Tibetaanse wijsheid: de betekenis van 6 t/m 20 april (de periode van de nieren)

Volgens de leer van Tibetan Pulsing hebben bepaalde organen ongeveer twee weken per jaar een specifieke werkzaamheid en zijn ze extra gevoelig. De periode van de nieren is 6 t/m 20 april. De nierenergie staat nu centraal en daarom is het tijd voor helderheid en ontspanning. Angsten en andere negativiteit zijn ook erg belangrijk deze periode. Lees waarom in dit artikel van Elvira Schneider, expert op het gebied van Tibetan Pulsing.

Een energetische blokkade in de nieren verhindert het voelen en toelaten van angst.

De nieren in het kort

De rol van de nieren is reiniging van het bloed. Onzuivere elementen en gifstoffen worden doorgesluisd naar de blaas en uitgescheiden. Het lichaam wordt echter niet alleen belast door letterlijke toxinen, maar ook door mentale en emotionele negativiteit, die zich als vergif via het zenuwstelsel verspreidt. Te veel vergif in het lichaam, te veel negativiteit op emotioneel of psychisch vlak, veroorzaakt overbelasting, een gebrek aan openheid, ontreddering en intolerantie tegenover vrouwelijke kwaliteiten en de vrouwelijke ziel.

De nieren hebben met diepe emoties en angsten te maken, met dingen die ons onder de huid kruipen. 

Energetische blokkade in de nieren

Een energetische blokkade in de nieren verhindert het voelen en toelaten van angst. We zijn dan niet meer ontvankelijk voor deze emotie, maar sluiten ons ervoor af door de nieren te verharden, dus van de angst weg te gaan of hem simpelweg te onderdrukken. Maar deze mentale ingreep genereert nog meer angst, die ook onderdrukt moet worden. Er ontstaat een ongezonde kringloop die meer kwaad dan goed doet.

Let deze periode (6 t/m 20 april) extra op angsten die je onderdrukt. Wat schuilt er achter deze angsten? Waarom onderdruk je deze angsten? 

De nieren in balans

Als de nierenergie in balans is, gunnen we onszelf rustpauzes en tijd voor reflectie. We gaan ontspannen met de vrouwelijke kwaliteiten van openheid en zuiverheid om. De krachten van de actieve yang en passieve yin zijn in evenwicht en we kunnen de dingen zien en horen zoals ze zijn. Ons hoofd bulkt niet van verhalen en vooroordelen. We projecteren* niet lukraak naar buiten, maar zijn bereid onze vooroordelen te toetsen. Niets is zo belangrijk voor ons als zuivere intenties. We bezitten zowel zachtheid als kracht.

Tips om je nierenergie deze periode (6 t/m 20 april) te ondersteunen

Als we onze geest ‘onbezoedeld’ houden, authentieke emoties waarnemen en uiten en ons lichaam niet belagen met toxinen, ondersteunen we onze nieren. Dan blijven we weg van superioriteit en onderworpenheid. We hoeven niet beter te zijn om ons beter te voelen. Deze tips helpen je hierbij:

1. Bouw in je dagelijkse routine momenten van ontspanning in.

Als dat moeite kost, vraag je dan af wat je tegenhoudt. Dat kan een fundamentele onrust of rusteloosheid zijn, maar ook de gedachte dat je werk geen pauzes toestaat. Of er dient zich een gevoel van leegte of gemis aan wanneer alles even stilvalt.

2. Drink water

Neem niet de zoveelste kop koffie om je weer op te peppen, maar drink een glas water. Water (behalve koolzuurhoudend mineraalwater) is de enige drank die de nieren echt goed reinigt.

3. Geef je over aan de stroom van het leven

Beleef bewust dat je geen zaken in gang hoeft te zetten. Geef je over aan de stroom van het leven, zonder precies te weten waar het heengaat; zowel in het klein als in het groot. De waarheid is dat je toch niet weet waar het heengaat, hoe rigoureus we ons leven ook gepland hebben.

4. Reageer niet gelijk

Neem een moment om te vertragen voor je ergens op reageert. Hoor en zie wat zich voor je ogen afspeelt en hoe je daar vanbinnen op reageert. We hebben innerlijke rust, evenwicht en momenten van reflectie nodig om wijs op een situatie te kunnen reageren.

5. Wees eerlijk

Je kunt teruggeven wat je opvalt zonder kwetsend te zijn. Het kan best spannend voelen om iets ter sprake te brengen waarvan we niet zeker weten of het klopt en wat het gevolg zal zijn. Maar het is beter om uit te drukken dan te onderdrukken. Je zal gehoord worden, of stuiten op weerstand. Als dat gebeurt, heb je bij de ander een gevoelig punt geraakt waarop diegene primair reageert. Dan kun je weer naar jezelf luisteren in plaats van hetzelfde te doen en in een pijnlijke discussie te verzanden. Je breekt uit je rechtlijnige waarneming, bent verdraagzaam en blijft alert. Dat levert meer helderheid en ruimdenkendheid op. Zo leg je het fundament voor verandering en transformatie. Al doende leer je hoe anderen reageren en tegelijkertijd zie je wat er vanbinnen gebeurt als je eerlijk aangeeft wat je ervaart.

*Een projectie is het streven om iets onaangenaams en negatiefs (en soms ook iets positiefs) in onszelf weg te poetsen en naar buiten te projecteren, oftewel anderen in de schoenen te schuiven. Als we ons daar niet van bewust zijn, leidt dat tot realiteitsverduistering. We zien de wereld via het beeld dat we van onszelf hebben. Alles wat we om ons heen zien komt overeen met onze geest. Alles is een spiegel van wat we over onszelf geloven.

Dit is een fragment uit De orgaankalender voor Tibetan Pulsing

Boekentip: De orgaankalender voor Tibetan Pulsing

Wil je meer lezen over holistisch irislezen of over andere holistische onderwerpen? Je leest het in De orgaankalender voor Tibetan Pulsing van Elvira Schneider. Dit boek geeft een jaar lang iedere 2 weken een ander orgaan extra aandacht om zo je zelfhelende vermogens te ondersteunen. Je ontdekt de functie van je organen, maar ook de fysieke en psychische consequenties wanneer een orgaan gestoord is in zijn functioneren.

Bestel jouw exemplaar voor € 25,- met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over Tibetan Pulsing:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *