Stop met pleasen & jezelf wegcijferen: zo kom je beter voor jezelf op

Pleasen. Je aanpassen. Steeds rekening houden met anderen… Gaat dit over jou? Miranda Mendes Da Costa, mental health coach, stimuleert je om ermee te stoppen. “Want je betaalt een prijs voor jezelf wegcijferen: je verliest jezelf.” Ze geeft je in dit artikel een hulpmiddel dat jou meteen in je kracht zet!

Omdat je zintuigen sterk naar buiten gericht zijn, ben je weinig in contact met je eigen gevoelswereld.

Pleasen is jezelf verliezen

De people pleasers onder ons kennen het wel: jezelf wegcijferen. Het gaat over aanpassen, je mening voor je houden en je authentieke zelf niet laten zien. Maar daarvoor betaal je een prijs: je verliest jezelf. Het maakt je onzeker en haalt jou uit je kracht. In dit artikel lees je waarom het zo belangrijk is om te gaan staan voor je gevoelens, gedachten, normen en waarden. Natuurlijk is dit niet makkelijk. Daarom geef ik je een handig hulpmiddel dat je altijd en overal kunt inzetten.

Contact maken met je binnenwereld

Als je jezelf wegcijfert, ben je sterk gericht op de wereld om je heen. Je wilt het de ander naar de zin maken. Eigenlijk wil je dat voor iedereen in je omgeving. Dit zorgt zo nu en dan voor lastige situaties, want mensen hebben nu eenmaal verschillende meningen en belangen. Je bent niet in staat om op te komen voor de jouwe. Je hebt geen oog voor wat goed is voor jou.

Omdat je zintuigen sterk naar buiten gericht zijn, ben je weinig in contact met je eigen gevoelswereld. Je concentreert je op de behoeften van de mensen om je heen en voelt feilloos aan wat zij nodig hebben. Ook kun jij je goed inleven in anderen. Dat is een prachtige eigenschap, máár er is een valkuil: jezelf wegcijferen en verliezen.
Een advies: maak dagelijks tijd vrij om enkele minuten te mediteren. Zo maak je contact met wat er in jou speelt en wat jij nodig hebt.

Ja zeggen terwijl je Nee bedoelt

Soms zit je in een situatie waarin je duidelijk voelt: dit is niet goed voor mij. Misschien zegt iemand iets tegen jou waar je het niet mee eens bent. Of wellicht wordt jou iets gevraagd waarbij je een sterke Nee voelt. Maar als jij jezelf snel wegcijfert, zeg je voordat je het weet: Ja. Want als je Nee antwoordt, voel jij je schuldig. Het geeft je een naar gevoel. Dus is het makkelijker om maar toe te stemmen. Achteraf denk je: waarom ben ik hiermee akkoord gegaan, ik wilde dit toch niet?

Kun jij je een situatie uit je leven herinneren waarin je Nee voelde, maar toch Ja zei of deed?

Hier zijn twee voorbeelden. Misschien zijn ze herkenbaar voor jou!

• Een vriendin vraagt of je een wijntje in de stad wilt doen. Je voelt je moe en hebt geen zin. Toch stem je toe en een halfuur later zit je met haar aan de bar.

• Je collega vraagt of je hem wilt helpen bij een bepaalde taak. Je loopt over van het werk en hebt er dus geen tijd voor. Toch help je hem. Het gevolg: ’s avonds ben jij je eigen werk aan het afmaken.

Gedachten, gevoelens en acties in harmonie

Als jouw gedachten, gevoelens en acties op één lijn zitten, heet dat ‘congruentie’. Je overtuigingen en gedachten komen overeen met je acties. Maar als jij jezelf wegcijfert, is de kans groot dat deze drie elementen niet in harmonie zijn.

Congruentie zorgt voor innerlijke balans, zelfvertrouwen en evenwicht. Dit straal je uit naar de buitenwereld: je weet wat je wilt en waar je voor staat. Het is geen eenvoudige klus als je gewend bent om jezelf weg te cijferen. Toch is het belangrijk om deze drie aspecten op één lijn te brengen. Als je hiertoe in staat bent, merk je dat jouw authentieke zelf naar voren komt. En mensen zijn dol op authentieke mensen. Ze zijn interessant en boeiend gezelschap.

Kom jij voor jezelf op?

Er gaat weleens wat mis in onze communicatie. Soms zegt iemand iets, maar hij bedoelde het net anders. Of de ander begrijpt jou verkeerd. Of de verbale boodschap komt niet overeen met de non-verbale uitdrukking. Kortom, communicatie is zeer complex.

Je hebt vast meegemaakt dat er miscommunicatie tussen jou en een ander was. Het zat je waarschijnlijk niet lekker en het kostte moeite om dit te bespreken met de betreffende persoon. Voor velen is het niet makkelijk om meteen assertief te reageren wanneer zich een lastige situatie voordoet. Vaak zijn we overrompeld. We weten nog niet goed wat we voelen en denken. En dat is ook helemaal niet erg! Je mag jezelf hiervoor tijd en ruimte geven. Als je zo’n lastige situatie hebt meegemaakt, blijft de ervaring soms nog dagen nagalmen in je gedachten en gevoelens. Ik raad je aan om altijd terug te komen op het voorval, hoe ingewikkeld dit ook lijkt.

Deze eenvoudige methode helpt jou om feedback te geven

Om het je iets makkelijker te maken, deel ik een methode met jou: de sandwich feedback. Ook wel het hamburger-model genoemd. Deze aanpak bestaat uit 3 stappen:

1. Voordat je in gesprek gaat met de ander, denk je na over de volgende vragen: wat ging er goed en wat kun je waarderen in de betreffende persoon? Dit is niet altijd makkelijk, maar neem de tijd om hierover na te denken. Het is belangrijk dat jouw antwoord oprecht is. Maak in een korte zin duidelijk wat je fijn vindt aan deze persoon.

2. Maak kort en krachtig duidelijk wat je niet prettig vond. Formuleer dit in één zin.

3. Tot slot sluit je af met een aardige opmerking. Belangrijk bij deze methode is dat je oprecht bent. Ga niet zomaar iets verzinnen; mensen prikken hier snel doorheen. Door deze methode toe te passen behoud je het respect voor de ander en, heel belangrijk, voor jezelf.

Zo blijf je trouw aan jezelf

Een voorbeeld: je partner heeft jou meerdere malen onderbroken in je verhaal, terwijl je vrienden erbij waren. Op dat moment heb je het laten gebeuren. Enkele dagen later zit het voorval je nog steeds dwars. Je wilt het gesprek hierover aangaan.

Volgens de sandwich feedback-methode kun je dat op de volgende manier doen:

Lieve …

Ik weet dat je erg graag praat over het onderwerp X. Het is een enorm boeiend onderwerp en ik luister graag naar je.

Ook wil ik dat je mij laat uitpraten als ik iets aan het vertellen ben. Wil je hier de volgende keer rekening mee houden?

Al met al was het een gezellige avond. Ik heb ervan genoten om samen met jou naar dit feestje te gaan.

Je merkt: het is respectvol naar je partner toe en tegelijkertijd ben je duidelijk naar en trouw aan jezelf. Een mooie win-winsituatie dus. Probeer het eens. Het geeft helemaal niet als het de eerste keer anders gaat dan jij wenst. Al doende leert men. Ik wens je veel succes! En onthoud, je bent het waard om gezien en gehoord te worden. Daar doe je de wereld een plezier mee.

Lees verder over pleasen:

Het bericht Stop met pleasen & jezelf wegcijferen: zo kom je beter voor jezelf op verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *