Tarotkaart de Keizerin (5 t/m 20 juni 2024): dit betekent deze kaart voor jou

Zittend op haar troon is de keizerin één van de favorieten van tarot. Er schuilt echter meer achter haar dan je in eerste instantie denkt. In dit artikel neemt tarotexpert Imke Verhaeren je mee in de mysterieuze wereld van de Keizerin van de Grote Arcana in tarot.

De enige wetten die de Keizerin aanhoudt zijn dan ook de twaalf universele, natuurwetten, zoals aantrekkingskracht en de wet van oorzaak en gevolg of vergankelijkheid.

De periode van de Keizerin

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

Van 5 tot en met 20 juni is het seizoen van Keizerin uit de Grote Arcana. Een kaart die vaak als favoriet wordt gekozen. Wie wil er nu niet lekker op een divan midden in de natuur liggen luieren. Je zou bijna vergeten dat ook zij, net als Grote Arcana Keizer, een heerser is. Met de vier-werelden-methode ontdekken we meer kanten van de Keizerin.

• Wereld 1: wat zie je?

Gekroond met sterren

De eerste wereld nodigt je uit alleen te observeren. Wat zien we op de Grote Arcana Keizerin? Natuurlijk de vrouw zelf. Meestal hoogzwanger met in haar hand een staf en op haar hoofd een kroon met twaalf sterren. Ze ligt op een divan en aan haar voeten zie je een schild met een symbool voor de planeet Venus. Een duif of het astrologisch teken of een hart. Haar kleding is versierd met granaatappels. Verder wordt zij omringd door natuur. Stromende, glooiende, groeiende en bloeiende natuur.

• Wereld 2: wat betekent het?

Meer dan zwanger

Met de tweede wereld gaan we na wat al die beelden betekenen en vaak lees je dan woorden als creativiteit en vruchtbaarheid. Natuurlijk met zo’n zwangere buik en al die natuur volop in bloei. Ook de granaatappels met de vele vruchtjes verwijzen naar vruchtbaarheid.

Waarom is er gekozen voor een Keizerin? Waarom die twaalf sterren en de verwijzing naar Venus? Een Keizerin heerst. Net als haar tegenhanger Keizer. Alleen heerst zij op natuurlijke wijze. Van binnenuit. Zij heeft geen harnas nodig en kan er zelfs bij blijven liggen. Haar wapenschild toont het symbool van Venus, de godin van de liefde. De Keizerin heerst met en vanuit liefde.

Venus is ook de morgenster die de dageraad volgt. Ze laat zich leiden door de zon, door levenskracht, dat wat haar blij en gelukkig maakt. Wanneer je uit liefde beweegt en je laat leiden door blijdschap, is discipline niet nodig. Je beweegt dan van nature.

De enige wetten die de Keizerin aanhoudt zijn dan ook de twaalf universele, natuurwetten, zoals aantrekkingskracht en de wet van oorzaak en gevolg of vergankelijkheid. Twaalf wetten, twaalf sterren. Als Grote Arcana is deze kaart conceptueel en niet een concrete ervaring of persoonlijkheid. We hebben het dus niet over iemand die creëert, maar de schepping zelf.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Genieten is een werkwoord

Wat betekent dit voor jou? In wereld drie spiegel je jezelf aan de tarotkaart. Stel jij bent die Keizerin: wat betekent dat? Regeer jij in je leven vanuit en met liefde? Laat jij je leiden door dat wat je blij en gelukkig maakt? Of word je geleefd en probeer je met al je kracht de teugels weer in handen te krijgen? Ze laat het er zo makkelijk uitzien, maar zwangerschap, hoewel een natuurlijk proces, kan ook heel zwaar voelen.

Zo vinden we het ook soms moeilijk om van het leven te genieten of te doen wat ons gelukkig maakt. De frictie komt veelal doordat we heel veel willen en allerlei verwachtingen hebben van hoe het zou moeten zijn. We zijn zwanger van een idee en willen het direct uitgevoerd zien, in plaats van te genieten van de zwangerschap. Maar dat is precies wat de Keizerin laat zien. Ze is zwanger. Het kind is nog niet geboren. Ze geniet van het proces. Het resultaat van de zwangerschap is in Grote Arcana Keizerin niet van belang.

De universele wetten helpen hierbij. Deze wetten zijn namelijk krachtig in hun eenvoud. Alles verandert, dus richt je op het nu. Elke actie heeft een gevolg, dus laat je actie voortkomen uit liefde. Alles heeft een eigen energie. Respecteer dat en volg jouw eigen frequentie. 

Door dit genieten kan de Keizerin zich makkelijker verbinden met het hier en nu en de werking van de universele wetten. Ze kan voelen hoe deze zwangerschap en haar volgende stap bij gaan dragen aan haar blijdschap en geluk. In de ontspanning van het moment zorgt ze er juist voor dat alles gaat stromen. Net als dat de buik van een moeder gaat groeien zodra zij ontspannen met verlof is.

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Stromen in plaats van forceren

En jij? Waar ben jij zwanger van? Een kindje, een idee, een product, een kunstwerk? Kun jij als de Keizerin genieten van het proces en zo heersen over wat er gebeurt? Of word je door het eindresultaat geleefd? Welke stap kun jij zetten om meer in het moment te komen? Om te genieten van wat er gebeurt nu? Om juist het proces te laten stromen in plaats van te forceren? De vierde wereld in de methode nodigt je uit om die stap te omschrijven en te nemen.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Wil je nog meer lezen over de Keizerin en haar collegakaarten? ‘Tarot voor jezelf’ van Annick Van Damme is jouw gids in het ontdekken van tarot én jezelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online

Imke Verhaeren

Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *