Tarot & Toren (22 november t/m 6 december 2023): wat betekent dit voor jou?

De Toren in Tarot wordt gevreesd door velen: wanneer je ‘m tegenkomt weet je dat er (grote) veranderingen op je wachten. De grote vraag is: ga je mee met de stroom of blokkeer je de verandering en kom je terecht in een typisch Toren-moment? Van 22 november t/m 6 december 2023 is het de periode van de Toren. Tarot-expert Imke Gaiser legt uit waarom. Durf jij de controle los te laten en een andere koers te varen?

De Toren verbeeldt een situatie die we met alle macht willen vermijden.

De periode van de Toren (22 november t/m 6 december 2023)

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel. Van 22 november tot en met 6 december is het seizoen van Grote Arcana Toren. En het is ook werkelijk een donkere periode in het jaar waarin de dagen koud, nat en kort zijn. Zonder de verlichting van de feestelijkheden die december met zich meebrengt.

Het zijn confronterende dagen waarbij we weinig hebben om ons af te leiden van die schaduw die onze aandacht vraagt. Door er naar te kijken in de vorm van een Tarotkaart, wordt het een beetje makkelijker.

Wat jij kunt leren van deze kaart?

De Vier Werelden methode is een diepgaande manier om één tarotkaart te lezen, ontworpen door IMYY Tarot. Je ontdekt in rust de kaart en verbindt actie aan inzicht. In dit geval kun je zo de inspiratie van De Gehangene omzetten in transformatie. Heb je zelf een tarotdeck? Pak dan De Dood erbij.

• Wereld 1: wat zie je?

Het beeld van de Toren

De Toren verbeeldt een situatie die we met alle macht willen vermijden. In de eerste wereld van de vier-werelden-methode kijken we alleen naar de afbeelding van de kaart zonder te interpreteren. We zien op deze kaart een grote stenen toren waar de bliksem inslaat. De toren staat in brand en dreigt in te storten. De top, vaak in de vorm van een kroon, valt al naar beneden. Net als de bewoners. 

• Wereld 2: wat betekent het?

Verwoesting of zegen?

Maar wat betekent dit beeld van verwoesting nu eigenlijk? Moeten we deze kaart vrezen? Hopen dat deze nooit in een duiding naar boven komt? De tweede wereld van de methode gaat over de algemene betekenis van alles dat je in de afbeelding ziet.

De Toren staat voor het ego

Op persoonlijk niveau staat de Toren symbool voor ons ego. Ego of persoonlijkheid is nodig om vorm te geven aan ons wezenlijke, doch ongrijpbare, zelf. Het helpt om ons zielswezen in de wereld te plaatsen. Om het Zelf af te bakenen en diens innerlijke kracht te kunnen focussen of concentreren.

Het kan echter gebeuren dat het ego niet mee ontwikkelt met het wezenlijke zelf. Dan spreken we niet meer van het lichaam dat een tempel voor de ziel vormt, maar van een masker dat naar de buitenwereld toe gedragen wordt. De vorm is dan een gevangenis geworden voor wie wij in wezen zijn.

Dus is het van het allergrootste belang dat die gevangenis wordt afgebroken en je wezenlijke zelf bevrijdt. Het inzicht dat de door jou gekozen vorm je niet meer dient. Dat de persoon die je altijd was nu een masker is geworden, wordt verbeeld door de bliksem op de afbeelding. Deze slaat in op de Toren en ontkroont (de vallende top) het ego. Het ego is niet meer de baas.

De Toren kan dus ook heel goed maatschappelijk geïnterpreteerd worden. Denk aan de bestorming van de Bastille, het verbranden van bh’s in protestmarsen of de val van het kabinet. De Toren staat voor de gevestigde orde (regering, geloof, normen of waarden) die niet meer ondersteunend zijn aan groei en ontwikkeling van het wezen (het land, de gelovigen, het volk).

Het nieuwe, onbekende

Op deze wijze klinkt de Toren als een zegen. Waarom ziet de afbeelding er dan niet zo uit?

Omdat het vreselijk spannend is die gevestigde orde neer te halen. Er bestaat namelijk nog geen idee van een nieuwe, meer passende vorm. En zonder de Toren is er niets meer om je zielswezen te onderscheiden van het andere. Het idee van ‘ik en de ander’, het dualisme in het leven, is met de vorm weggevallen. Dat zijn de twee mensen, de anima en animus, die uit de Toren vallen. Zonder ego weet je niet meer wat je wilt (anima) of wat je wilt doen (animus).

Toren betekent inzien wat je niet meer wilt zijn en doen in je leven. En de moed hebben hiervan los te breken zonder te weten wat je wel wilt.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Gevangen in je eigen leven

In de derde wereld ga je bij jezelf na wat van het verhaal over Grote Arcana Toren bij jou resoneert. Voel je je gevangen in je eigen leven? Alsof je meer en meer toneel speelt en niet jezelf kunt zijn? Hoor jij dan ook die innerlijke stem die jou hierop aanspreekt met het argument dat dit is wie je altijd bent geweest en dat het toch altijd goed was? Of dat je niet echt iets te klagen hebt, behalve dan dat gevoel van gevangenzitten? Merk je dat je het van je af wilt schuiven als aanstellerij? 

Maar merk je ook dat dat steeds minder goed lukt? Dat ondanks die dringende stem dat gevoel van ontheemd zijn blijft of misschien zelfs sterker wordt? Voel je tegelijkertijd de angst om jezelf te bevrijden zonder te weten wat de gevolgen hiervan zijn? Ben je bang om te vallen, ook wel falen genoemd, of om je gezicht (lees ego) te verliezen?

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Uitdaging

In de vierde wereld word je uitgenodigd of uitgedaagd om van de inzichten die je uit de Tarot hebt gehaald een actie te vormen. En bij Toren betreft het zeker een uitdaging! Dit is geen makkelijke stap. Maar vraag jezelf eens af wat erger is, de angst om te vallen of gevangen te blijven zitten in een leven dat niet meer de jouwe is?

Wees tegelijkertijd bewust dat de situatie van de Toren een plotselinge actie is. Namelijk de inslaande bliksem. Zonder bewust te zijn van je gevangenschap, zal je zielswezen alsnog alles eraan doen om vrij te breken.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Heb jij weleens een Toren-moment meegemaakt? Hoe kun je hieruit komen? Tarot helpt je je leven te duiden en maakt duidelijk welke richting je op mag gaan. ‘Tarot voor jezelf’ van Annick Van Damme helpt je hierbij én laat je inzien dat inzichten in je eigen handen liggen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Het bericht Tarot & Toren (22 november t/m 6 december 2023): wat betekent dit voor jou? verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *