Tarot & Gematigdheid (22 september t/m 7 oktober 2023): dit betekent het voor jou

De tarotkaart Gematigdheid klinkt misschien wat saai… Maar schijn bedriegt! De periode 22 september tot 8 oktober is hét moment om het grote inzicht van deze kaart te onthullen, zegt tarot-expert Imke Gaiser. “Net als de alchemisten kun je het dagelijkse lood in toekomstig goud veranderen.”

Alles verandert. Alles is vergankelijk. Wanneer je hierin houvast zoekt, kom je dus bedrogen uit.

De periode van Gematigdheid: 22 september t/m 7 oktober

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel. Van vrijdag 22 september tot en met zaterdag 7 oktober is het seizoen van de Grote Arcana Gematigdheid.

Wat deze kaart jou wil vertellen

De Vier Werelden methode helpt je om één tarotkaart diepgaand te lezen. Je ontdekt in rust de kaart en verbindt actie aan inzicht. Zo kun je de inspiratie van Gematigdheid omzetten in transformatie. Heb je zelf een tarotdeck? Pak dan deze kaart erbij.

• Wereld 1: wat zie je?

De eerste wereld van deze methode gaat om vertragen. Je bent alleen maar bezig met wat je op de afbeelding ziet. Je kijkt zonder oordeel en zonder interpretatie. Dit voorkomt projecteren: zien wat jij wilt zien.

De Grote Arcana-kaart Gematigdheid toont een engelfiguur met de rechtervoet in het water en de linkervoet op het land, die een vloeistof van de ene bokaal in de andere schenkt. Op de achtergrond loopt een pad naar bergen waartussen een kroon straalt. De focus van de kaart lijkt te liggen op de twee bokalen en het schenken.

• Wereld 2: wat betekent het?

Wat betekenen deze beelden en symbolen? In de tweede wereld kijk je eerst naar de algemene betekenis. De plaatsing van de voeten en de twee bokalen duiden op de dualiteit in het leven én in onszelf. En dan vooral op het combineren of samenbrengen van uitersten.

De rechterkant staat voor het bewuste. De rechtervoet staat in water, dat het onbewuste vertegenwoordigt. Het onbewuste (de linkerkant) wordt op aarde bewust gemaakt. De vloeistof wordt van de ene bokaal in de andere gegoten.

Lood in goud veranderen

Het is belangrijk om te weten dat ‘gematigdheid’ niet de beste vertaling is. Het Engelse temperance komt van ‘tempere’, wat mengen betekent. Waar je bij gematigdheid vooral denkt aan zuinig en voorzichtig de vloeistof schenken, duidt het woord mengen op een heel andere intentie. Als de engelfiguur de vloeistof in de bokalen aan het mengen is, worden uitersten gecombineerd. Net zoals de positie van de voeten laat zien. Waarom? Om net als de alchemisten het dagelijkse lood in toekomstig goud te veranderen.

De omgeving van de engelfiguur bestaat uit natuur en toont de stroom van het leven: groeien, bloeien, sterven en opnieuw groeien. Alles verandert. Alles is vergankelijk. Wanneer je hierin houvast zoekt, kom je dus bedrogen uit. Het geeft jou het gevoel dat je almaar moet rennen om ‘bij’ te blijven. De focus van de engelfiguur is daarom niet op de omgeving, maar op de bokalen.

Helemaal jezelf zijn

De bokalen staan voor uitersten in jou. Zoals hart en verstand of lichaam en geest. Focus je op de omgeving, dan voelt het alsof je tussen de twee moet kiezen. Maar ben je gericht op jouw essentie, jouw waarom, dan kun je de bokalen zien als bronnen in jezelf. Bronnen die je kunt mengen tot ze in balans zijn. En die harmonieus kunnen samenwerken om jouw essentie te ondersteunen.

Zo ontstaat er een houvast in jezelf – in plaats van in de steeds veranderende omgeving. En dat brengt je dichter bij de stralende kroon op de achtergrond, die staat voor helemaal jezelf mogen zijn. Dan verander je het lood van de waan van de dag in toekomstig goud.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

In de derde wereld ga je na wat de tarotkaart Gematigdheid jou spiegelt. Dit is heel persoonlijk en wat nu volgt, is daarom slechts een indicatie. Er kunnen verschillende reacties op deze kaart zijn en met name op de engelfiguur. Verlangen, bijvoorbeeld naar rust, naar een adempauze. Jaloezie of frustratie, omdat je verlangt naar harmonie maar moet blijven rennen. Melancholie over hoe alles maar blijft doorstromen en veranderen en voorbij gaat. Hoop, dat het mogelijk is om in harmonie met jezelf te komen. Dan ben je dus dichter bij die stralende kroon: helemaal jezelf zijn.

Wat de kaart jou ook spiegelt, word je ervan bewust. Ga bij jezelf na waarom je dit voelt. Deze sensatie, dit gevoel, dit inzicht, vraagt namelijk nu om jouw aandacht.

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Met dat wat jouw aandacht vraagt, mag je in de vierde wereld aan de slag. Je komt niet verder met alleen maar het inzicht uit de derde wereld. Daarvoor is actie nodig.

Het leven kan voor jouw gevoel veel te snel gaan. Telkens wanneer je denkt dat je ‘bij’ bent, is er wéér iets veranderd. Je voelt je opgejaagd en bent bang om kansen mis te lopen (Fear Of Missing Out, oftewel FOMO). Op die momenten ligt jouw focus op je omgeving.

Zo kun je elke verandering aan

Doe als de engel. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Word je bewust van het feit dat alles verandert en zal blijven veranderen. Accepteer dat. Gemiste kansen en ervaringen worden vervangen door nieuwe. Focus op jouw essentie en de bronnen (hart en verstand, lichaam en geest) die je tot je beschikking hebt. Meng je bronnen tot ze in harmonie zijn en jouw essentie ondersteunen. Vanuit die balans kun je elke verandering aan.

Juist nu, in de herfst, valt de vergankelijkheid van het leven ons het meest op. Wanneer dit je zwaar valt, gebruik dan deze kaart. Hij helpt je om veranderingen te accepteren en je focus te verleggen naar innerlijke harmonie.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met ‘Tarot voor jezelf’ van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees verder over tarot:

 

Het bericht Tarot & Gematigdheid (22 september t/m 7 oktober 2023): dit betekent het voor jou verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *