaken zorgt voor begrip van leegte en voor de erkenning dat de dingen die ons als betekenisvol werden aangereikt, eigenlijk geen betekenis hebben. Maar tegelijkertijd leert het ons ook dat het leven betekenisvol is. Dat elke boom, persoon, bloem en gebeurtenis in ons leven gevuld is met schoonheid en een doel. Deze paradox moet geleefd worden, want ze is te ingewikkeld voor onze mentale processen om volledig te kunnen begrijpen.

Het einddoel van het tweede pad is ‘individuatie’. Ook dit is een paradox. We laten onze trauma’s, overtuigingen en inzichten over de realiteit los – net als alles dat ons ervan weerhoudt om onszelf weerspiegeld te zien in anderen. Al dit strippen onthult geen afwezig ego, maar een gezond ego.

Een ego dat volledig Zichzelf kan zijn. Dat kan herkennen wie het als een individu is, los van de gedachten, wensen en opvattingen van anderen. Dat we ons ego kunnen loslaten en er tegelijkertijd een gezond ego voor terug krijgen, is een realisatie van leegte en volheid, donker en licht, en elke andere tegenstelling die we maar kunnen bedenken en die samenkomt in één Zelf.

De verschillende lagen van realiteit

Leegte is nog steeds onderdeel van een tegenstelling en kan niet bestaan zonder volheid. Om werkelijk te kunnen ontwaken moeten we voorbij de tegenstellingen gaan. Voorbijgaan aan dit versus dat… Je kunt jezelf loskoppelen en jezelf daardoor juist volledig verbinden.

Het tweede pad leidt tot het begrip dat de realiteit uit verschillende lagen bestaat en brengt waardering voor elke laag. We zijn niet alleen de basislaag van ons wezen (leegte of liefde), we zijn lagen van realiteit die allemaal in elkaar verweven zijn. (Je leest meer over deze lagen in mijn boek Gids voor spiritueel ontwaken). Deze erkenning staat ons toe te leven op veel verschillende lagen van realiteit en tegelijkertijd op veel verschillende lagen van het zelf.

Liefde is onze basis

We kunnen in leegte volledig zijn en alles als betekenisloos zien, en toch de schoonheid zien in het verbinden met onze voorouders door bijvoorbeeld het doen van rituelen. We zien alles als gevuld met licht en betekenis en tegelijkertijd met leegte. We kunnen volledig zijn in leegte en zelfs dat overstijgen door ons te realiseren dat de basislaag van ons wezen niet leegte, maar verbinding is. Het is liefde.

Het is onze taak om alles wat losgekoppeld is op te graven. Elk deel van ons dat het nodig heeft om zich superieur of inferieur te voelen op basis van een laag zelfbeeld en fundamentele zelfhaat. En om de liefde te herkennen en toe te staan uit al de poriën van ons wezen te stromen.

Jezelf helemaal accepteren

De grootste gerealiseerde zielen zijn ook de meest menselijke. Door onze menselijkheid volledig te accepteren, ontwikkelt zich stilte. En dit gevoel van vrede en gelijkmoedigheid uit zich in hoe we onszelf en elkaar behandelen. Terwijl het ontwaken van verbinding ons in staat stelt dieper te voelen.

Het is begrijpelijk dat onze moderne ziel, gevuld met lijden, haar pijn in hokjes wil stoppen en het ‘ontwaken’ wil noemen. Maar als je elke emotie die je vanbinnen hebt accepteert, ontdek je dat de pijn en emoties die ooit jouw leven beheersten, gewoon door je heen kunnen stromen. Als creativiteit en vitaliteit (enthousiasme voor het leven), waarvoor ze bedoeld waren.

De ontdekking dat je gebaseerd bent op liefde, stelt jou in staat om de illusie van een route of eindpunt, of iets anders te moeten zijn dan wie je nu bent, los te laten. Radicale acceptatie van jezelf en anderen ontwikkelt zich. Dit begrip kan zich verdiepen en uitbreiden als jij jezelf toestaat te evolueren. Bewustzijn heeft géén eindpunt: het is een voortdurende ontwikkeling van het zelf. Elk tegenovergesteld idee kan simpelweg worden losgelaten.

spiritueel ontwakenWie zich op het pad van spiritueel ontwaken begeeft, zal ontdekken dat deze toch lang niet altijd gemakkelijk is. Heb jij het gevoel dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ben je op zoek naar handvatten?

Bestel dan nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Mary Mueller Shutan over spiritueel ontwaken:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *