Tibetaanse wijsheid: deze 5 simpele oefeningen houden je jong en soepel (de vijf Tibetanen)

Met vijf simpele oefeningen eeuwig jong blijven? Volgens de legende van de 5 Tibetanen kan het. In dit artikel vertelt Wies Verbeek over de legende van de 5 Tibetanen en hoe je deze oefeningen uitvoert.

Hoog in het Himalayagebergte woonde eens in een klooster een groep Tibetaanse priesters die er op hoge leeftijd opvallend jong uitzagen en die uitzonderlijk fit en gezond waren.

Als er een tip is waar ik zelf enthousiast over ben, dan is het deze wel. Toen ik er voor het eerst over hoorde, werd ik stante pede gelukkig van de beloftes die aan de 5 Tibetanen werden toegedicht. Niets zou je zo jong en fit maken als deze oefeningen. Als ik zoiets lees, ben ik algauw om. Ik geloof altijd graag in wonderen. Zeker als je er knapper, jonger, fitter en gelukkiger van wordt. Toen ik ging googelen kwam ik erachter hóé populair de oefeningen waren.

Aan de hand van instructievideo’s op YouTube ben ik ermee begonnen. Vaak met tegenzin, maar na verloop van tijd begon ik te merken hoe fit ik ervan werd. Nog steeds doe ik de vijf Tibetanen iedere dag, meteen als ik uit bed kom. De bedoeling is dat je elke oefening eenentwintig keer achter elkaar doet, maar dat vind ik wat veel. Ik houd veertien keer per oefening aan. In totaal ben ik er tien minuten mee bezig. In het begin is het wennen en kun je duizelig worden van de eerste ronddraai-oefening, maar als je eenmaal gewend bent… Ik kan niet meer zonder. Zichtbaar jonger word ik er niet van, maar ze geven me energie voor de hele dag.

De legende van de 5 Tibetanen

Aan deze geweldige oefening gaat een korte legende vooraf. Hoog in het Himalayagebergte woonde eens in een klooster een groep Tibetaanse priesters die er op hoge leeftijd opvallend jong uitzagen en die uitzonderlijk fit en gezond waren. Een Britse legerofficier die begin vorige eeuw veelvuldig over deze priesters had gehoord, wilde weleens weten het hun geheim was en zocht ze op. Hij bestudeerde hun leefstijl en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het de vijf krachtige yogaoefeningen waren die de monniken dagelijks deden die ervoor zorgden dat ze zo jong en vitaal bleven. De oefeningen bleken al eeuwen daarvoor ontwikkeld te zijn en werden telkens aan elkaar doorgegeven.

De riten, zoals de priesters de oefeningen zelf noemden, zouden meer energie geven, zorgen voor een beter geheugen, een betere spijsvertering, helpen om af te vallen en een jong gevoel geven. De kolonel bracht het geheim van de verjongende riten mee naar het westen, waar ze na verloop van tijd ‘de vijf Tibetanen’ zijn gaan heten. Tot de dag van vandaag worden ze gezien als ‘de fontein der eeuwige jeugd’.

Of het allemaal klopt, is de vraag, maar het feit dat de oefeningen overal ter wereld nog steeds veelvuldig worden uitgevoerd en de beoefenaars zelf enthousiast zijn, zegt iets over de waarde ervan. Het is in ieder geval absoluut de moeite van het proberen waard. Oefen en voel het verschil.

De 5 Tibetanen

De vijf Tibetanen is een serie van vijf oefeningen die je op blote voeten doet. Als je net begint, doe dan elke oefening een keer of vijf en bouw het langzaam op tot eenentwintig keer.

Tibetaan 1

Sta rechtop en strek de armen zijwaarts met de handpalmen naar beneden. De schouders zijn ontspannen en op een lijn met de armen. Draai nu om je as met de klok mee. Stop wanneer je je duizelig wordt en wacht een paar seconden voor je aan de volgende oefening begint.

Tibetaan 2

Ga op je rug liggen met de armen langs je lichaam. Haal adem door je neus, til je hoofd op en breng tegelijkertijd je benen gestrekt omhoog. Houd je onderste ruggenwervels op de grond. Breng vervolgens je hoofd en benen langzaam terug naar de vloer en adem tegelijkertijd uit.

Tibetaan 3

Ga op je knieën zitten en zet je handen op de achterkant van je bovenbenen. Adem in, til je borstbeen op en buig je hoofd naar achteren. De schouderbladen en ellebogen komen naar elkaar toe en je rug trekt hol. Op de uitademing kom je weer terug en breng je je kin naar je borst.

Tibetaan 4

Ga zitten met je benen gestrekt voor je en je voeten zo’n 30 centimeter uit elkaar. Zit goed rechtop en zet je handpalmen plat op de grond naast je bekken. Je vingers wijzen in de richting van je tenen. Adem in en strek je borst naar voren. Til je bekken zo ver mogelijk omhoog zodat je knieën een rechte hoek maken. Je armen blijven gestrekt. Houd je adem even vast en span alle spieren in je lichaam aan. Adem dan uit en keer langzaam terug in de beginpositie.

Tibetaan 5

Ga op handen en knieën zitten. Handen onder je schouders, en knieën onder je heupen. Adem in, breng je stuitje omhoog en kom in een omgekeerde V-houding met je hielen richting de vloer terwijl je uitademt (downward facing dog). Laat je lichaam naar beneden zakken, krom je rug en buig je hoofd inademend achterover en kijk naar boven (upward facing dog). Wissel de twee houdingen af en laat ze vloeiend in elkaar overlopen.

Dit is een fragment uit:‘n Beetje leuk ouder worden

Boekentip van de redactie: ‘n Beetje leuk ouder worden

'n Beetje leuk ouder wordenEen beetje leuk ouder worden, wie wil dat nou niet? ’n Beetje Leuk Ouder Worden is een toegankelijk boek vol praktische tips en tricks op het gebied van voeding, mind, hormonen, beweging, uiterlijk en meer. Alles vanuit het idee: kleine moeite, groot resultaat.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com. Of bestel het e-book.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online

redacteur

redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de ‘Over ons’-pagina.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *