Start het jaar goed: zo kun je innerlijk aarden en doe je een energetische schoonmaak

Meer dan ooit speelt er veel in ons leven en zijn de problemen om je heen te complex om snel op te lossen. Wie weet ben je empathie-moe en merk je dat je steeds minder kleur in je leven kunt zien. In dit artikel legt HeatherAsh Amara, auteur van Krijgergodin, uit hoe je je opnieuw kunt verbinden met jouw krachtige bron, juist als het moeilijk wordt.

Op de eerste plaats zijn we energetische wezens, en op de tweede plaats fysieke wezens. Wij moderne mensen zijn energetisch vaak het meest uit balans door ons gebrek aan goede aarding. Wanneer we geaard zijn in iets stevigs, stroomt onze energie gemakkelijk. Zijn we dat niet, dan ervaren we oprispingen en ineenstortingen van energie, burn-outs en andere dramatische explosies. Maar hoe raken we geaard?

Laten we de natuur beschouwen als een nieuw model voor ons ‘zijn’.

Mensen zijn als bomen

Op energetisch niveau lijken mensen nogal op bomen. Een boom die goed in balans is, heeft diepe wortels die in de aarde steken als een aardelektrode. De wortels van een boom geven hem stabiliteit en vormen de bron van zijn voeding. Hoe dieper en breder de wortels uitwaaieren, hoe veerkrachtiger en beter geankerd de boom zal zijn en hoe waarschijnlijker het is dat hij veranderingen in de omgeving overleeft, zoals harde wind of droogte.

Een Krijgergodin die goed in balans is, heeft ook enorme energetische wortels die als een aardelektrode in de grond steken. Wanneer je op die manier geaard bent, vertrouw je op je vermogen om in de wereld te overleven. Je vertrouwt jezelf. Je voelt je veilig en gedragen. Je bent veerkrachtig.

Waar wortel jij?

De meeste vrouwen denken dat ze – om zich veilig te voelen – hun wortels en gevoel van waarde in niet-blijvende dingen moeten steken, zoals een partner, kinderen, jeugdigheid of werk. We definiëren onszelf en voelen ons de moeite waard door onze verbinding met anderen. En hoewel ik geloof dat samenkomst en verbinding met anderen voor de meeste vrouwen een natuurlijk gegeven is, zijn veel vrouwen bijzonder uit balans omdat ze geen centrale voedende wortel hebben die hen verbindt met een gezond en geaard ‘zelf ’. Hun definitie van zichzelf is volledig verwikkeld in rollen als moeder, echtgenote, zakenvrouw, healer of dochter, in plaats van in de goddelijke vrouwelijke essentie van de Krijgergodin.

Neem even de tijd om te voelen waar jij jezelf in anderen hebt geworteld om een gevoel van veiligheid, waarde of erbij-horen te krijgen. Wat is jouw belangrijkste voedende wortel? Zorg dat die diep en stevig is. Stuur hem bij wanneer hij zich heeft gehecht aan een persoon of een ideaal. Anker jezelf in oneindigheid, in aarde, in levenskracht. Waar bevindt zich jouw ware bron van energie en stabiliteit? Graaf diep.

Anker je niet in veranderende details, maar in permanente grond zoals jouw liefde voor jezelf en je eigen verbinding met het goddelijke. Wanneer je je wortels ankert in iets buiten jezelf, voel je je nooit helemaal stabiel. Je geliefden, kinderen, huisdieren, huis, ouders, werk en vriendschappen zullen zich allemaal verplaatsen en veranderen, hoe stevig ze misschien ook lijken. Waarin kun jij je ankeren om werkelijke stabiliteit te krijgen?

Energetische schoonmaak

Om een geaard Krijgergodinnengevoel van innerlijk vertrouwen en veiligheid te krijgen, moeten de meeste vrouwen aan de energetische schoonmaak. Een van de krachtigste manieren om daarmee te beginnen is door oude verhalen los te laten.

Oude verhalen loslaten

Vrouwen zijn tot de rand toe gevuld met verhalen, ontstaan uit aangeleerde overtuigingen en afspraken over wat het inhoudt om vrouw te zijn. Die verhalen zetten ons vast in vergane, oude overtuigingen en houden ons af van wat we werkelijk in onze mars hebben. Heb je ooit het gevoel dat je verleden je in de weg zit en dat je begraven ligt onder lagen van twijfel aan jezelf, angst en verwarring?

De weg van de Krijgergodin combineert bewustzijn met actie, zodat innerlijke verandering ontstaat. Bewustzijn laat je zien waar je vastloopt in een moeilijk verleden; transformatie brengt je in de lichtheid van een bewust gekozen heden.

Kiezen om een Krijgergodin te zijn betekent dat je naar jezelf kijkt alsof je een palet van kleuren en texturen bent, en opmerkt welke daarvan je verlevendigen en welke je leegtrekken of afzwakken. Pas wanneer je je ervan bewust bent dat bepaalde verhalen, gedragingen of handelingen je niet voeden, kun je ze veranderen.

Hoe gebruik jij je woorden?

Transformatie begint bij de manier waarop je je woorden gebruikt, en hoe je jouw verhaal aan jezelf en anderen overbrengt. Woorden zijn als vaten, zoals je lichaam en geest dat ook zijn. Elk gekozen woord kan een sfeer van heling, vrede en liefde bevatten, of het kan druipen van angst, slachtofferschap en oordelen. Je woorden kunnen je verzamelvat voeden of uitputten.

Een en dezelfde zin kan je enthousiasme vergroten of juist laten afnemen, afhankelijk van de energie die je erin stopt. Ik kan tegen iemand zeggen ‘Je doet het geweldig!’ en die vier woorden doordrenken met enthousiasme en steun, maar ik kan ook zeggen ‘Je doet het geweldig’ met sarcasme en bitterheid. De boodschap komt dan heel anders over, ook al lijken de woorden positief.

Bewustzijn leidt tot begrip en inzicht in wat werkt en wat niet. Inzicht en helderheid zorgen ervoor dat je persoonlijk verantwoording neemt om je oude patronen en gewoontes te transformeren. Verantwoording nemen leidt tot het loslaten van kritiek, schuld en schaamte. En wanneer je die eenmaal hebt losgelaten, ben je vrij om met dankbaarheid te kiezen voor het verhaal dat je wilt geloven.

Oefening: Je oude verhalen loslaten

Neem de tijd om een verhaal te herschrijven dat je jezelf hebt voorgehouden en zwaar op je rust. Denk eerst aan een of twee belangrijke verhalen die je jezelf hebt verteld over gebeurtenissen uit het verleden die nu zorgen dat je lijdt.

De meeste vrouwen hoeven niet diep te graven: dit soort verhalen komt vaak ogenblikkelijk naar voren. Het verhaal kan te maken hebben met het gezin waarin je bent opgegroeid, een relatie van nu of uit het verleden, de carrière die je hebt gekozen, lichamelijke of gezondheidsklachten, kinderen die je hebt of juist niet hebt enz. Heb je eenmaal jouw verhaal gekozen, schrijf dan de belangrijkste thema’s daaruit op in je dagboek.

Nu is het tijd om actie te ondernemen zoals een Krijgergodin dat doet. Onder dit verhaal schrijf je het verhaal bewust opnieuw, maar nu vanuit het perspectief dat deze ervaring uit het verleden uiteinde- lijk jouw hoogste doel heeft gediend. Als je hierbij vastloopt, maak dan bijvoorbeeld een lijstje van wat er aan goeds is voortgekomen uit de gebeurtenissen die je hebt beschreven.

Herschrijf nu je eigen verhaal!

Jezelf bevrijden van de verhalen die innerlijk leed veroorzaken, is van vitaal belang om geaard te raken in de kracht van je Krijgergodin. Ik hoop dat je in deze oefening hebt gemerkt dat transformatie begint met hoe je jouw woorden gebruikt: hoe je jouw verhaal aan anderen en jezelf vertelt.

Don Miguel zegt het in De vier inzichten zo: ‘Wees onberispelijk met je woorden.’ Daarmee deelt hij een oud Tolteeks principe, namelijk: ‘Wees onberispelijk met je energie.’ Dat laat zich vertalen in ‘Wees je bewust van wat je doet met je energie via je woorden en je handelingen.’

Fragment uit: Krijgergodin

Krijgergodin

Krijgergodin

Ben je toe aan het krachtiger maken van jezelf? Reken af met maskers, slachtofferrol en beperkende overtuigingen om zo de wereld ten volste te ervaren en ga de weg van de Krijgergodin.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van HeatherAsh Amara:

Deel dit artikel online

HeatherAsh Amara

HeatherAsh Amara

HeatherAsh Amara is een leerling van Don Miguel Ruiz (bekend van de bestseller De vier inzichten), initiatiefnemer van het Toltec Center of Creative Intent, krachtig spreker en auteur van verschillende boeken over Tolteekse wijsheid. Haar voornaam HeatherAsh is een combinatie van haar geboortenaam, Heather en haar bijnaam Ash. Die bijnaam kreeg ze toen ze begon met het organiseren van vuurlopen, het herinnert haar aan de energie van de feniks die uit de as oprijst en de kracht die we allemaal bezitten om van binnenuit te transformeren.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *