Tarot & De Dood uit de Grote Arcana (8 t/m 22 oktober 2023): dit betekent het voor jou

De tarotkaart Dood is voor velen een gevreesde kaart… Toch hoeft dit niet per se iets slechts te betekenen! Tarot-expert Imke Gaiser vertelt dat de periode 8 tot en met 22 oktober het moment is om je in deze kaart te verdiepen. In dit artikel lees je wat de tarotkaart Dood precies betekent.

Maar dat de kaart ‘dood’ betekent wil niet zeggen dat jouw tijd is gekomen. Bij deze kaart heb je dus eerder te maken met het thema ‘dood’ en met name de natuurlijkheid ervan.

De periode van de Grote Arcana Dood: 8 t/m 22 oktober

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel. Van zondag 8 tot en met zondag 22 oktober is het seizoen van de Grote Arcana Dood. Je ziet om je heen in deze periode veel vallende blaadjes en uitgebloeide bloemen. De natuur sterft opdat er in de lente weer nieuw leven kan zijn.

Wat deze kaart jou wil vertellen

De Vier Werelden methode, ontworpen door IMYY Tarot, helpt je om één tarotkaart diepgaand te lezen. Je ontdekt in rust de kaart en verbindt actie aan inzicht. Zo kun je de inspiratie van de Dood omzetten in transformatie. Heb je zelf een tarotdeck? Pak dan deze kaart erbij.

• Wereld 1: wat zie je?

In de eerste wereld van de Vier Werelden methode kijk je alleen maar naar wat je op de afbeelding ziet. Dit doe je zonder oordeel, zonder interpretatie en zonder in te vullen. Dit zorgt voor vertraging en voorkomt projecteren,  oftewel zien wat jij wilt zien.

De Dood van de Grote Arcana toont de archetypische dood als een skelet met een zeis en zandloper (of als een zwarte ruiter). Voor hem zijn een koning, vrouw, kind en soms een priester te zien. Ze worden biddend of smekend afgebeeld, met de ogen gesloten of juist nieuwsgierig. Op de achtergrond stroomt de rivier de Styx en komt het bootje met de veerman aanvaren om je naar de volgende wereld te brengen.

• Wereld 2: wat betekent het?

Maar wat betekenen al deze beelden en symbolen? De Dood had lange tijd geen naam, want alleen al het noemen ervan zou hem in je leven roepen. Nog steeds schrikken mensen wanneer ze deze kaart zien. Veel tarotisten vertellen dan ook dat deze kaart betekent dat er juist ruimte wordt gemaakt voor iets nieuws, in plaats van stil te staan bij het stervende oude. Slechts enkelen, bleek uit mijn onderzoek, zeggen waar het op staat. De Dood uit de Grote Arcana betekent dood. Einde. Punt.

Een tijd van komen en gaan

Maar dat de kaart ‘dood’ betekent wil niet zeggen dat jouw tijd is gekomen. Eigenlijk is de stoffelijke dood veel te concreet voor een Grote Arcana die zich meer op conceptueel niveau beweegt. Bij deze kaart heb je dus eerder te maken met het thema ‘dood’ en met name de natuurlijkheid ervan. Zo geeft de zandloper aan dat er een tijd is van komen en gaan. Net als de zeis die zegt dat wat gezaaid is nu geoogst mag worden. Het archetypische skelet en de ‘dode’ omgeving tonen dat ‘dood’ betekent dat er ergens geen leven meer in zit. Het is op.

Verschillende reacties op de Dood

Daar zijn wij als mensen het niet altijd mee eens. Op de kaart zie je de verschillende reacties die er op het thema ‘dood’ zijn. Zo staat er altijd een biddend personage. Zuivert hij zijn ziel om te gaan? Bidt hij tot de Dood om aan hem voorbij te gaan? Of dankt hij Magere Hein voor zijn verlossing? Een vrouw kijkt weg en wil de Dood niet zien. Zij wil niet weten dat dingen eindigen of dat iets al zonder leven is. Het kind op de kaart is nieuwsgierig en geeft soms onbevangen een bosje bloemen. Voor kinderen is het concept Dood te groots om te bevatten. Tegelijkertijd staan zij daardoor meer open om erover te praten. Het is (nog) niet echt.

Nieuw leven

Dat we zo verschillend reageren heeft veelal te maken met de andere kant van Dood. Die andere kant is namelijk Leven. Dat er iets dood gaat betekent dat er plaats wordt gemaakt voor nieuw leven. De andere oever van de Styx. Alleen weten we niet wat dat leven inhoudt. We kunnen niet zien wat er op die andere oever voor ons is. Soms is het bestaande zo erg dat het niet uitmaakt en we graag op de boot van de veerman stappen. Maar meestal zijn we bang voor het nieuwe en onbekende. Alleen als kind, wanneer de dood nog ver weg van ons staat, voelen we ons vrij om erover te fantaseren.

  • Wereld 3: wat spiegelt het?

Hoe reageer jij op het thema ‘Dood’? In de derde wereld ga je na wat De Dood van de Grote Arcana aan jou spiegelt. Dit is heel persoonlijk en wat nu volgt is daarom slechts een indicatie. In welk personage zie jij jezelf terug? Wat betekent dat voor hoe jij met de ‘dood’ omgaat? Wat betekent dat voor jouw leven nu? Voel je dat er aspecten in jouw leven zijn die ‘op’ zijn? Uitgebloeid? Maakt dat je verdrietig? Of bang? Of voel je juist opluchting dat je hier afscheid van mag nemen? Of wellicht alle drie? En durf je vervolgens als Magere Hein zelf die aspecten te maaien? Kun je zien welke oogst je hierdoor binnenhaalt?

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Je komt niet verder met het inzicht uit wereld drie alleen. Dat vraagt om een actie. De vierde wereld draait om het beschrijven en zetten van die eerste stap.

Doordat de Dood zo onbekend en onveilig voelt, wil je jezelf er waarschijnlijk niet mee vereenzelvigen. Maar dat is precies de actie die bij deze kaart hoort. Regel één in het lezen van Tarot is dat je alles bent wat je op de kaart ziet. In dit geval ben je dus ook dat skelet met de zeis of die zwarte ridder. Hoe spannend ook, je vereenzelvigen met de Dood geeft ook een machtig gevoel. Jíj bepaalt welke aspecten in het leven uitgebloeid zijn en gemaaid mogen worden. Jíj maait. Jíj maakt ruimte in je leven voor nieuw leven.

Ga dus voor jezelf na wat gemaaid en geoogst mag worden. Voel alle gevoelens die hierbij horen. Sta stil bij waar je afscheid van neemt, wat het voor je heeft betekend en dat het nu ook klaar mag zijn.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met ‘Tarot voor jezelf’ van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Het bericht Tarot & De Dood uit de Grote Arcana (8 t/m 22 oktober 2023): dit betekent het voor jou verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *