Spirituele levensles van Eckhart Tolle: je bewust worden van een dimensie in jezelf

Wie ben jij werkelijk? Volgens Eckhart Tolle zijn er twee dimensies van jezelf: je ‘oppervlakte-ik’ en je ‘diepe ik’. ‘De belangrijkste openbaring die je in je leven kunt hebben, vindt plaats als je je realiseert dat je een ‘diepe ik’ hebt,’ zegt Eckhart. Lees in dit artikel hoe je je bewust kunt worden van deze dimensie in jezelf.

Als je jezelf ziet als je ‘diepe ik’, dan kun je medelevend zijn voor alles waaruit jouw ‘oppervlakte-ik’ bestaat; je fysieke lichaam, je persoonlijke identiteit (of je historische), de gedachten en emoties die je ervaart, enzovoorts.

De twee dimensies van het zelf

Er zijn twee dimensies van jezelf. De eerste dimensie is iets wat ik soms je ‘oppervlakte-ik’ noem; de persoon met een verleden en een toekomst. Dit is jouw historische identiteit, die vrij kwetsbaar is, aangezien het verleden en de toekomst alleen maar bestaan in je gedachten of als een concept in je hoofd. De meeste mensen op de planeet identificeren zich compleet met hun ‘oppervlakte-ik’.

De tweede dimensie van jezelf is wat ik graag de ‘diepe ik’ noem. De belangrijkste openbaring die je in je leven kunt hebben, vindt plaats als je je realiseert dat je naast het feit dat je een historisch persoon bent of een ‘oppervlakte-ik’ hebt, je met name een ‘diepe ik’ hebt. Door deze realisatie kijk je niet alleen maar meer naar je ‘oppervlakte-ik’ als je je afvraagt wie je daadwerkelijk bent, want daar zul je het antwoord helemaal niet vinden. Zo heb je niet meer het frustrerende gevoel dat er iets mist in je leven of iets niet helemaal klopt.

Wees aanwezig

Dus, hoe krijg je die realisatie? Die krijg je tussen twee gedachten in, de ruimte waarin de historische identiteit van je ‘oppervlakte-ik’ tijdelijk verdwijnt. Wat er van je over is, is niet iets waar je het over kunt hebben of wat je conceptueel kunt begrijpen. Het enige wat je weet, is dat er een onderliggend gevoel van aanwezigheid is, van jouw wezen, dat tegelijkertijd stil, alert en levend is. Dat is hoe je je daarvan bewust wordt. De bedoeling is om je dagelijks aanwezig te voelen in je lichaam, zodat je niet de hele dag mee wordt gesleurd door de gedachtestroom in je hoofd.

De illusie van afscheiding

Het is belangrijk om in te zien dat je ‘oppervlakte-ik’ en je ‘diepe ik’ niet gescheiden zijn. Je ‘oppervlakte-ik’ is een manifestatie van je bewustzijn op dezelfde manier waarop een rimpeling in het water van de oceaan een manifestatie van de oceaan is. Als je als rimpeling je er niet van bewust bent dat je onderdeel bent van de oceaan, voel je je gescheiden, wat natuurlijk een illusie is.

Een bevrijdende realisatie

De realisatie van jouw ‘diepe ik’ is zo bevrijdend, aangezien je wordt bevrijd van het idee dat er alleen maar jouw ‘oppervlakte-ik’ bestaat en de zogenaamde ‘drama’ die daarbij komt kijken. Als je jezelf ziet als je ‘diepe ik’, dan kun je medelevend zijn voor alles waaruit jouw ‘oppervlakte-ik’ bestaat; je fysieke lichaam, je persoonlijke identiteit (of je historische), de gedachten en emoties die je ervaart, enzovoorts. Zo krijg je ook toegang tot je creativiteit en je ware intelligentie, beide bevinden zich namelijk in de vormloze dimensie.

Dus, verwelkom stille momenten in je leven wanneer je dat kan. Zo’n moment hoeft niet eens een uur te duren; een paar minuten over de dag verspreid is al genoeg om je gedachten los te laten en om jouw ‘diepe ik’ te zien. Na verloop van tijd ben je je steeds meer bewust van je ‘diepe ik’ in de achtergrond van je leven. En dan ga je het ook gemakkelijker vinden om je daarvan bewust te blijven, zelfs op lastige momenten.

Geschreven door Eckhart Tolle

Boekentip: De kracht van het Nu (Limited Edition)

de kracht van het nuEckhart Tolle nodigt je uit om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen in De Kracht van het Nu. Zo verlos je jezelf van psychische pijn.  Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 25,- met gratis verzending.

bestel nu

Lees meer wijsheden van Eckhart Tolle:

The post Spirituele levensles van Eckhart Tolle: je bewust worden van een dimensie in jezelf appeared first on Inspirerend leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *