Taoïsme: zo blijft je seksleven gepassioneerd (ook als je ouder wordt!)

Het taoïsme kent het geheim van een gepassioneerd seksleven. En jij ook na het lezen van dit artikel. Coach Jacqueline Rietveld laat zien hoe je de seks in je relatie hartstochtelijk houdt. Ook als je ouder wordt… “Als het Vuur-element goed stroomt, wil je alles van jezelf met de ander delen en durf jij je kwetsbaar op te stellen. Lichamelijk en emotioneel.”

Seksualiteit is volgens de oude taoïstische levensleer een samenspel tussen de elementen Water en Vuur.

Yin en yang

Het taoïsme ziet alles in het leven als een voortdurende dans tussen yin en yang, tussen vrouwelijke en mannelijke energie. Seksualiteit is volgens deze oude oosterse levensleer – die de grondslag is van de traditionele Chinese geneeskunde – een samenspel tussen de elementen Water (yin) en Vuur (yang). Het Vuur-element zorgt voor de emotionele passie en het Water-element voor de lichamelijke lust. Met deze taoïstische kennis kun jij je seksleven b(l)oeiend houden, tot in lengte van dagen.

Water-element: fysieke seksualiteit

Het element Water is bepalend voor de energie van onze geslachtsorganen en -hormonen. Ook de nieren vallen onder dit element. De nier-energie bestaat volgens de Chinese geneeskunde uit voorgeboortelijke en nageboortelijke energie en is de basis voor onze algehele gezondheid. Voorgeboortelijke energie krijgen we mee van onze vader en moeder tijdens de conceptie, tijdens geslachtsgemeenschap dus. Het Water-element is dan ook heel belangrijk voor de voortplanting en voor onze voortplantingsdrift. Anders gezegd: de kracht van ons Water-element bepaalt het fysieke aspect van seksualiteit.

Lees ook: Chinese geneeskunde & voeding: dit kun je doen om je waterelement in balans te brengen

Vuur-element: verlangen en fantasie

Het verlangen van de geest naar seks is het andere aspect dat bepalend is voor je seksleven. Fantasie en verlangen naar verbinding en genegenheid maken een belangrijk deel uit van jouw zin in seks. Dit kun je het psychische aspect van seksualiteit noemen. Dit aspect wordt beheerd door het Vuur-element, waaronder het hart en het hartzakje (of hartbeschermer) vallen. De energie van die laatste bepaalt de mate waarin het hart openstaat voor emotionele verbinding.

Tijdens seks waarin het Vuur-element goed stroomt, wil je alles van jezelf met de ander delen en durf jij je kwetsbaar op te stellen. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel.

Lees ook: Zo zorg je voor een gezond vuurelement

De seksdrive neemt af (bij iedereen!)

Helaas ligt bij de seksuele beleving vaak de nadruk op het fysieke aspect. Zelfs als er sprake is van liefde tussen twee partners wordt er in het seksleven dikwijls vooral gevaren op de lichamelijke lust. Het Water-element bepaalt grotendeels of er wordt gevreeën en hoe. Als het Vuur-element onderbelicht blijft in een seksuele relatie, kan dat problematisch worden naarmate de fysieke seksdrive afneemt. En dat gebeurt bij iedereen op een zeker moment!

Het is normaal dat naarmate je ouder wordt, de energie van het Water-element afneemt. Volgens de Chinese geneeskunde verbruiken we in de loop der levensjaren onze voorgeboortelijke nier-energie. Er komt een moment dat deze energie op is en dan sterven we.

Lees meer over de invloed van nier-energie op je seksleven in: Chinese geneeskunde over nierklachten: je energiebeheer is niet op orde

De grote invloed van stress

Ook andere factoren zoals ziekte en stress kunnen ervoor zorgen dat de kracht van het Water-element minder wordt. Veel stellen van rond de 30 en 40 jaar merken bijvoorbeeld dat hun seksleven op een laag pitje staat. In die levensfase zijn er vaak jonge kinderen en drukke banen die veel aandacht en energie vragen.

Het is algemeen bekend dat stress van invloed is op onze hormonen. Dus óók op onze geslachtshormonen en daarmee op het fysieke aspect van onze seksualiteit. Impotentie en vaginale klachten die belemmerend zijn voor seks, komen niet alleen voor rond de peno- of menopauze (wanneer de hormoonspiegels van het Water-element op natuurlijke wijze veranderen). Deze seksuele stoornissen komen ook op jongere leeftijd voor. Het is een gevolg van de stressvolle leefstijl die in deze tijd ‘gewoon’ is.

Go with the flow

Het taoïsme leert ons hoe we de kwaliteit en duurzaamheid van ons seksleven goed kunnen houden, ook als de Water-energie afneemt. Als stress een grote oorzaak is van het ‘opdrogen’ van je Water is het uiteraard belangrijk om dit te verminderen. Dat is niet alleen gunstig voor het Water-element, maar ook voor het Vuur-element. Want het hart, dat onder Vuur valt, kan niet goed tegen tijdsdruk. Het houdt ervan om te kloppen in het ritme van de natuur, waarin tijd op een organische manier verstrijkt. Go with the flow. Stress is dus voor zowel de fysieke als de psychische seksualiteit funest. Ook een trauma kan stress veroorzaken, waardoor de zin in seks afneemt.

Wat vreemdgaan met je relatie doet

Interessant om te zien: staat het seksleven van partners op een laag pitje, dan komt daar vaak (tijdelijk) nieuw elan in wanneer er een persoon in de relatie bijkomt. Vreemdgaan, polyamorie of bijvoorbeeld swingen laat de Vuur-energie bij beide partners weer oplaaien. Als dit een aanleiding is om meer open met elkaar te communiceren, kan het de relatie zelfs redden.

Maar helaas gebeurt het vaker dat de derde persoon gebruikt wordt als vlucht of compensatie. De oorspronkelijke partners gaan steeds meer uit contact… Iets wat simpelweg niet nodig is als jullie er samen aan blijven werken om zowel het Water- als het Vuur-aspect van jullie (seksuele) relatie te voeden.

Zo stook je het vuur in je seksleven op!

Het Water-element neemt ook zonder stress of ziekte in de loop van je leven af. Met het Vuur-element hoeft dat niet zo te zijn. Het Vuur brandend houden is daarmee de sleutel tot het b(l)oeiend houden van je seksleven, volgens de taoïstische leer. Tijdens de eerste verliefdheid is de Vuur-energie automatisch hoog. Je bent nieuwsgierig en wil steeds meer van elkaar ontdekken.

Laat je hart spreken

Maar dan komt het punt waarop de relatie zich verankert en er vaste patronen en gewoonten in het samenzijn ontstaan. Vanaf dat moment is het zaak om seks niet te laten verworden tot hoofdzakelijk een Water-aangelegenheid. Blijf het Vuur aanwakkeren! Dat doe je door bewust met elkaar te communiceren vanuit het hart. Blijf gretig om de binnenwereld van de ander te ontdekken en om jouw binnenwereld te delen met je lief. Jullie ontwikkelen je allebei, dus er is altijd weer wat nieuws te ontdekken. Maak tijd om al je fantasieën, gevoelens en kwetsbaarheden met elkaar te bespreken en te delen. Niet alleen in bed, maar bij alles wat jullie samen doen.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *